Wentylator klimatyzacji-kiedy sie uruchomi?

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
w moim 2,5 tdsie e36 jest automatyczna klima.ca³y uklad jak dopatrzy³em sie na stronie on line z czesciami jest ch³odzony.przed g³owna h³odnica jest na dole ch³odnica oleju(silnikowego?)a przed nimi na dole ch³odnica klimy z wentylatorem mniejszym od tego g³ownego(uruchamia sieon wraz z klima czy tylko powyzej pewnej temperatury w ukladzie?).
wiem ze jest zima i klima sie nie zalaczy na mrozie ,czy jesli bedzie cieplej i klima sie zalaczy(pasek zacznie napedzac kompresor) to wowczas zalacza sie wentylator?
drazni mnie to ze nie dziala to teraz w zime bo niszczeje tylko nieuzywane...jak to jest?czy wiecie jak sprawdzic w zimie czy posiadam sprawna klime?

Dodatkowy wentylator w³±cza siê razem z klim±, jednak mo¿e siê wy³±czyæ w trakcie pracy klimy i ponownie za³±cza siê w zale¿no¶ci od temperatury na czujniku umieszczonym na nim.
W niektórych modelach s± dodatkowe przeka¼niki do sterowania tym wentylatorem poza prac± klimy. Wtedy wentylator ten mo¿e w³±czyæ sie nawet jak klima nie dzia³a, w sytuacji gdy nie wyrabia wentylator g³ówny.

To fakt, ¿e klima nie w³±cza sie na mrozie. Do w³±czenia klimy musi byæ dodatnia temperatura. W³±czanie klimy co pewien czas jest dobre nie tylko dla wentylatora, ale równie¿ dla uszczelnieñ sprê¿arki klimy. Mróz nie wystêpuje ca³y czas w zimie, wiêc nale¿y pamiêtaæ o w³±czeniu klimy, jak jest odwil¿. Mo¿na te¿ w³±czaæ np. w gara¿u, w serwisie i innych miejscach, gdzie jest dodatnia temperatura.

Klimê mo¿na w³±czyæ nawet w zimie. Wystarczy ustawiæ temp. na minimum. Je¿eli siê nie za³±cza nale¿y sprawdziæ, czy jest czynnik w uk³adzie. W uk³adzie klimy s± dwa czujniki; wysokiego i niskiego cisnienia. Zadzia³anie którego¶ uniemo¿liwia za³±czenie sprê¿arki.
Mo¿na zewrzeæ ka¿dy z nich z osobna (komp klimy bêdzie wiedzia³, ¿e ci¶nienie jest ok). Wtedy powinna za³±czyæ siê sprê¿arka.
A najlepiej to podjechaæ do fachowców.

pozdr
Mariusz
318ti

Najlepiej ustawiæ temperatura jak najni¿ej i w³±czyæ klime, ale ona w³anczas siê chyba zawsze, ale to w zale¿no¶ci od temperatury wewn±trz. Wczoraj akurat sprawdza³em czy dzia³a u ojca i na mrozie kompresor w³ancza³ siê ale strasznie ¿adko, a jak zmini³em temperature na 16st. (klimatronic) to prawie ca³y czas dzia³a³. Je¿eli jednak nigdy siê nie w³ancza to na 95 procent jest to kwestia braku gazu, wtedy jed¼ do speca i niech sprawdz± szczelno¶æ uk³adu i jak bêdzie ok to dobij± gaz.

zastanawia mnie jedno.jesli w³acze klime z ustawiona na panelu najmniejsza +16 temperatura a na zewnatrz jest zauzmy +5 skad mam pewnosc ze to klima?rozumiem ze moge przed wlaczeniem klimy,patrzac na kompresor i wentylator sprawdzic czy sie poprostu zalacza?to jedyny domowy test na potwirdzenie tego ze sie uruchamia...fachowcy zaraz sobie licza kilkaset z³ote.....

Cytat:
2005-01-24 19:59:57, ROMANEK pisze:
zastanawia mnie jedno.jesli w³acze klime z ustawiona na panelu najmniejsza +16 temperatura a na zewnatrz jest zauzmy +5 skad mam pewnosc ze to klima?rozumiem ze moge przed wlaczeniem klimy,patrzac na kompresor i wentylator sprawdzic czy sie poprostu zalacza?to jedyny domowy test na potwirdzenie tego ze sie uruchamia...fachowcy zaraz sobie licza kilkaset z³ote.....

Wizualnie fakt uruchomienia klimy mo¿esz stwierdziæ jedynie obserwuj±c wentylator. Jednak jak dobrze przys³uchasz siê pracy silnika, to jeste¶ w stanie us³yszeæ moment w³±czenia siê sprê¿arki.

Odno¶nie temperatury, w której da siê w³±czyæ klimê, w niektórych modelach jest zablokowane w³±czanie siê klimy w ujemnych temperaturach. Tak jest po prostu zaprogramowany sterownik klimy. Ale nie musi tak byæ w ka¿dym modelu. Zale¿y to od uk³adu i sterownika

Cytat:
Odno¶nie temperatury, w której da siê w³±czyæ klimê, w niektórych modelach jest zablokowane w³±czanie siê klimy w ujemnych temperaturach. Tak jest po prostu zaprogramowany sterownik klimy. Ale nie musi tak byæ w ka¿dym modelu. Zale¿y to od uk³adu i sterownika

klima w³±czy sie zawsze je¿eli czujnik wska¿e obecno¶æ ci¶nienia w uk³adzie niestety czynnik ch³odz±cy ma to do siebie ¿e w niskich temperaturach ma niskie ci¶nienie i sterownik stwierdza ¿e niema czynnika i nie za³±czy sprê¿arki ¿eby nie dosz³o do uszkodzenia i tylko dlatego sie nie w³±cza

Hmmm jak ju¿ pisa³em mi siê przy wczorajszym sprawdzaniu za³±czy³ i nie mia³o wp³ywu to ¿e na zewn±trz jest zimno.
Mo¿liwe ¿e sa jakie¶ modele co maj± jak±¶ blokade, ale 1wsze o tym s³ysze! Wszêdzie siê pisze ¿e s³yszy aby urzywaæ klimy nawet zim± i ¿e lepiej szyby odparowywuj± (a to jest ró¿nie¿ mo¿liwe oko³o 0stopni). Jedynym najprostrzym testem jest obserwowanie kompresora, zwróæ uwage na to ¿e jest na tym kole dodatkowa jakby blaszka, jêzeli wszytsko jest ok to powinna ona siê zacz±æ ró¿nie¿ krêciæ i co jaki¶ czas przestawaæ, towarzyszy temu hmm jakby stukniêcie - efekt d¼wiêkowy, napewno siê zoorientujesz. Je¿eli jednak nic sie nie bêdzie dzia³o tzn ¿e co¶ jest z klim± nie tak. Jed¼ szybko do warsztatu bo masz szanse zim± taniej to zrobiæ a po za tym je¿eli masz stary gaz to mo¿e byæ ju¿ problem z jego zdobycien, a przeróbka kosztuje ok 500z³

gdy wystapilaby taka potrzeba zamiast zmieniac na inny czynnik ch³odz±cy taniej bedzie zajechac do aso?