MotoNews.pl

Jak zmyc SUPER GLUE ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kleiłem listwy i poleciało troche na błotnik i nie wiem czym to zmyc. Probowałem rozpuszczalnik i nic.
Pomozcie ! ! !

sorry ale net mi co sie wali i jakos sie 2 posty zrobiły )

Należy błyskawicznie oczyścić acetonem. Niektóre zmywacze do paznokci go zawierają. Jednak wcześniej na niewidocznej części sprawdz jego działanie. Mi kapło na plastik i pozostał jaśniejszy ślad.

To "świństwo" po zastygnięciu jest praktycznie niezmywalne.
Podobno rozpuszcza go toluen, ale ten związek jest wysoce toksyczny i łatwopalny, a poza tym na pewno uszkodziłby powierzchnię lakieru.
Zresztą podejrzewam, że Super Glue też zareagował z lakierem.
Pozostaje Ci tylko bardzo delikatnie zeskrobać klej i przepolerować miejsce po nim bardzo drobnym papierem ściernym i pastą polerską.
Ale jeżeli to nie szpeci specjalnie błotnika, to lepiej wogóle nie ruszaj

Można też go podgrzac , na opakowaniach czasem piszą żeby polać ciepłą wodą.
Mój znajomy podgrzewał kiedyś go opalarką wtedy powinien sie pokruszyć, tylko trzeba to zrobic z wyczuciem.

Dla ciekawostki podgrzany tlenem zamienia sie w forme gazową. (ale tej metody nie polecam na lakier)

PS. A jakąś pastą do polerowania lakieru np. AutoMAX nie zejdzie ? Potem jakieś G3 albo Tempo. - tak głośno mysle

[ wiadomość edytowana przez: maltoron dnia 2005-01-23 22:00:00 ]

A tym acetonem to da cos po 2 dniach??? gdzie to kupic w ogole ??

Aceton kiedyś był w składzie zmywaczy do lakierów do paznokci. Mozliwe że znajdziesz jakiś zmywacz z acetonem w składzie.
Nie wiem czy słowo lakier nie należy tu potraktować jako kluczowe (lakier samochodu).

moim zdaniem na chemie jest za pozno..zniszczysz nie tylko plame super glue ale rowniez pewna powierzchnie dookola..moim zdaniem zeskrob bardzo delikatnie prawdopodobnie zostanie maly slad ale w tej sytuacji to najmniejsze zlo..no i mozna potem polerowac

mam ten sam problem kleiłem lustro po tym jak ktos mi je z buta pociągnol i kaplo mi na drzwi od pól roku tak jezdze a temat byl juz poruszany... bez inwazyjnie usunąć sie tego nieda... przynajmiej SpeedR tak twierdzil...

p.s. u mnie zamiast super-glue byla kropelka ale to jeden ch...