Pytanie do CARAVAN-iarzy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chcę kupić siatke zabezpieczającą.No i znalazłem sobie na allegro,za rozsądną cene 110 zł.
A oto moje pytanie:do czego ją się na dole przyczepia ???
Do góry spoko,to nawet ja wiem (ten wygięty ajzol trzeba w otworki wetknąć).Ale na dole

nara Marek

Cytat:
2005-01-23 00:26:43, MarekV6 pisze:
do czego ją się na dole przyczepia ???

Siatka ma od dołu (czarne) taśmy parciane zakończone haczykami. Te haczyki wpinasz w ucha do mocowania ładunku w podłodze. Taśmy mają patenty do skracania i tak naprężasz.

pozdr, Robert

nixon wie co gada... ma racje tak jest

Mam pytanko do tych karawaniarzy-beciarzy, co już jeżdżą z taką siatką: czy bardzo ta siatka denerwuje przy patrzeniu do tyłu??
Wiadomo w beci widoczność dookoła jest taka sobie
wysoko blachy
szerokie słupki
zagłówki i to czasem komplet 5 szt. pełnych
doskonała wycieraczka tylej szyby
teściowa, koty na rolecie itp.
Ktoś pisał, że stała metalowa kratka go nieźle denerwuje.
A jak jest z siatką??
JaC

Idzie się do niej przyzwyczaić
U mnie oprócz siatki jest jeszcze czarna roleta na tylnej szybie tak że w dzień we wstecznym lusterku widze tylko kontur samochodu jadącego za mną ,ale od czego są boczne lusterka przy parkowaniu (bo pewnie o to ci głównie chodzi). Do wszystkiego można się przyzwyczaić. Te siatki mają to do siebie że wrazie w.. można je szybko zdemontować i zakładać przy przewożeniu betów.

Tracisz wyczucie odległości między tyłem pojazdu a przeszkodą

Cytat:
2005-01-23 18:21:54, TD pisze:
Wiadomo w beci widoczność dookoła jest taka sobie wysoko blachy szerokie słupki zagłówki i to czasem komplet 5 szt. pełnych doskonała wycieraczka tylej szyby teściowa, koty na rolecie

Zaraz:
Akurat Oma Caravan w porównaniu z innymi pojazdami tych gabarytów to ma wprost fantastyczną widoczność do tyłu. Sedan jest IMHO gorszy. Nowsze stylizacje (np. Vectra C, AR 156) to mają dopiero blachy wysoko.
Jeśli chodzi o pełne zagłówki - to boczne są składane do przodu a środkowy jest niski i nie wystaje ponad obrys *
Czy jedziesz na pusto - to masz widoczność równo z roletą
Siatkę zakładam tylko wtedy gdy jestem załadowany ponad roletę, czyli rzadko.
Kota nie mam a teściowa się boi jeździć z tyłu

pozdr, Robert

*) A Prowo ma je wszystkie w stodole

No to,któremuś z poprzednich właścicieli te ucha zawadzały.Bo je upierd...ił

Cytat:
2005-01-23 23:16:28, MarekV6 pisze:

Ale mocowania chyba zostawił? Czy wywalił wszystko i założył nową wykładzinę? Jak nie to gruby drut, kombinerki w ręce i do dzieła!!!!!

Cytat:
2005-01-23 23:16:28, MarekV6 pisze:

Tych uch to jest do kupy 6:
para przy tylnej klapie, para przy przodzie przestrzeni ładunkowej i para na szczycie tyłu kanapy.
Jak poprzednik był rzeczywiście upary, to Ci je urwał, ale tuleja w podłodze raczej została i pewnie można je przełożyć.

Ale ja obstawiam, że masz je schowane pod matą wytłumiającą podłogi bagażnika.

Ostrożnie demontuj te plastikowe grzybki mocujące (wykręcić), jednak łatwo się kruszy "gwint". W ASO - kilka PLN za sztukę.

pozdr, Robert

I dlatego kocham swojego... tzn. swój... hak
JaC

Cytat:
Tracisz wyczucie odległości między tyłem pojazdu, a przeszkodą

Cytat:
2005-01-24 00:38:28, TD pisze:
I dlatego kocham swojego... tzn. swój... hak JaC

He,he,he

chyba zostały tylko ślady po zgrzewach,
jutro dokładnie sprawdze
ktoś się znęcał nad moją omcią buu,buu

co do widoczności to można się przyzwyczaić a poza tym i tak wszyscy zostają z tyłu więc sobie nie zawracam tym głowy.

Witam,przeciez można zainstalować czujniki cofania-parkowania,wtedy podają dokładną odległość od tyłu pojazdu do przeszkody
Cytat:

bo cofać trzeba umieć

tak jak pisałem,wycieli mi te "ucha",jednak były na nity a nie zgrzewy.
byłem w serwisie pytać o te mocowania,to mnie odesłali do "OPEL SHOP" na Grunwaldzkiej 75,i tam gościu znalazł takie coś.
jednak jest to na zamówienie (z niemiec) 12 dni
koszt jednego 12 zyla, a te grzybki po 1.50 (w ASO 1zł)

dzięki za posty nara Marek

a siatka od omy "B" będzie na 100% pasować do omy "C",
czy nie
bo jeszcze jej nie kupiłem,wolałem najpierw poczekać za uchwytami

nara Marek

Jeben grzyb.
Brać.