Strzela coś na gazie Polonez

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
jestem "szczęsliwym" posiadaczem Poloneza Caro 1,6 GLI na mono wtrysku, instalacja firmy Lo Gas, komputer Bingo. Problem polega na tym, że na gazie samochód jakby "strzelał" przy dodawaniu gazu, a szczególnie przy ruszaniu, po prostu dławi się i głuchy dźwięk z przodu auta słychać (taki jak się kiedyś z torebek papierowych strzelało). Wymieniłem już świece, filtr gazu, przewody napięcia, filtr powietrza no i miesiąc temu był przegląd instalacji. Gość, u którego zakładałem inst. twierdzi, że wszyztko OK. Szczegół, że ten facet nigdy nie jest trzeźwy, no ale co tam, może mu życie się we znaki daje... Może ktoś ma ten sam problem z autem ?? Dzięki za odpowiedź.

mówisz że instalka jest dobrze wyregulowana
tak?

od nowości też Ci strzelał?

to są wybuchy gazu człowieku

jakie mas zteraz świece i przewody WN,bo jak są nowe niskiej jakości to bedzie sprzelał

pozdr

świece Iskry, przewody WN na pewno nie krajowe. Od nowości to nie wiem bo to używane auto kupiłem, jakieś 4 miesiące po założeniu instalacji zaczął. Wyregulowane jest dobrze bo był niedawno na przeglądzie instalacji. Nie mam pojęcia co tam może być nie tak...Czasami od wystrzału pokrywkę od obudoy filtru powietrza wygnie....

geeez....

wymień świece i przewody WN, to pogadamy....

koszt przewodów to 30zł - fabryczne, świece też coś koło tego - może być Iskra...

winą może być uszkodzony moduł zapłonowy, dobrze by było gdybyś mógł się z kimś zamienić i to potestować

Moduł był wymieniony 2 tygodnie temu, świece również, przewody WN jakieś pół roku temu. Odkryłem, że na benzynie szarpie przy ruszaniu, im więcej gazu tym mocniej szarpie. A co mają przewody WN wspólnego z gazem ??

kable WN przebiegają blisko obudowy filtra powietrza, w momencie kiedy mają przebicia, iskra pojawia sie przy obudowie i powoduje wybuch mieszanki w filtrze zamiast w cylindrze
musisz mieć pewne świece, kable WN ( nowe nie znaczy pewne) i moduł nie może być rzemieślniczy, TYLKO orginalny
najlepiej jakbyś mógł to posprawdzać wymieniając elementy z jakiegoś innego sprawnego poloneza z gazem

No tak... ale na diagnostyce sprawdzili elektronikę instalacji, była OK, przewody WN sprawdzone i są OK, akumulator OK, świece też OK. Ale chyba silnik ma za niską temperaturę ( w trasie niecałe 60 stopni) chyba termostat się zepsuł... Może to od tego, bo parownik się nie nagrzeje odpowiednio ?? Moduł nowy, oryginalny.

Pozdrawiam i dzięki za porady.

witam.
sprawdź cewki zapłonowe. czujnik położenia wału korbowego. nieszczelności w układzie dolotowym silnika.

Witam
Miałem podobne strzały .Po dokładnych oględzinach ,pod nakrętką mocującą pokrywę filtru powietrza znalazłem pęknięcia przez które dostawało się tak zwane "lewe powietrze".Po wymianie pokrywy(ze szrotu od FSO125) jest OK.