Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-01-18 14:49:53 Jestem laikiem, dlatego zapytuje ![]() Czy ustawienie zaplonu +/- ma wplyw na ilosc zuzywanego paliwa (benzyny)? |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2005-01-18 15:09:51 Witam
Ma wpływ jak najbardziej, ale raczej posredni, ważne jest aby był ustawiony poprawinie z tendencja do lekkieg przyspieszenia. Zbyt późny zapłon powoduje spalanie "nie do końca", spadek mocy, powstawanie duzej ilosci nagaru, więc w efekcie wieksze spalanie, zbyt przyspieszony natomiast zapłon powoduje zbytnie zuzycie silnika, prace stukowa, nie powinien powodowac więc wrostu zuzycia paliwa. Ideałem było kiedys przyspieszenie zapłonu i lanie benzyny 98 okt, spalanie wyraźnie spadało, równowaząc wyzsza cene paliwa, a wrastała kultura pracy motorka |
![]() Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-01-18 15:22:11
Piszesz "bylo", czy to znaczy, ze juz sie odchodzi od tej praktyki? |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2005-01-18 17:18:21 Witam
Było, przynajmniej dla mnie, bo jeżdza na gazie i mam i tak lekko przyspieszony zapłon, kilka lat temu była benzyna tzw czerwona i na niej bardzo dobrze się jeździło, nie wiem, bo nie sprawdzałem czy na PB98 byłby podobny efekt, tamta "czerwona" 98 miała wyraźnie lepsze paramatry niż ówczesna zółta czyli 94 okt. Na codzięń kiedy zabraknie gazu jade na PB 95 i nie narzekam (no moze poza ceną ![]() |
![]() Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-01-18 22:48:35 Wielkie dzieki Mirku za "wyluszczenie" tematu ![]() Dopiero sie wdrazam w tajniki obslugi mojej Samarki i porady z forum sa na wage zlota... Wlasnie dzisiaj zauwazylem, ze zaplon mam ustawiony bardzo blisko (-) i troche przesunalem mniej wiecej neutralnie na srodek - zobacze jak sie autko bedzie zachowywalo... Pozdrawiam. |
![]() mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2005-01-18 23:58:44 W samarce jest zaplon bez stykowy, a jedna kreska na podziałce +/- odpowiada 5 stopniom wyprzedzenia zaplonu. W samarce przewidziane jest ustawienie zapłonu 1st.+/- 1st. Iustawia sięgo przy 750 obrotach z odłączonym podciśnieniowym reg. zaplonu. Na ftp wrzuciłem dane techniczne do Ładzianek jest tam wszystko w "pigułce"! Pozdrowienia ![]() |
![]() Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-01-19 10:38:15 Panowie.
Jak na dzien dzisiejszy temat jest dla mnie za trudny i pewnie sobie zaplonu sam nie ustawie wg zasad, ktore opisujecie... Mimo to dziekuje za rady ![]() Pozdrawiam |
![]() nerwus Łada Samara sprzedan ... Polska | 2005-01-19 14:08:13 A ja mam wielka prosbe. Czy przekrecajac samym apartem zmienie zaplon bez zadnego strobo i innych pierdol.Chodzi o to ze mechanik skrecil mi calkowicie zaplon przy regulacji gazu i to max na - jak tylko sie dalo. Blagam ratujcie.Teraz na trasie 11l wziela a na 70km po miescie az 15l.Mechanik z tego goscia w zakladzie z montazem gazu ze ja chyba .... Ratunku!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2005-01-19 22:23:39 Ogolnie to ostatnio doszedlem do wniosku, ze jesli chodzi o gaz to zaden stroboskop nie pomoze. To trzeba brac na sluch i wyczucie. Ja ustawiam za pomoca miernika mniej wiece ja 5 stopni wyprzedzenia (tak jak jest napisane w ksiazce) pozniej jade 10km tak zeby sie wszystko porzadnie nagrzalo, luzuje aparat zaplonowy i delikatnie dostrajam na sluch. Ma chodzic rowno i "ładnie". To jest moja metoda. Ogolnie jak ustawie na stroboskop to dupa a nie jazda. Pewnie jest to tez zwiazane z pewnym zuzyciem aparatu zaplonowego... |
![]() mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2005-01-21 00:36:10 A odłączasz podcisnieniowy regulator do ustawiania? Bo lubi się on zacinać i na lampe za każdym razem wychodzi inny pomiar! Nerwus kręcąc samym zaplonem napewno go przestawisz (i bez lampy) Najlepiej ustaw na środku skali. I może być żle ustawiona mieszanka ![]() |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-01-21 09:48:55
na pewno. po wymiane aparatu zawsze ustawialem na lampie. a hall niesprawny -to niesprawny. Odlaczenie go do ustawiania nic nie da, bo jakpodlaczysz to znow bedzie zle. |