JAKI TO SILNIK??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Sprawa wygląda tak. Koleś ma BMW do sprzedania według dowodu rejestracyjnego jest to E30 318 1.8 1988r. Po wklepaniu numeru vin 7 statnich cyfr (2339344) to to jest E30 316i 1.6. Prawdopodobnie w Niemczech został zamieniony silnik na 1.8 . Ale to właśnie trzeba sprawdzić. Mam numery tego silnika tj.
184KA02114315 . Autko jest w Polsce od połowy zeszłego roku, czyli jest zarejestrowane. Czy po numerach silnika możecie mi pomóc i sprawdzić jaki to jest silnik czy 1.6 czy 1.8 i jaki typ dokładnie. Wiem tyle że ma łańcuch rozrządu i ma filtr kwadratowy. Czy jak się okaże że jest silnik zamieniony na 1.8 to czy nie będzie problemów z przełożeniem napędu (skrzynia, dyfer itp.) i czy nie będzie problemów z urzędami wrazie czego. Z ceną jesteśmy na pułapie 4000zł. Zeszliśmy już z 5400zł. Autko jest w dobrym stanie, silniczek ciągnie do 180km/h, przyspiesza ok, przy hamowaniu nic nie rzuca i drga, prowadzi się dobrze. Co zrobić i jaki to silnik. Z góry dziękuję za rzeczowe i na temat odp.

najlepiej pokaz fotke silnika, jesli ma lancuh to moze byc 1,6 lub 1,8 m43 albo 1,8is m42. dwoch pierwszych nie montowali seryjnie w e30.

Nie mam fotki silnika. A czy po samym numerze da się sprawdzić?
Jeżeli nie da się, to spróbuję załatwić. pzdr

nie wiem czy sie da po samym numerze, w aso pewnie tak ale w necie moze byc ciezko.

tolo, a przyjmijmy że jest to 1.8 (czyli został zmieniony), w papierach polskich jest wszędzie 1.8. vin jednak pokazuje że ma być tam silnik 1.6, czy w urzędach nie będzie problemów? Czy są w stanie się jakoś przyczepić do mnie?

jak numer na silniku zgadza sie z tym na papierach to sie nie przyczepia. przeciez silnik to czesc i mozna ja sobie zmienic.

Numery się zgadzają, teraz następne pytanie, jeżeli był tam silnik 1.6, który został zmianiony na 1.8, to czy skrzynia, dyfer itp. mogą z tym silnikiem bez przeszkód chodzić? (reszta została ta sama tylko zmiana na 1.8 )

[ wiadomość edytowana przez: jeztom dnia 2005-01-25 15:46:17 ]

takich szczegolow to nie znam ale przelozenia pewnie bedzie miec inne skrzynia w 1,6 i 1,8is.

Mi kiedyś wmojej poprzedniej beemce miałem most ze skrzyni manulnej a był automat. Najlepie zadzwoń do Zlatex'u i im podaj te nr silnika - powinni Ci powiedzieć!

Dzwoniłem, pytałem i nie są wstanie mi powiedzieć ;(

Hmm kurde A to Ty dla siebie kupujesz tą beemke? A gdzie ona stoi, może w Katowicach?? To Ci jakoś pomoge!

nalepsze jest to że stoi(a w sumie jeździ) w Żorach, czyli "u mnie", widziałem, słyszałem i najlepsze jest jeszcze to że jeden blok dalej. Ale ja po wyglądzie nie stwierdze jaki to jest silnik, koleś też nie jest w temacie. On cały czas myślał że ma 318 z silnikiem 1.8, tyle tylko że ja wziołem numer VIN i sprawdziłem i wyszło że jest to 316i z 1.6 i koleś się lekko zdziwił i sam teraz chce wiedzieć jaki ma silnik. Dla mnie to jedno czy bedzie 1.6 czy 1.8, bo ja i tak szukałem mocniejszej wersji, ale tak ten samochód byłby dla mnie bo jest w stanie ok i za te pieniądze czyli 4000zł. myślę że się opłaca. Przypomne że w dowodzie ma napisane 1.8, czyli silnik był zmieniany(prawdopodobnie) bo jeżeli nie był to w papierach ma namieszane i nie chciałbym wtedy tego samochodu bo wyszłoby tak:
316i z 1.6 a ja płace OC za 1.8 i takie coś mnie nie interesuje.

Ale dzięki Aldik za chęci

Hmm ale w Fazerungbrief nie ma nic na temat zmiany silnika?? powinna być adnotacja że pojemność jest mniejsza czyli 1.6 Hmm a może tam rzeczywiście jest 1.8 a kiedyś był 1.6!? Polecam się wybrać do dobrego mechanika, ja mam takiego w Katowicach jakby co - daleko nie masz!

właśnie została mi tylko kwestia jaki tam jest silnik, myślałem że po numerze silnika(który podałem wcześniej) da się sprawdzić co to jest. Najpierw spróbuję się dowiedzieć w żorach, a jak Żory zawiodą to koleś niech sam się dowiaduje, mi się spieszy, choć już bym chciał...

forum speców od bmw
184KA02114315 to twój numer (pewnie nikt na niego nie spojrzał)
18-pojemność
4-liczba cylindrów
k-(nie jestem pewien) to budowa silnika

hmm Nooo i po sprawie ! Jeżeli oczywiście te dane są zgodne!

Cytat:
forum speców od bmw
184KA02114315 to twój numer (pewnie nikt na niego nie spojrzał)
18-pojemność
4-liczba cylindrów
k-(nie jestem pewien) to budowa silnika

to masz jeszcze i mój rozszyfruj jak bedziesz tak miły. oto jego numery:
9184041
pozdrawiam

Cytat:
2005-01-25 19:23:05, MARCIN_RADOM pisze:
to masz jeszcze i mój rozszyfruj jak bedziesz tak miły. oto jego numery: 9184041 pozdrawiam

wlasnie tego sie obawialem ze nie latwo jest to rozszyfrować, Ja w swojej też nie mam tak łatwo. Ale juz chyba wszystko sie wyjasniło co do tego silnika. Otóż były E30 316i z silnikiem 1,8 (1766) to by wyjaśniało to zamieszanie. Tak po sąsiedzku musiałem pomóc koledze

Pozdrawiam

a rzeczysicie byly z silnikiem M10 102km i taki wlasnie pokazuje po wpisaniu nr vin w katalogu. czyli silnik raczej oryginalny.