Krótkie pytanka dwa - oryginały czy zamienniki?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.

Jako początkujący użytkownik Esperaka mam pytanko natury lamerskiej. Ponieważ zajmuję się branżą komputerową nie od dzisiaj to wiem, że tzw. "oryginały" są produkowane przez fabryczkę, która produkuje również "zamienniki" wypuszczając je na rynek pod swoją nazwą. Czy tak samo jest w przypadku części do ESPERO???? Dokładnie chodzi mi elementy rozrządu. Czy warto płacić o około 30% więcej za "oryginały czy nie???? Jak myślicie????

A druga sprawa to Pan Sławek. Czy on sprzedaje tylko oryginały czy również zamienniki??? Może ktos sprawdził to już na swojej skórze???

Pozdrawiam.

Jesli chodzi o rorzad to ja bym nie kombinowal tylko bral orginjaly no chyba ze cena jest rzeczywiscie konkurencyjna a firma ma renome

Witaj ja jak i moj kolega (poprzedni wlasciciel Esperaka) zawsze bralismy porzadny pasek rozrzadu (np. Gates) a rolke napinacza zawsze zamiennik (bo kosztowala 100 PLN, a oryginalna 200 PLN). Auto ma 180 kkm (czyli juz 3 -cia wymiana) i odpukac nigdy nie bylo z rozrzadem problemu Ja mam silnik 1.8

W przypadku rozrządu, zawieszenia/układu kierowniczego itp nie ryzykowałbym żadnych tanich zamienników

Rozrząd: tak jak koledzy pisali: ważny porządny pasek /np.Gates/, a rolka może być zamiennikiem ale dobrym-firmowym /ja mam np.SKF/.

Co do Pana Sławka..z tego co czytałem często /opinie na forum kolegów z W-wy i okolic / to Pan Sławek ma tak duże doświadczenie w mechaniczej materii, że nawet jak wpakuje Ci zamiennik to możesz być pewien że będziesz miał części z dobrze wcześniej sprawdzonej firmy.

Powodzenia!

Jedż do Sławka, zamknij oczy i twórz je jak zrobi naprawę. Będziesz jeździł i nie myślał że cos może sie zepsuć...

Polecam Sławka, od czterech lat robię u niego kilka samochodów, swoje i rodziny, że o kolegach z pracy i nie tylko nie wspomnę - łacznie ilośc znanych mi wizyt przekroczy 30.... Nikt, nigdy nie powiedział złego słowa a tylko same dobre!!!

Zawsze stosuje oryginał.

Cytat:
2005-01-19 11:23:49, Horak pisze:
Zawsze stosuje oryginał.

No, z oryginałami też bywa róznie - jak robiłem rozrząd to oryginalna rolka przyszła z hurtowni już zrąbana - sprężynka od napinacza była źle zachaczona i rolka nie napinała wogóle.