Zapłon w 128 przeróbka Pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

mam takie pytanko wymieniłem sobie przerywacz na nowy (aparta magneti marelli) no i wszystko świetnie tylko sie upalił strasznie po 10 tyś No i tak myśle czy by sie nie pobawić i nie wsadzić czujnika magneto indukcyjnego takiego jak w polonezie i oczywiście połączyć z modułem od poldka, połączyć go z jednobiegunową cewka zostawić palec i kopułke co o tym myślicie

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Poochaty dnia 2005-01-18 21:25:45 ]

Łukasz, ja sie kompletnie nie znam na tym, aczkolwiek też wymieniałem przerywacz, i nawet tam jeszcze nie zaglądałem a zrobiłem kilka tyś.

Co do przeróbki, to czytałem kiedyś u zastavowców, jakiś patent z elektrycznym zapłonem od Yougo. Moze tam jakies info znajdziesz, albo podpowiedź?

Można prostszym sposobem chronić styki przerywacza i jednoczesnie zwiększyć energie wyładowania.
Info www.digitech.of.pl w dziale "polonez , fso".

Do moderatorow: poprawcie to "przerubka" w tytule, bo gryzie w oczy....

ja własnie coś takiego nie dawno zrobiłem
zamontowałem aparat moduł z poloneza
musiała odbyc sie mała rzeźba ale nie duża ucinanie toczenie i z dwóch jeden powstał ,oryginalny z poldka jest dłuższy i inna srednica wieloklina udało sie i działa super iskra na 10 cm strzela a przedtem ledwo 1cm

Chce zrobic cos podobnego jak Rafalmaxi isc do slusarza rzeby zrobil nowa plytke do aparatu ta na ktorej trzyma sie przerwacz i wstawic tam kostke z poldka i to jest chyba wykonalne tylko polonez ma jeszcze regulator podcisnieniowy i czy to wlasnie nie bedzie mialo wplywu na prace calosci

Pozdrawiam

zastanawiam sie nad urzadzeniem pomiedzy aparatem ,a cewka zaplonowa ktore wzmacnia iskre nie powodujac wypalania stykow .
czy ktos to stosowal ??
czy prad w momencie uruchamiania bedzie niezalezny od stopnia obciazenia akumulatora ???
czy przy max obrptach przerywacz nadazy ???( przypuszczam ze ten problem zostanie )
a moze lepiej rzezbic z polonezem lub poszukac od fiata ritmo , tipo , uno , yugo ???