MotoNews.pl

Wentylator klimatyzacji-kiedy sie uruchomi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w moim 2,5 tdsie e36 jest automatyczna klima.cały uklad jak dopatrzyłem sie na stronie on line z czesciami jest chłodzony.przed głowna hłodnica jest na dole chłodnica oleju(silnikowego?)a przed nimi na dole chłodnica klimy z wentylatorem mniejszym od tego głownego(uruchamia sieon wraz z klima czy tylko powyzej pewnej temperatury w ukladzie?).
wiem ze jest zima i klima sie nie zalaczy na mrozie ,czy jesli bedzie cieplej i klima sie zalaczy(pasek zacznie napedzac kompresor) to wowczas zalacza sie wentylator?
drazni mnie to ze nie dziala to teraz w zime bo niszczeje tylko nieuzywane...jak to jest?czy wiecie jak sprawdzic w zimie czy posiadam sprawna klime?

Dodatkowy wentylator włącza się razem z klimą, jednak może się wyłączyć w trakcie pracy klimy i ponownie załącza się w zależności od temperatury na czujniku umieszczonym na nim.
W niektórych modelach są dodatkowe przekaźniki do sterowania tym wentylatorem poza pracą klimy. Wtedy wentylator ten może włączyć sie nawet jak klima nie działa, w sytuacji gdy nie wyrabia wentylator główny.

To fakt, że klima nie włącza sie na mrozie. Do włączenia klimy musi być dodatnia temperatura. Włączanie klimy co pewien czas jest dobre nie tylko dla wentylatora, ale również dla uszczelnień sprężarki klimy. Mróz nie występuje cały czas w zimie, więc należy pamiętać o włączeniu klimy, jak jest odwilż. Można też włączać np. w garażu, w serwisie i innych miejscach, gdzie jest dodatnia temperatura.

Klimę można włączyć nawet w zimie. Wystarczy ustawić temp. na minimum. Jeżeli się nie załącza należy sprawdzić, czy jest czynnik w układzie. W układzie klimy są dwa czujniki; wysokiego i niskiego cisnienia. Zadziałanie któregoś uniemożliwia załączenie sprężarki.
Można zewrzeć każdy z nich z osobna (komp klimy będzie wiedział, że ciśnienie jest ok). Wtedy powinna załączyć się sprężarka.
A najlepiej to podjechać do fachowców.

pozdr
Mariusz
318ti

Najlepiej ustawić temperatura jak najniżej i włączyć klime, ale ona włanczas się chyba zawsze, ale to w zależności od temperatury wewnątrz. Wczoraj akurat sprawdzałem czy działa u ojca i na mrozie kompresor włanczał się ale strasznie żadko, a jak zminiłem temperature na 16st. (klimatronic) to prawie cały czas działał. Jeżeli jednak nigdy się nie włancza to na 95 procent jest to kwestia braku gazu, wtedy jedź do speca i niech sprawdzą szczelność układu i jak będzie ok to dobiją gaz.

zastanawia mnie jedno.jesli włacze klime z ustawiona na panelu najmniejsza +16 temperatura a na zewnatrz jest zauzmy +5 skad mam pewnosc ze to klima?rozumiem ze moge przed wlaczeniem klimy,patrzac na kompresor i wentylator sprawdzic czy sie poprostu zalacza?to jedyny domowy test na potwirdzenie tego ze sie uruchamia...fachowcy zaraz sobie licza kilkaset złote.....

Cytat:
2005-01-24 19:59:57, ROMANEK pisze:
zastanawia mnie jedno.jesli włacze klime z ustawiona na panelu najmniejsza +16 temperatura a na zewnatrz jest zauzmy +5 skad mam pewnosc ze to klima?rozumiem ze moge przed wlaczeniem klimy,patrzac na kompresor i wentylator sprawdzic czy sie poprostu zalacza?to jedyny domowy test na potwirdzenie tego ze sie uruchamia...fachowcy zaraz sobie licza kilkaset złote.....

Wizualnie fakt uruchomienia klimy możesz stwierdzić jedynie obserwując wentylator. Jednak jak dobrze przysłuchasz się pracy silnika, to jesteś w stanie usłyszeć moment włączenia się sprężarki.

Odnośnie temperatury, w której da się włączyć klimę, w niektórych modelach jest zablokowane włączanie się klimy w ujemnych temperaturach. Tak jest po prostu zaprogramowany sterownik klimy. Ale nie musi tak być w każdym modelu. Zależy to od układu i sterownika

Cytat:
Odnośnie temperatury, w której da się włączyć klimę, w niektórych modelach jest zablokowane włączanie się klimy w ujemnych temperaturach. Tak jest po prostu zaprogramowany sterownik klimy. Ale nie musi tak być w każdym modelu. Zależy to od układu i sterownika

klima włączy sie zawsze jeżeli czujnik wskaże obecność ciśnienia w układzie niestety czynnik chłodzący ma to do siebie że w niskich temperaturach ma niskie ciśnienie i sterownik stwierdza że niema czynnika i nie załączy sprężarki żeby nie doszło do uszkodzenia i tylko dlatego sie nie włącza

Hmmm jak już pisałem mi się przy wczorajszym sprawdzaniu załączył i nie miało wpływu to że na zewnątrz jest zimno.
Możliwe że sa jakieś modele co mają jakąś blokade, ale 1wsze o tym słysze! Wszędzie się pisze że słyszy aby urzywać klimy nawet zimą i że lepiej szyby odparowywują (a to jest różnież możliwe około 0stopni). Jedynym najprostrzym testem jest obserwowanie kompresora, zwróć uwage na to że jest na tym kole dodatkowa jakby blaszka, jęzeli wszytsko jest ok to powinna ona się zacząć różnież kręcić i co jakiś czas przestawać, towarzyszy temu hmm jakby stuknięcie - efekt dźwiękowy, napewno się zoorientujesz. Jeżeli jednak nic sie nie będzie działo tzn że coś jest z klimą nie tak. Jedź szybko do warsztatu bo masz szanse zimą taniej to zrobić a po za tym jeżeli masz stary gaz to może być już problem z jego zdobycien, a przeróbka kosztuje ok 500zł

gdy wystapilaby taka potrzeba zamiast zmieniac na inny czynnik chłodzący taniej bedzie zajechac do aso?