MotoNews.pl
11 Zapiekanie felg (79986/26)

Zapiekanie felg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zawsze mam kłopot przy cosezonowej wymianie felg głównie jeżeli chodzi o alusy bo metalowe zchodzą bez większych problemów , zna ktoś może jakiś sposób lub preparat zapobiegajacy zapiekaniu sie felg do bębnów strasznie to wkurza jak przychodzi ściągnąc koło to trzeba urzyc 10 kg młotka a co jeśli taka historia zdarzy sie jak złapie gumę. Słyszałem że miedź w sprayu pomaga ale co z tego jak z chemii jeszcze pamietam że miedź z glinem reaguje w wsyokiej temperaturze

mi nigdy felgu aluminowe sie niezapiekaly predzej metalowe ciezej schodza. Mysleze posmarowac musisz jakims smarem te miejsca naokolo srodka felgi i bedzie dobrze. Najlepiej to jest u mojego ojca po zimie on niema kolopakow i nigdy niemyje kol w zime potem ta sol sie zapieka na wszystkim i kolo sciaga 20 minut urzywajac do tego mlota , nogi i zbioru wszystkich przeklenstw jakie znam hahahah biedny ten jego samochod

Cytat:
2005-01-26 10:47:28, teltom pisze:
Zawsze mam kłopot przy cosezonowej wymianie felg głównie jeżeli chodzi o alusy bo metalowe zchodzą bez większych problemów , zna ktoś może jakiś sposób lub preparat zapobiegajacy zapiekaniu sie felg do bębnów strasznie to wkurza jak przychodzi ściągnąc koło to trzeba urzyc 10 kg młotka a co jeśli taka historia zdarzy sie jak złapie gumę. Słyszałem że miedź w sprayu pomaga ale co z tego jak z chemii jeszcze pamietam że miedź z glinem reaguje w wsyokiej temperaturze

Miedź w aerozolu jest "debest" , polecam

Pozdrawiam - SpeedR

no własnie chyba mam rozwiązanie bo mycie samochodu nie jest u mnie częstym zjawiskiem tyle że na alusach jeżdżę w lecie a wtedy raczej sól na drogach nie występuje, zaryzykuję może z tą miedzią

Sprey miedziowy jest skuteczny a jak nie było go przed założeniem kół to zamiast młota, kołka i przekleństw to opracowałem taką metodę. Luzuję trochę śruby na kołach /ale tyko trochę-lekki luzik/ i wdrogę, kilka przyśpieszeń , hamowań no i po sprawie.

ja bym sie bal tak zrobic co by bylo gdyby mnie fantazja poniosła przy odkręcaniu tych śrub

Tańsza wersja miedzi to smar grafitowy