Coś w wpada w rezonans u mnie w silniku przy ok 4000 obr

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co moze wpadać w rezonans (bardzo slyszalny) przy od 3500 do 4000 obr/min? Ten rezonans to takie dudnienie z amplituda co 1 sekunde mniej wiecej w najnizszym stadium, a przy amplitudzie co 0.3 sek. w najwyzszym. Zjawisko nie wystepuje w zakresie obrotów do 3500 i od 4500 w zwyż.

Podejżewam wał korbowy ale moge sie mylic. To mozliwe zeby to on tak dudnił?

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 14:09:26 ]

Sprawdź cybant na portkach, tak jak automatic wspomniał, ale także osłonkę rozrusznika i kolektora wydechowego.
U mnie było swego czasu dudnienie, które się później przerodziło w brzęczenie, mniej więcje przy 3000 obr. Winna była osłonka rozrusznika, która przerdzewiała i się poluzowała...
Teraz mam problem z osłonką kolektora...trzyma się juz tylko na dwóch szpilkach, resztę szlak trafił i denerwująco dudniąco - brzęczy przy 2500 - 3500 obrotów.

[ wiadomość edytowana przez: MacioBA dnia 2005-01-21 18:24:07 ]

Blaszana puszka filtra Df-owego ładnie brzęczała jak sie poluzowało mocowanie - gorącego chwytu do kol wydech.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

u mnie jest podobnu motyw rylko ze tak do 2,5 tys, wiem ze ponizej sie nie powinno jezdzic tylko u mojego wujka w poonezie takich cyrkow nie ma jak mam 2 tys na 4 i walne gaz to wszustko dudni co to?

nie mam cybantu, fotka silnika w profilu

hehe thx OLO za cynk zastanawialem sie co mi dzwoni w kancie jak ostatnio wjezdzalem do garazu i mam odpowiedz - niedokrecona puszka, znaczy nie mam nakretki przy goracym kanale