MotoNews.pl

Cdr 500

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, od 2 tygodni jestem, mam nadzieje, szczęśliwym posiadaczem MV6. Moje pytanie związane jest podłączeniem radia cdr 500.
W momencie zakupu miałem wsadzone radio blaupunkta ale CD nie gadało gość od którego kupiłem samochód wymienił mi je na Delco cdr 500 i wszystko byłoby OK ale nowy sprzęt nie wyświetla informacji na KP. Co zrobić aby usunąć tę wadę.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Jaki masz wyświetlacz w aucie?? Podłączyłeś trzecią kostkę do radia??

Sorry, ale nie rozumiem pytania o wyświetlacz.

Żadnych kostek nie podłączałem wymiana polegała na odkręceniu śrubek, wyjęciu starego i włożeniu w to miejsce nowego radia. To wszystko. Myślałem że radia są zunifikowane i nic nie trzeba ręcznie podłączać?

Cytat:
2005-01-25 12:14:40, Toma_MV6 pisze:
Myślałem że radia są zunifikowane i nic nie trzeba ręcznie podłączać?

To zależy. Jeśli masz fabryczną kieszeń, to tak (bo ona ma na sztywno obsadzone 3 kostki ISO).
W przeciwnym przypadku musisz odnaleźć trzecią złączkę (10 pin) i ją wsadzić.

pozdr, Robert

Jeżeli po włączeniu radia znika godzina i nic się nie świeci to trzeba przestawić tryb wyświetlania z 8 znakowego na 10 znakowe lub na odwrót (niepamiętam w którą stronę ja to robiłem). Jężeli natomiast wyświetlacz nie zmienia stanu po włączeniu radia to nie masz podłączonej kostki lub radio jest uwalone.

PS Zmiana trybu następuje po włączeniu radia i dłuższym przytrzymaniu klawiszy 4 i 6 (chyba nie pamiętam dokładnie dawno to robiłem, jak będzie potrzeba to dowiem się które klawisze trzeba przytrzymać).

Pozdrawiam Shinobi

na stronie http://www.studio24.prv.pl/
znalazlem informacje, ktore zamieszczam ponizej,
byl juz chyba link do tej strony na forum
nie ma CDR 500, ale mysle ze czesc funkcji sie pokrywa

Opel
CAR200
Przełączenie wyświetlacza na 8 (Corsa I, Astra I) lub 10 cyfr (Corsa II, Astra II): trzymając 4 i 6 włączyć radio. Jest dostępny prosty tryb diagnozy radia. Należy długo przytrzymać klawisz UML aż będzie sygnał dźwiękowy i pojawi się wersja oprogramowania (np. C200-22) a potem na wyświetlaczu w miejscu gdzie był odbierany zakres (np. U) numer komórki pamięci pojawi się wskazanie Fx, gdzie x jest liczbą szesnastkową (1-F) oznaczającą poziom odbieranej stacji. Sprawdzone dla dwóch modeli CAR200 i w obu była ta sama wersja oprogramowania. Radio to, w przeciwieństwie do innych radioodbiorników Opla, nie posiada funkcji logiki zapłonu ponieważ posiada włącznik mechaniczny a nie elektroniczny.

CAR 300:
Radio to posiada dość rozbudowany system konfiguracji. Większość opcji jest dostępna poprzez przytrzymanie dwóch odpowiednich klawiszy pamięci przy włączaniu radia. Wymienię tu funkcje, które udało mi się znaleźć:
1 i 3 - IGNI ON/OFF, włączenie lub wyłączenie logiki zapłonu. Jeżeli jest włączona to radio będzie nam się wyłączać po wyłączeniu zapłonu a włączać po włączeniu przy czym przy wyjętym kluczyku można radio włączyć

4 i 6 - DIGIT 8/10 (ewentualnie w nowych Oplach 8+2). Przełączenie typu wyświetlacza ze starego typu (8 znaków) na nowy typ (10 znaków, wyświetlacz punktowy). Jeżeli podłączymy radio i gra ono w danym pojeździe a mimo to nic nie wyświetla (pusty wyświetlacz), to ta kombinacja często pomaga (przełączenie jest także sygnalizowane sygnałem dźwiękowym)

2 i 5 - STEP 9/10. Ustawienie kroku strojenia dla zakresu fal średnich (9/10kHz). Mało kto wie, że za wielką wodą jest robiona Corsa w wersji sedan i w niej montowane są także radia z oddzielnym wyświetlaczem dlatego producent musiał przewidzieć zmiany kroku strojenia z EU na USA.

1 i 6 - TESTMODE. Umożliwienie uruchomienia trybu testowego. Potem należy wcisnąć na dłużej klawisz RDS i pojawi się wskazane xy00 przed częstotliwością. Poszczególne bajty mają znaczenie: x-moc sygnału, y- RDS. Równocześnie na wyświetlaczu wyświetlany jest wskaźnik Cr i świeci się dioda CODE.
Aby ustawić głośność komunikatów drogowych należy dłużej przytrzymać klawisz TP aż pojawi się na wyświetlaczu TA VOL+x, gdzie x oznacza głośność komunikatów ustawianą klawiszami strojenia.
Kawałek informacji dostałem mailem (zapłon i przełączenie wyświetlacza), które sprawdziłem a resztę sam wyszukałem.

CAR 400:
Aby możliwe było słuchanie radia na postoju bez włączonej stacyjki trzymając naciśnięte klawisze 1 i 3 włącz radio. Informacja na podstawie instrukcji fabrycznej przekazana przez znajomego.

Witam!
Miałem podobny problem, tzn. kupiłem na allegro radio z cd marki siemens vdo model cdr500. Niestety po włożeniu do kieszeni, radio grało ale na wyświetlaczu nie wyświetlały się żadne informacje. Żeby załączyć wyświetlacz nie pomogły kombinacje klawiszy podane dla radia marki philips ani blupunkt. Ale metodą prób i błędów doszedłem do tego, że załączanie wyświetlacza tzn. przełączanie typu wyświetlacza z 8 a 10 można dokonać poprzez naciśnięcie i przytrzymanie klawiszy 3 i 5 a następnie włączenie radia. Może się komuś przyda taka informacja. Pozdrawiam

informacje na wyswietlaczu bedziecie mieli tylko w przypadku podłaczenia radia dedykowanego do opla w innym przypadku poprostu brak jest komunikacji radio wyswietlacz kompa samochodowego