| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piter20 (M) A3 WRC | 2005-01-20 00:08:34 Witam Ja trochę z innej parafii, ale klucze i śrubokręty nie są mi obce i może trochę pomogę.
Skandaliczna jakość uszczelki i/lub nieumiejętny montaż.
Wiać będzie zawsze. Ważne, żeby nie leciał dymek, tylko powietrze z ewentualnymi drobinami oleju. Nie wiem gdzie dokładnie znajduje się korek wlewu w Twoim silniku, ale jeżeli jest nad(lub w bliskim sąsiedztwie) wałkiem rozrządu, tudzież innej części będącej w ruchu, to nie ma powodu do niepokoju. U mnie korek jest tuż na krzywką wałka wydechowego i chlapie olejem w trakcie pracy silnika aż miło.
Jak w punkcie pierwszym. Tu akurat kable WN są traktowane jako materiały ekspoatacyjne, więc nie pozostaje Ci nic innego jak zakupić porządne kable firmowe. Z niefirmowych polecam czarne Bougicord. Mi wytrzymały bez przebić 6 lat i blisko 100 tys km. Mam jeszcze kilka pytań: 1. Jak obchodziłeś się z silnikiem po remoncie(styl jazdy)? Jak długo? 2. Jak silnik ciągnie? Osiągi auta trzymają się w normie? 3. Diagnosta zmierzył ciśnienie? 4. Możesz podać listę usterek, które wymienił diagnosta? |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-01-20 01:52:03 Olo, myślę, że poprzestań na:
1-wymianie uszczelki pokrywy zaworow 2-wymianie kabli WN Gniazda świec wyczyść z oleju, świece ewentualnie wymień i powino być ok. Jeśli o mnie chodzi, to diagnostów z Opla wypowiadających się o Omedze wystrzeliłbym na księżyc, kto z nich widział omegę więcej niż parę razy w roku , chyba jak tramwajen jadą do domu. Mam taki sam motor, bierze mi ok 0,3 l oleju na 2 tys. km i proroblemu nie ma, a mam 270tkm. Wyluzuj, Janusz |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-01-20 02:14:58 Co do mechanika z Opla to przychylam się do wypowiedzi Janusza, z jego gadki to wysuwam tylko jeden wniosek jakiś obrażony sku..byk, że nie robiłeś u niego tego remontu, bo w sumie to nic konkretnego na temat fuszerki nie powiedział, a gorsza uszczelka i kable, no cóż wypadek przy pracy, mi gazownik zaaplikowal kable Boscha, bo nie porzyszło mu do głowy, że ktoś jest w stanie wydać 1000 na kable NGK, dla swojego spokojnego sumienia skonfrontował bym te wypowiedzi u jakiegoś 3 niezależnego machanika.
a co do tego
), ale dzięki naprawom wiem co mam i jest tylko lepiej a nikt nie da mi gwarancji, że kupię lepszy samochód, w którym nie będzie trzeba czegoś naprawiać, tak to już jest jak się już zacznie i są szanse na poprawę to trzeba ciągnąć- przynajmniej ja tak uważam. |
Bull_Terrier Omega B Szczecin | 2005-01-20 08:00:38
Mam to samo jak odkrece korek wlewu oleju, czy nalezy sie tym martwic, czego to moze byc oznaką ?? Silnik 2.0 8v przebieg 197.000 km [ wiadomość edytowana przez: Bull_Terrier dnia 2005-01-20 08:01:21 ] |
miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2005-01-20 09:21:16 Jakiego koloru jest ten dymek spod korka?
Może to być na przykład para. Przy tych temperaturach i po lekkim rozgrzaniu silnika to normalne ![]() |
Piter20 (M) A3 WRC | 2005-01-20 12:06:57
Tu moze być problem z wolnymi obrotami. Odma to połączenie skrzyni korbowej z dolotem za przepływomierzem. Wujek w swojej omie miał takie coś po strzale w kolektor: przez "bezpiecznik" zaczął łapać lewe powietrze i przez to zniknęły wolne obroty. Spróbuj uszczelnić albo wymienić ten wężyk. Syczenie w okolicach silnika musi zniknąć. Połączenia elektryczne zabezpiecz choćby taśmą izolacyjną. |
Bull_Terrier Omega B Szczecin | 2005-01-20 16:02:37
Chlapaniem sie nie przejmuje, ale tak jak napisalem wczesniej, po zdjeciu korka unosi sie nad nim lekki dymek koloru szaro-niebieskiego , a zapach ma podobny do spalin. Uszczelke wymienilem, bo troszke podciekala. Kable wn i swiece takze wyminione jakies 2000 km temu. |
robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2005-01-20 20:33:37 w ramach pocieszenia. trzeba z góry przyjąć że tzw. mechanik z serwisu opla to palant.
po pierwsze świece NGK to najwyższa półka z świec przeznaczonych do normalnego użytkowania. w wszystkich silnikach do omegi B jest jeden model świecy NGK BKR5EK. jeśli masz takie oznaczenie świecy to wszystko jest ok. co do popychaczy. faktycznie przez ich zużycie silnik może chodzić jak sieczkarnia. jednak trochę kasy to one kosztuję i wymiana wszystkich to jakieś 560 zł. dokonaj podsztawowcyh napraw czyli wymiany kabli, uszczelnienia dolotu silnika itd. nie martw się wydaną kasą. są tacy co do omegi a dołożyli 20 tyś. i też żyją |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-01-20 22:32:45 chłopaki moje najdroższe co ja bym bez was zrobil??? aż mi się żyć bardziej chce. Co do uszczelki to już jest wymieniona, świece, przepustnica i silniczek krokowy wczyszczone, zostają tylko kable WN i zabawa z izolowaniem czujników, kabli, i tego tajemniczego wężyka.
A macie rację, że ten koleś z Opla to palant, bo zaczął od zdania...panie to auto ma już 187tyś przebiegu... No i co temu chujowi do tego, sam dojeżdża pewnie do serwisu 4 letnim Lanosem, albo czymś takim. Mam go głęboko w dupie i te jego rady też. Podnieśliście mnie na duchu, będę walczył, uporządkuję silniczek i w dupie z mechanikami z Opla ASO= A Spierdalajcie Osły!!!! żeby nie zaczynać nowego WĄTKU, to powiedzcie mi proszę, jak mogę wyjąć zamek z tylnej klapy??? Zaciął się i za cholerę nie mogę obrócić klucza i tym bardziej otworzyć z gory dzięki |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-01-21 23:38:50 jeszcze raz ja!
z tym zamkiem to poradziłem sobie w nastepujacy sposob. Wlazlem od tylu rozebralem przykrycie klapy ciezko bo ciezko ale dotarlem do zamka ,,od drugiej strony'', pozniej w jaki tylko otwor napsikalem wd-40, to samo od zewnatrz troche smaru do srodka (brudzi mi teraz kluczyk ale juz niedlugo) i zamek chodzi jak ta lala ps. dzieki mayster za rade, winien ci bronka jestem |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2005-01-22 14:51:17 Witam
Widzę Olo, że poszedłeś nawet dalej niż radziłem, ale to i lepiej. Jedynie muszę przestrzec potencjalnych mechaników, że to jest działanie raczej doraźne. Jeśli chcecie zrobić to raz a solidnie to nie ominie was wyjęcie wkładki i rozebranie jej na części pierwsze, oczyszczenie ich i nasmarowanie. Nie dotyczy to zamka klapy bagażnika w combi, gdyż umiejscowienie owego zamka jest tak nieszczęśliwe, że wpieprza się tam woda (nie wspomnę o zimie, gdzie dochodzi jeszcze sól), że aż miło i to jest główna przyczyna korodowania korpusu zamka ze znalu i zapadek z mosiądzu. Mi już po pół roku od naprawy znowu zaczął lekko blokować Pośrednią przyczyną jest też rzadkie używanie klucza do otwierania klapy, a tylko korzystanie z centrala.. Jeszcze mała przestroga, zadanie dość precyzyjne, dla zdolnych manualnie - prawie dla zegarmistrza
P.S. Olo, nie wprawiaj mnie w zakłopotanie z tym „bronkiem” Kto komu będzie stawiał to chyba nie podlega już dyskusji
|
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-02-18 19:01:35 panowie!!!
pocieszaliście i chwała wam za to, a jednak.....po dzisiejszej (kolejnej) wizycie u mechanika rezultat jest nastepujacy: cisnienie na cylindrach: 1-14 2-8 3-14 4-4 (!!!!!) wniosek silnik kaput!!! obecnie szukam silnika 2.0 16v do Omegi B, gdyz remontowanie obecnego nie ma sensu (byl juz szlifowany). Najlepiej silnik bez osprzetu - blok, glowica tloki i cala reszta panowie teraz to na serio jestem zalamany!!!!!! |
kielkac | 2005-02-18 20:28:54 niecale 200 tys. i sie zajechal? |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-02-18 20:39:11 Ja pierdolę, to ja już złego słowa na swoją omesię nie powiem, chociaż czasami doprowadza mnie do szału tymi swoimi czarami
Cóż pozostaje życzyć wytrwałości i zasobnego portfela OLOBONO, powodzenia |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-02-18 21:54:05 Olo, masakra, współczuję, a skąd wiesz, że nie warto robić remontu, robiłes rozeznanie cenowe? |
tgk OMEGA tychy | 2005-02-19 09:04:19 olobono - pare dni temu znalazlem goscia na allegro ktory przywozi z UK omy na czesci i mial silnik 2.0 16v, ale nie wiem czy jest to jeszcze aktualne.
Gostek jest z Oswiecimia pozdrawiam |