MotoNews.pl

Czy taka felga wejdzie do e36?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy fela 8x17" wejdzie do E36? Bo mam okzje kupić ładne felgi w tym łaśnie rozmiarze i zastanawiam się czy 8" szerokości to nie za dużo jak na e36???

Hejka. To fakt, żę 17 - stka (") wygląda zajebiście. Wejdzie na pewno tylko, czy jest sens?Zaraz zawieszenie Ci pójdzie się je...ć.

Hm nad tą szerokością 8" to bym polemizował. Sam osobiście nie mam fel, ale chętnie prześledzę jakieś konkretne wypowiedzi.

Pozdrawiam.

7,5x17 wchodzi napewno ale to jeszcze tez zalezy od opony i od tego et chyba...

17" mnie nie przeraża, mój kumpel jeździ na takich i jest ok, nawt zastanawiałęm się na 18" ale chodzi mi o szerokość, 8" czy to nie zadużo. Pozatym i tak chce oponki 245 tył i 215 przód

Już mam info że były kupione do 5 i mają ET 15. Czyli 17J8 ET 15 czy to wejdzie do e36????

jeśli masz et15 to nie zmieści sie(będzie trzeć)
do 3-ki et 30-40mm musisz szukać
ps.
z doświadczenia :
jeździłem e34 na 17" na8,5" 235/45r17
(zawieszenie o niebo lepsze od 3-ki)---nie da sie na tym jeżdzic nosi jak cholera(auto z tymi felami wygląda extra)ale wachacze z przodu 3 razy zmieniałem na 20tyś. przebiegu(pogiętych felg mało kto chce prostować-a to nie uniknione)
teraz mam 16" na 7,5"(z 8-ki)opony 205/55R16 teraz prowadzi się jak formuła (nie wiedziałem że opony-szerokość- tyle znaczą)ten zestaw to rewelwcja(225mm to do e32 bym polecał)

jak jeździsz na szpan pod kościół to z pewnością 18" będzie odpowiednie---ale na codzień przy dużym przebiegu to 16" jest kompromisem

też jestem zdania że Et-15 nie zmieści ci się pod błotnik. gdybys miał ET duże mógłbyś felge odsunąć na zewnątrz dystansami, ale w drugą strone nie widze możliwwości, chyba że poszerzanie błotników. co do szerokości to 8' to nie za dużo jednak ET-15 dyswalifikuje mozliwość założenia ich do E-36.
pozdrawiam

Dzięki za wyjaśnienie, czyli niestety trzeba będzie zrezygnować z tych kół i szukać innych , bo sami wiecie jak to jest kupować przez internet, wszytsko wygląda fajnie a potem zakada sie na samochód i okzauje się że nie pasuje. A tak na przyszłość, jakie ET max musi być żeby pasowało?? 20 -30 ? i jaka powinna być średnica pierścienie centrującego (tego co na piaste wchodzi) bo gdzieś wyczytałęm że w 3 i 7 było takie same a w 5 troche większe i by nie pasowało.

ja mam w e36 z tyłu 8,5*17 opony 225/45 a et 43 mieszczą się na styk a et 15 napewno nie wejdzie

Sorki. Może mi ktoś rozjaśnić co oznacza wskaźnik ET ???

ET - odsadzenie
Odleglosc osi symetrii felgi od plaszczyzny jej styku z piasta

średnica otworu centralnego w E-36 to
dla rozstawu 4x100 57,1 mm
dla rozstawu 5x120 72,6 mm

Cytat:
ja mam w e36 z tyłu 8,5*17 opony 225/45 a et 43 mieszczą się na styk

grzesiu na styk masz od wewnątrz czy od zewnątrz koła. bo ET43 oznacza, że bedzie ono bardziej pod samochód niż np ET20.
przy zbyt duzym ET mozna sobie poradzić dystansami jeszcze, bo przy zbyt małym poszerzeniem błotników tak jak juz wspomniałem wcześniej.
pozdrawiam

Przepraszam pomyliłem się te et u mnie to 41 a na styk mieszczą się w błotnikach .

Cytat:

a ja myślałem że w e36 jest tylko zawieszenie z pięcioma śrubami mocującymi koło

Cytat:
2005-01-25 20:05:16, hz10 pisze:
a ja myślałem że w e36 jest tylko zawieszenie z pięcioma śrubami mocującymi koło

4 otwory ma tylko E30 ,
E36 ma 5 otworów

Cytat:
dla rozstawu 5x120 72,6 mm

przepraszam. chodziło mi o serię 3, wiec i o E-30 i o E-36.
w E-30 były cztero i pięciośrubowe mocowania. w E-36 tylko piecio.
oryginalnie ET dla E-30 zawierało się miedzy 24 i 35mm
E-36 zawierało sie miedzy ET=41 i ET-47, w zależności od szerokości obręczy. rzadko, ale również spotykane było ET=20.
najlepiej dobrac sobie felgi znając rozmiary swoich i mierząc luzy od wewnątrz i od zewnątrz.
pozdrawiam

Cytat:
2005-01-25 15:28:33, tolo84 pisze:
ET - odsadzenie Odleglosc osi symetrii felgi od plaszczyzny jej styku z piasta

Dzięki tolo84. Próbuje sobie to jakoś rozjaśnić (oś symetrii a płaszczyzna styku felgi z piastą).
Ale ciężko mi to przychodzi. Gdzie mogę poczytać trochę o tym wskaźniku? Znacie jakies stronki.
Dzięki. Pozdrawiam.

Cytat:
Próbuje sobie to jakoś rozjaśnić

więc spróbuj tak. masz założone koła z felgami ET20 i wiesz jak to wygląda. jak założysz felgę z ET22 to felga schowa ci sie do wewnątrz o 2mm, jak założysz felgę o ET30 to już wejdzie ci do wewnątrz o 10mm. jak założysz felgę z ET10 to wysunie ci sie na zewnątrz o 10mm. a teraz definicja z tym że obrazowo
jak sojrzysz na założona felgę od przodu to zauważysz że ma ona szerokość powiedzmy 30cm. więc płaszczyzna jej symetrii bedzie sie znajdować w odległości 15cm od kazdego z brzegów. jeśli w tej płaszczyźnie będzie miejsce styku z tarczą to ta felga bedzie mieć ET=0, jeśli ta płaszczyzna styku z tarczą bedzie przesunieta na zewnątrz felgi o 20mm, to ET bedzie równe 20.
pozdrawiam

rysunek moze pomoze