Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Mateusznia takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2005-01-24 22:00:59 No więc (jakie to fajne, choć denerwujące polonistów rozpoczęcie wypowwiedzi nieprawdaż... ![]() ![]() Można też poprosić o zaprowadzenie za rączkę na najbliższą stację benzynową, do bankomatu, na pocztę, do apteki, etc. W obcym miejscu to naprawdę ekstra! Można wezwać pomoc podając swoją dokładną pozycję. Można też sprawdzić sobie dojazd, wyświelić mapę (dowolnie ją przesuwać, powiększać/pomniejszać), sprawdzić odległość bez podłączania GPS. Jest już mapa Polski, większości dużych miast (i małych wokoło) oraz... Zakopanego (wiadomo... Warsiawka tam jeździ ![]() Ceny będą zapewne teraz szybko spadać (już obecnie używanego palmtopa z kolorowym wyświetlaczem można zaqpić za kilkaset PLN, a za chwilę będą takowe do nabycia w cenie dużo niższej). Mapę można sobie zakupić w wersji np. tylko na 1 miasto, albo tylko mapę polski (bez szczegółowych planów miast). Pewnie za kilka lat w nowych autach stanie się to często qpowaną opcją (jak już ktoś weźmie kredyt, to te trszkę kaski więcej też wyrzuci). Tak, czy owak - przydatna rzecz. Moja hierarchia opcji (gdybym nie musiał patrzeć na kasę): 1. poduszki powietrzne, ABS, ESR, BAS (i inne dot. bezpieczeństwa) 2. klimatyzacja, 3. nawigacja satelitarna, 4. podgrzewane siedzenia, 5. elektrycznie sterowane szyby 6. automatyczna skrzynia biegów, 7. "ręczny gaz"/tempomat |
![]() P_R_Z_E_M_O Łada Samara 2108 Chorzów | 2005-01-24 22:12:23 No nawigacja to naprawde super rzecz. Szkoda tylko że narazie mapy tylko są dostępne do większych miast-ale i tak narazie wystarczy. Za niedlugo napewno się to zmieni. Zresztą narazie to tylko marzenia-ale moze za jakis czas jak juz to stanieje to kto wie! W mojej Samarce by się fajnie prezentowało! hehe!
Co do Twojej hierarchii opcji to raczej niektóre nie do spełnienia w Ładnych ale jest kilka cojest możliwe np. podgrzewane siedzenia (na allegro widziałem specjalne maty grzewcze pod pokrowce), elektryczne szyby też tam jakoś bysię dało wykombinować ale już ciężej, no nawigacja to już żaden problem, no może tylko jeden-kasa, tempomat można sobie samemu zrobić, wystarczy wozić ze sobą patyk i zachaczyć o pedał gazu i siedzenie, hehe! Co do reszty wyposażenia to chyba tylko X-Zibit w West Cost Coustoms by mógł zrobić! Pozdrawiam! |
![]() Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2005-01-24 22:34:35 No włąsnie - ja nie rozumiem ![]() To wszystko chciałbyś kupić jako wyposażenie ładzianki??????? No bo chyba nie chodzi o inne auto? |
![]() Leszek_Gdynia (S) była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-01-24 22:37:29 A nie prościej sie zapytać ludzie czekających na przystanku, idących chodnikiem??? A kosztuje to tylko "dziękuję". Chyba tak jest taniej i prościej.
Narazie w 3mieście sie nie gubię, a jakby co mam papierowa mape..... |
![]() Mateusznia takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2005-01-24 22:59:23
Co się czepiasz, nie pisałem o żadnym konkretnym aucie. Dywagacje dotyczą wyposażenia, a nie marki auta. |
![]() Mateusznia takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2005-01-24 23:05:48
Kupując automapę roczną bodajże aktualizację masz w pakiecie po rejestracji na ich stronie www. Potem można toto dokupić za mniejsze pieniążki. Mogliby nanosić także te stałe fotoradary i ostrzeżenie "nawigatorki" w stylu: "Zwolnij troszkę mój malutki, bo zaraz będziesz w obiektywie". Tak w ogóle to mogłaby być też opcja mniej poważnej kobiszczy mówiącej z tego ustrojstwa (zamiast "przygotowuję trasę" -> "Stary nie przesadzasz, taki kawałek, to se z papierową mapą pojedź, a nie mnie zawracasz gitarę; żeby to było ostani raz ![]() |
![]() Mateusznia takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2005-01-24 23:09:30
Co Ty... W obecnych czasach to jakby maluch był nadal produkowany, to zapewne też byłaby klimatyzacja za dopłatą ![]() ![]() |
![]() MikeB Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-01-24 23:17:23
hmm....nie mówiłem o dacii... ![]() ![]()
I właśnie to miałem na myśli mówiąc aktualizacja ![]() Bo za pierwszą aktualizacją, które kiedyś były - uzupełniało się "czarne dziury" ![]() Wiem...fajna sprawa "czy chciałbyś o mój panie, żebym włączyła Ci ogrzewanie fotela? Czy może życzysz sobie masaż?" ![]() ![]() ![]() |
![]() Grzegorz2107 Lada 21072 Västerås/Sverige | 2005-01-24 23:18:23
W Lublinie zażądano ode mnie 5 złotych za udzielenie informacji ![]() A wcześniej jakiś miły pan zaproponował, że mi pokaże drogę, więc wsiadł ze mna i pilotował. Po kilku kilometrach, już w Śródmieściu powiedział , że on tutaj wysiada...a ręka wskazał mi kierunek , w którym miałem jechać....w momencie gdy wsiadał od celu dzieliło mnie ok. kilometra. Nadłożyłem pewnie z 15 km po mieście ![]() |
![]() MikeB Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-01-24 23:23:31
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (sorry ![]() Dlategoż też wolę już błądzić i rzucić okiem na mapę na przystanku, niż pytać sie kogokolwiek ![]() ![]() |
![]() Leszek_Gdynia (S) była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-01-24 23:28:17 Ufff jak dobrze, ze mnie nic takiego nie spotkało ![]() |
![]() pawel_debica Lada 2107 Dębica | 2005-01-25 01:14:56 Poza tym taki PocketPC to nie tylko urządzenie do nawigacji satelitarnej. Może służyć jako odtwarzacz mp3, notes (ma Worda i Excela). Za pomocą telefonu z GPRS mozna surfować po internecie bo ma zainstalowany IE. Posiadają czytniki kart pamięci na karty fleshowe z aparatów cyfrowych. Dzieki temu możemy przeglądać zdjęcia na wiekszym formacie i momentalnie wysłać je znajomym pocztą przez Outlooka.
Myślę, że w niedługim czasie cena urządzenia będzie jeszcze niższa i stanie się tak samo powszechne jak telefon komórkowy. |
![]() arsen PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2005-01-25 01:43:17
napewno to był lublin???gdzie ty tu 15 km po miescie zrobiłes ![]() |
![]() Janusz-Mendrala Lada 2107 & XM3.0V6 Kraków | 2005-01-25 08:08:44 Nowe telefony UMTS maja mozliwosc wgrania map Polski i wiekszych miast. Pokazuja rowniez pozycje na mapie za pomoca GPS (Global Positioning Service) - nie mylic z GPS satelitarnym. Jest to namierzanie telefonu na podstawie nadajnikow GSM.
Taki telefonik NEC-a mozna kupic za ok 500zl, a Motorole (do ktorej mapy Polski sa dostepne) chyba od 8 stowek. Jasiu |
![]() adasco Roomster & kropek Łódź | 2005-01-25 10:19:20 Dokldanie - ta motortola jest ssuperasna. Jakby ktos chcial, to....
faktycznie, rowne 800 zeta obecnie. Bez simloka, dziala, sprawdzone. niedlugo bedzie w erze za sporo wyzsza cene. |
![]() Mateusznia takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2005-01-25 17:21:42 Tylko taki GPS identyfikujący po sile z nadajników naziemnych nie nadaje się chyba z racji dużego błędu pomiaru do nawigacji po ulicach (gdzie namierza nas z odkładnością pozwalającą na identyfikację pasa ruchu, kierunku ruchu nawet przy malej prędkości). Ale fajna rzecz moze być taka Motorolla -> jaki to konkretnie model? |
soop ![]() PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2005-01-25 17:44:40 Mario: Niestety samochodowy odbiornik GPS nie pozwoli nam okreslic pasa ruchu po ktorym sie poruszamy - cos takiego nie jest mozliwe przy pomiarze kinematycznym bo nie do takich celow jest zaprojektowany ten system. Mysle ze mozna byc optymista mowiac o kilkunastu - kilkudziesieciu metrach. |
![]() adasco Roomster & kropek Łódź | 2005-01-25 18:03:30 Mario, ten fonik chodzi pod 3g.
i masszz normalny GPS, jak w odbiorniku turystycznym - namierza b.dokladnie. wkrotce bede mial fotki ww. i opowiem jak w praktyce. Na razie wiem, ze ma tez divx, palmoffice i IE, jest duzy i ciezki. |