MotoNews.pl

Po ilu pasek rozrzadu c20ne?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co ile km trzeba wymienic pasek rozrzadu w c20ne?
Jak zaleca opel/,a jak w praktyce najlepiej?
Na wyszukiwarce znalazlem jest sporo ale tylko odnosnie innych silnikow.

c20ne jest bezkolizyjny, a pasek wymienia się co 60tyś.
mi raz strzelił po 20tyś, ale jak mówiłem ten rozrząd jest bezkolizyjny i nic się nie stało.
PZDR

Tak jak pisał LUK.
Teoretycznie 60 tys. ale ja wymieniam tuż po 50 tys. dla spokoju ducha.

Cytat:
c20ne jest bezkolizyjny, a pasek wymienia się co 60tyś.
mi raz strzelił po 20tyś, ale jak mówiłem ten rozrząd jest bezkolizyjny i nic się nie stało.

chciałbym zobazcyć tą bezkolizyjność przy 6000 obotów gdy sprężyny nie zdążą uciec przed tłokami

pasek jest konstrukcyjnie przewidziany na 120 tyś(taki przebieg wytrzyma tylko gdy go ustawi robot w fabryce)
więc do wymiany określa się 60tyś uwzględniwjąc błędy montażowe

mi walnal po 40'u tys. km pod domem no ale oczywiscie nic sie nie stalo

Dobrze wiedzieć że wymienia się pasek prawidłowo co 60 tys. km. bo mnie jeden gość mówił że wymianę dokonuje się co 75 tys. w tym silniku.

60 tys. km to górna granica, do której lepiej nie zdążać. Optymalniej jest po 50 - 55 tys. km. Tylko trzeba o tym PAMIĘTAĆ!!!

A czy rolka napinajaca powinna wytrzymac dwa razy wiecej niz pasek? ,jak rowno byla zmieniana,jak to idzie w parze?Czy jak jest dobra to mozna nastepne 60 tys jej nie ruszac?

Cytat:
2005-01-19 21:26:59, opel16v pisze:
chciałbym zobazcyć tą bezkolizyjność przy 6000 obotów gdy sprężyny nie zdążą uciec przed tłokami

Tylko ciekawe kto kreci silnik na takie obroby Trzeba miec chyba nie tak w głowie.

Cytat:
2005-01-20 07:41:07, Adrian_M pisze:
Tylko ciekawe kto kreci silnik na takie obroby Trzeba miec chyba nie tak w głowie.

czerwona kreska jest dopiero od 6200, więc się da

to jest tak że silniki 8 zaworowe co 60 tyś -+ 5 tyś, pewnie na dobrym pasku i nie kręcąc silnika notorycznie na obroty pojeździsz..
może 100tyś ??
ale ryzyk fizyk..
katalogowo:
pasek 60 tyś
rolki 80 tyś
pompa wodna 80 tyś
choć ja pompę wodną wymieniłem objawowo (bo ciekła) po 200 tyś

Dokladnie tak jak poprzednicy, wymiana co 60tys i nie wiecej.
Jezeli ktos lubi holowanie auta, to moze snmigac wiecej

W mojej Vectre C20NE pasek gubil zeby przy 40ty, 70tys i 60tys.
Kupowalem jakies dziadoskie paski polskie. Teraz kupilem w Holandii za 29Euro i przejechane juz ma 40tys i jest jak nowy.

Cos w tym naszym kraju wala z rury!

Cytat:

ten silnik odcięcie wtrysku ma przy ponad 6000/obr.
je walczę z potocznymi opiniami o bezkolizyjniści (przy 1000obr. to i ten kolizyjny przeżyje)