MotoNews.pl

Ultimate diesel

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy ktos z Was juz testowal to paliwko ze stacji BP?
Ja zalalem ostatnio za 100 zl On i ...jestem bardzo zadowolony, tylko obawiam sie czy lepsze przyspieszenia i Vmax auta to nie autosugestia....

Jesli testowaliscie prosze o Wasze opinie

ja sądze że zmienili tylko nazwe a paliwo jest takie samo!!!!!

Podobno jest to ON o liczbie oktanowej 55 ( normalna gnojowka ma 51) Jadac na autostradzie rozpedzilem Omege do okolo 215km/h , a wczesniej jechalem max 200 km/h.. sam nie wiem.,.ale chce ja tankowac przez jakis czas..zobaczymy ile bedzie spalac. Ma niby mniej palic. Ceny o 9gr na litzre wiecej niz normalny diesel... Ja zazwyczaj zalewam sie za 100, 150zl czylo okolo 0,75 do 1l mniej bedzie...to nie wiele...

Cytat:
Podobno jest to ON o liczbie oktanowej 55

...a czasem to się nie nazywa cetanowa (lub coś w tym stylu)??

do Powercafe
olej napędowy nie ma liczby oktanowej tylko cetanową i jest to dokładne przeciwienstwo oktanów pozdro600 2900

Cytat:
Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

Podobno jest to ON o liczbie oktanowej 55

--------------------------------------------------------------------------------

...a czasem to się nie nazywa cetanowa (lub coś w tym stylu)??

Jest i taka i taka dla diesla ważniejsza jest chyba liczba cetanowa.

No tak, niedouczony bylem, przyznaje . Jednak nadal oczekuje na jakies wasze opinie....

ja zalałem 3 tyg. temu i tak zostaje. Silniczek lepiej się zabiera do roboty rano przy mrozie, czy spala mniej niewiem bo tankuje nieduże ilości i prędkościomierz mi niechodzi, ale jak go zrobię to sie odezwe

a co do liczby cetanowej to diesel ultimate - 55, zwykła ropa na BP - 51, a na stacjach pod chmurką niekiedy niesięga nawet 48. Każdy kto zna ten temat wie co to znaczy, szczególnie zimą.

W najnowszym numerze WRC jest artykuł nt. paliwka BP Ultimate - a dokładniej nt. benzyny. Artykuł oczywiście nie jest sponsorowany. Wyniki są dosyć ciekawe. Mianowicie postanowiono sprawdzić paliwko z udziałem... nie Opla ... a Mitsubishi Lancera Evo VIII.

Testy zrobiono na hamowni w Krakowskim V-Tech'u. Nie będę przepisywał tu całej procedury i wyników z tabeli, ale ogólnie rzecz biorąc moc wzrosła o 2.3%, moment 3.5%. Fakt, że to auto ma mocy w cholerę, więc przy słabszych autach rezultaty mogą nie być aż tak ciekawe (''aż''?). Oczywiście czemu to paliwo jest niby lepsze tego nie wie nikt poza samym BP, aczkolwiek pracownik V-Tech'u podejrzewa, że w paliwie BP są dodane substancje eteryczne zawierające tlen, co poprawia sprawność paliwa (cytuję) - eter szybciej się spala, a tlen zapewnia większą wartość energetyczną mieszanki.

Wg mnie może pic na wodę to nie jest, ale nie oczekiwałbym dużych różnic w dynamice bądź ilości spalania.

Ja w Omesi zauwazylem praktycznie zanik dymienia z rury... mnie to cieszy. Choc nigdy nie kopcila bardzo, ale czasem puscila dyma...teraz jakos nie widze nic w lusterku

Co nie zmienia faktu ze ultimate jest lepsze,tankuje co prawa,Pb ale jestem bardzo zadowolony!

a tak z ciekawosci jakie sa u Was ceny tych nowych Ultimate? U mnie w Jeleniej Gorze :

Diesel Ultimate 3,54,
diesel(zwykły) 3,45.

Nie wiem niestety jal Benzynka kosztuje bo nie tankuje

3.89 Pb ultimate a zykła jakies 3.61

zwykly 3.23 ultimate 3.34 mowa o dieslu

Cytat:
2005-02-04 14:02:19, bobski pisze:
zwykly 3.23 ultimate 3.34 mowa o dieslu

ooooooozesz ku........... Wszystko opada, nawet rece....

hehe Powercafe jak bylem w kwietniu motocyklem w jeleniej górze i zobaczylem ceny benzyny to zastanawialem sie czy nie dzwonic po ojca zeby mi z rybnika przywiózł roznice sa kolosalne u nas na stacji jet ropa jest po 3.07 a gaz po 1.62 na krak gazie

No niestety ale benzyny jeszcze Ultimate nie lałem, a gazy Ultimate nie produkują.

w Łodzi Ultimate 3,52 zł
zwykła 3,43 zł
a dookoła enklawa bezrobocia...

Volvo S80 - V max 230km/h

na zwyklym dieslu ok 220... na ultimate (niemieckim) 255... szooook...

testowane na autobahnie...