MotoNews.pl

Czy jest możliwa wymiana zegara na obrotomierz w BMW E30 316

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Państwa. Na początku chciałbym prosić aby mi nie pisać że ten temat już był bo przeglądałem archiwum i nie znalazłem dokładnie tego co chce wiedziec...
Mianowicie chodzi mi o to czy w mojej BMW 316i E30 silnik M40 (1990) istnieje możliwość przełożenia tylko obrotomierza zamiast zegarka w liczniku?
Czy trzeba wymieniać całe zegary... bo to że wtyczka będzie pasować już wiem...
Prosze mi jeszcze napisać czy jeżeli zamontowałbym już obrotomierz lub całe zegay z nim to czy ekonomizer też będzie od razu działał?
Czy kość jest już pod to przygotowana?
Bardzo prosiłbym o odpowiedz ludzi którzy już coś takiego wymieniali...
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

rozumiem, że zamiast obrotomierza masz zegarek. oczywiscie istnieje taka mozliwość, nie wiem tylko czy obrotomierz i ekonomizer będzie chodzić. podejrzewam że wiązki z tyłu zegarów sa takie same bez wzgledu na to czy w standardzie jest obrotomierz czy go nie ma. wszystko więc wskazuje na to ze bedzie działał. jednak nie wiem czy nie lepiej kupić całych zegarów. warto tylko zwrócić uwagę na zakres obrotomierza i prędkościomierza.
pozdrawiam

Dzieki za odpowiedz...
Jesli chodzi o przelozenie calych zegarow... tego wolalbym uniknac bo chce miec moj oryginalny przebieg... Slyszalem ze wiazka jest przygotowana pod obrotomierz- nie wiem tylko czy razem z ekonomizerem bedzie dzialac.
Wiem ze zegary musze podpasowac tez od silnika 1.6 m40.
Prosze o dalsze info.
Pozdraiwam

Cytat:
chce miec moj oryginalny przebieg

a skąd wiesz, że teraz masz oryginalny? zreszta jak chcesz mogę ci ustawić każdy przebieg, łącznie z samymi zerami, właściwie to nie tylko ja to mogę zrobić.

Cytat:
wiazka jest przygotowana pod obrotomierz

wiązka tak, ale czy też i płyta główna w twoich zegarach, czy złącze w które teraz wpinasz zegar jest odpowiednie dla obrotomierza?

Skąd wiem że przebieg mam oryginalny?
Już o tym pisałem... Samochód sprowadził mój znajomy od pewnej osoby (starszy pan)- mam brief, mam książkę serwisową z bitymi przebiegami do roku 2004, a poza tym chciałem wymienić żarówkę od podświetlania i wiem że jako pierwszy wykręcałem zegary.
Ale nie o tym mowa...
Być może że płyta w zegarach nie jest przygotowana pod obrotomierz... właśnie o to pytam na tym forum...
Wiem tylko że jakbym zmienił cały licznik na taki z obrotomierzem to licznik by działał...