Nawigacja CARIN - Omega B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szanowni Koledzy,
Mam problem z nawigacją, tzn. ekran jest ciemny i już.
Choć jestem elektronikiem to jednak pierwszy raz spotykam się z tym tematem i błądzę po omacku. Do tej pory dzięki życzliwości Kolegi MCM dostałem instrukcję obsługi i przynajmniej wiem jak powinno się to obsługiwać kiedy działa. Ale potrzebowałbym rozpiskę pinów, żeby zabrać się do roboty. Może ktoś z Was posiada takie drogocenne materiały i zechciałby mnie wesprzeć.
Dla jasności podaję, że do patefonu w bagażniku dochodzą dwie wtyki (oprócz anteny GPS).Na wtyce większej są 4 druty, na wtyce mniejszej jest 8 drutów. Display (monochr.)ma wtykę z dziesięcioma drutami. No i jeszcze kręciołek którym się zawiaduje całością(nie wiem ile drutów ,jeszcze go nie wydłubałem).
Za wszelką wiedzę i podpowiedzi będę bardzo wdzięczny,
pozdrawiam
Krzysztof

Nie wiem czy przypadkiem ten wyswietlacz nie jest podswietlany przez jakies zarowki lub diody.
Moze sie wypalily ?
Albo gdzies cos nie laczy, sprobuj wyciagnac ten wyswietlacz.
Jak masz instrukcje, to bedziesz wiedzial jak to zrobic.
Wtedy miernikiem mozesz to zbadac.

Zapalanie sie wyswietlacza ma jakis zwiazek ze swiatlami postojowymy,
bo po ich wlaczeniu wyswietlacz sie sciemnia.

Moze to ci pomoze:
jest to taki sam model jaki produkuje VDO Dayton: MS 3000 Monochrome Navigation System
Ostatnio robilem upgrade softu w navi, i wlasnie od tego modelu pasuje.

Niestety Kolego,
to nie jest taka prosta sprawa. W wyswietlaczu nie ma żadnej żarówki zato jest procesor i trochę gęstej elektroniki. Wyświetlacz jest połączony z patefonem jakimś łączem szeregowym(2 druty) i jego zaświecenie pewnie uruchamiane jest jakimś rozkazem z protokołu jakim te dwa urządzenia się komunikują.
Wygląda mi to niestety na grubszy problem.
Cały czas podtrzymuję pytanie czy może ktoś ma jakieś źródełko na dokumentację serwisową.