MotoNews.pl
10 Bezpieczniki w "fiat 126p" (79348/0)

Bezpieczniki w "fiat 126p"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakie bezpieczniki w ktorym gniezdzie powinny byc? mam od krotkiego czasu malucha i wszystkie bezpieczniki sa tej samej wartosci. moze ma ktos schemat lub moze mi ktos podpowiedziec jaki powinien byc bezpiecznik zaczynajac od strony szyby przedniej.

wszystkie 8A

Cytat:
2005-01-21 22:04:07, widynek pisze:
wszystkie 8A

wcale nie jest dziesięć bezpieczników a pierwsze dwa mają być 16A reszta 8A...

PS--->(w końcu ktoś z wrocka się pojawia)

ja bezpieczników mam z 15 u siebie, wszystkie 8A i nic się nie pali...Do czego mają być te 16'ki??(ogrzewana szyba/wentylator?)

Pierwsze dwa od szyby czywiście????

dokladnie ja mam wszystkie 8A . Mam przed soba nowe opakowanie bezpiecznikow i znajdują się tutaj 2 bezpieczniki 16A. A zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. bo mam tu jeden bezpiecznik mniejszy od reszty w szklanej obudowie.

Tak z innej beczki-------Kupilem malucha za 400zł jako auto rezerwowe przy ktorym mialem nic nie robic az do czasu kiedy moje zainteresowania nim rosły.
Pierwsza była walka z rozrusznikiem... jego wkrecenie w silnik to tragedia ale do opanowania (wyjmowalem i wkrecalem z kilkanascie razy :p ).
nie zdziwcie sie jak bede pytal o takie pierdoly ale na takim silniku najszybciej i najwiecej mozna sie nauczyc. Postaram sie dodac jakies zdiecie ...

Ciekawy jest post "zajrzyj tu zanim zaczniesz pytac" - tego wlasnie szykalem.

Cytat:
2005-01-21 22:38:09, widynek pisze:
ja bezpieczników mam z 15 u siebie, wszystkie 8A i nic się nie pali...Do czego mają być te 16'ki??(ogrzewana szyba/wentylator?)

u mnie 16 jest choćby do awaryjek

ostatnio jak byłem u elektryka to powiedział że pierwsze dwa mają być mocniejsze czyli 16A a reszta to 8A...

PIERWSZY ODPOWIADA ZA:
lampę oświetlenia wnętrza
światła awaryjne z obwodem sygnalizacji włączenia

DRUGI:
wskaźnik poziomu paliwa i rezerwy
lampy kierunkowskazów oraz ich lampka kontrolna
lampy tylne
światła hamowania
elektryczna pompka spryskiwacza(wentylator)
wycieraczki
sygnalizacja zaciągniętej dźwigni hamulca ręcznego i niskiego poziomu płynu hamulcowego
światło cofania

PS. Tak wogóle to radzę sobie kupić paczkę bezpieczników za 4zł i zmienić wszystkie bo gołym okiem widać było tylko jeden spalony bezpiecznik a jak odwiedziłem elektryka to miałem spalone z 4

Cytat:
2005-01-22 12:13:47, specWROC pisze:
ostatnio jak byłem u elektryka to powiedział że pierwsze dwa mają być mocniejsze czyli 16A a reszta to 8A... PIERWSZY ODPOWIADA ZA: lampę oświetlenia wnętrza światła awaryjne z obwodem sygnalizacji włączenia DRUGI: wskaźnik poziomu paliwa i rezerwy lampy kierunkowskazów oraz ich lampka kontrolna lampy tylne światła hamowania elektryczna pompka spryskiwacza(wentylator) wycieraczki sygnalizacja zaciągniętej dźwigni hamulca ręcznego i niskiego poziomu płynu hamulcowego światło cofania

Dziwi mnie to ze w drugim przypadku jeden bezpiecznik odpowiada za tyle rzeczy.Czy wie ktos na pewno jakie bezpieczniki odpowiadaja za co??

Jeśli mowa o maluszku klasyku to:

-bezpieczniki numerowane są kolejno od przodu auta do szyby przedniej 1-8.
-ogrzewana szyba tylna ma oddzielną oprawę bezpiecznika w bagażniku.
1. najprościej tu podpięte są te odbiorniki które działają bez włączenia stacyjki: ośw. wnętrza, klakson, radio, awaryjne, czasem blinda.
2. drobiazgi które chodzą po włączeniu stacyjki: deska, stopy, wycieraczki, spryskiwacze, św. cofania, przer. kier. paliwo itp.
3-4. długie.
5-6. krótkie.
7-8. pozycyjne.
Wartości bezpieczników- jak nie wystarcza 8A to daje się 16A- zależy kto, co, i gdzie ma podokładane [halogeny, wzmacniecze itp].

ale żeście trupa odkopali. spójrzcie na datę ostatniego postu

Cytat:
2005-09-11 22:58:14, owz pisze:
ale żeście trupa odkopali. spójrzcie na datę ostatniego postu

Tylko kilka miesiecy