MotoNews.pl
7 COŚ strzela przy skręcaniu (79783/89)

COŚ strzela przy skręcaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Od jakiegoś miesiąco podczas ruszania z miejsca ze skręconymi kołami obojętne czy w prawo czy w lewo coś z prawej strony strzela - tak jakby cos przeskakiwało, nie mam pojęcia co to może być ( przegub ?? ), proszę o pomoc i ew jaki jest koszt naprawy. podczas jazdy ten efekt nie występuje.

Najprawdopodobniej jest to przegub zewnętrzny. Cen niestety nie znam.

Nie wiem jakim samochodem jezdzisz, ale do Hyundaia pony zewnetrzny przegub kosztuje w granicach 200 zl (konkretnie jak pytalem w sklepie zeby sie zorientowac to 190 z groszami) ale wiadomo co sklep to inna cena. Objaw wskazywalby raczej na przegub.

na 100% jest to przegub mam to samo znajomy mi mowil ze mozna go na pare kilometrow odratowac trzeba go zdiac i kulki obrucic czy cos,ale ponoc to jest krutko trwale zaje egzamin jak sie chce auto sprzedac. mam tez w zwiazku z tym male pytanie jak dlugo mozna jezdzic z takim strzelajacym przegubem zastanawiam sie czy moj pociagnie do wiosny jak na razie stuka tylko przy skrecie

Cytat:
2005-01-24 23:11:39, CzEkCzEk pisze:
znajomy mi mowil ze mozna go na pare kilometrow odratowac trzeba go zdiac i kulki obrucic czy cos,ale ponoc to jest krutko trwale zaje egzamin jak sie chce auto sprzedac. mam tez w zwiazku z tym male pytanie jak dlugo mozna jezdzic z takim strzelajacym przegubem zastanawiam sie czy moj pociagnie do wiosny jak na razie stuka tylko przy skrecie

Tak mi się przypomina, że dawniej hadlarze samochodów przed sprzedażą przktykowali zamianę przegubów stronami i na jakiś czas wszystko cichło.
Jeżeli słyszysz strzelający przegub, to lepiej wcześniej wymienić i nie zwlekać, może się szybko rozlecieć i holowanie będzie droższe niż wymiana.

Bolls no to mnie pocieszyles nie bede robil dalszych tras, niestety moj przegub musi poczekac w lutym mam przeglad a w marcu oc wiec kasy troche strace,ale bede mial na uwadze twoja rade i jak najszybciej bede sie staral to wymienic bo denerwuje mnie ten dzwiek

Zgłoś się do Zabela, może ma sprawny przegub, w którymś wątku oferował się, ze ma dużo części.

poza trafną diagnozą dodam, że zaleca sie unikania ruszania pełnym ogniem na skręconych kołach co zdecydowanie poprawia zcyie przegubów

Dzięki za info, jeżdzę poniakiem 91, ten anonymus to ja jeszcze nie byłem wtedy jeszcze dodany do forum - gdyż jestem nowy, sprawdzę ceny na necie. Dzięki

miałem podobna sytuacje!! u mnie okazało sie ze "usterka" były rozwalone simerbloki cena ok.50zł za szt.a potrzebujesz ich 4 (2 z lewej ,2 z prawej) Po wymianie wszystko chodzi spoko pozdrawiam