MotoNews.pl

Jak naprawić ogrzewanie tylnej szyby?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z tylną szybą, a w zasadzie z jej ogrzewaniem: grzeją tylko 3 nitki. Czy można to jakoś zregenerować? Możę znacie namiar w Białymstoku gdzie ktoś coś takiego robi?

Ja kiedys naprawialem sobie sam lutując miejsca gdzie były przerwy a czy ktos robi to zawodowo to nie wiem.Sądzę jednak ,ze chyba taniej bedzię kupić szybe na szrocie i oczywiście dobrze ją obejżeć zanim się zdecydujesz.

Problem w tym że za bardzo nie widać uszkodzeń, więc na kupnie szyby też mogę się przejechać.

Aby naprawić ścieżki w szybie tylnej należy:

1. udać się do sklepu auto moto gdzieś pod domem
2. w sklepie tym poprosić o lakier przewodzący do ścieżek na szybie tylnej (kosztuje około 12 zł - dzisiaj właśnie kupiłem takie cuś)
3. lakier dobrze wymieszać
4. szybę zachuchać tak żeby była zaparowana
5. włączyć przełącznikiem ogrzewanie tylnej szyby
6. w miejscach gdzie zrobią się malutkie odparowane kółka (o średnicy max 1cm) przyjżeć się dokładnie i miejwięcej po środku tegoż kółka nałożyć lakier
7. cieszyć się z efektów swojej pracy

Kiedyś w Nissanie naprawiłem w ten sposób wszystkie ścieżki - żadna niegrzała (było około 40 punktów z przetarciem!!) !!!!!!!!

wiem ze kiedys moj znajomy bawil sie klejem przewodzacym jak mu 3 nitki przestaly grzac ... i dalo to dobry rezultat.. ale u ciebie jak tylko trzy grzeja to moze byc problem... taki klej mozna kupic w sklepach elektronicznych ile kosztuje to nie wiem ... ale napewno to nie bedzie tania rzecz ... sugeruje tak jak poprzednik abys kupil "nowa" szybke ...

Cytat:
4. szybę zachuchać

Dzięki za radę. A tak na marginesie, wyobraziłem sobie jak zachuchuję szybę i na śmiech mnie wzięło . Co wcale nie umniejsza znaczenia Twojej podpowiedzi. Dzięki raz jeszcze .

nie ma sprawy - mi się udało to czemu innym nie

Cytat:
nie ma sprawy - mi się udało to czemu innym nie

potwierdzam tyż tak robiłem tyle że bez zachuchiwania a mierzyłem miernikiem gdzie dochodzi napięcie.

Cytat:

potwierdzam tyż tak robiłem tyle że bez zachuchiwania a mierzyłem miernikiem gdzie dochodzi napięcie.

Czy te nitki są izolowane czy przewodzą prąd powierzchniowo?

[ wiadomość edytowana przez: draakhul dnia 2005-01-27 16:56:08 ]

Cytat:
Czy te nitki są izolowane czy przewodzą prąd powierzchniowo?

ja przykładałem do powierzchni nitki i tam wskazywało napięcie lub nie

Witam

W dawnych czasach , gdzie o kleju przewodzącym czytalo się w Radioelektroniku , taki klej robilo się samemu . Brało się chermol, araz opiłki aluminium , ktore to uprzednio się pilowalo drobniutkim pilnikiem ( mieszało się to to i nakładało na paski w szybie) Tak zreanimowałem w Laulerze ( Nissan ) tylną szybkę bodaj w 1991 roku. W każdym razie potwierdzam , że mozna paseczki grzejne na szybie pokleić i po kłopocie

Pozdrawiam
Edmund Dantes

Witam wszystkich
dodać należy ,że te łączenia należy przeprowadzać w temp.ok 20 stopni a czas utwardzania w tej samej temperaturze wynosi ok 24 godzin i nie wolno w tym czasie włączać szybki bo cała praca będzie do niczego.

No to Ja skolei mam problem z włączeniem ogrzewania tylnej szyby, na początku jak zauważyłem było (bo dioda na klawiszu się włączała) ale teraz obecnie nic nie wskazuje i nie grzeje. Nie podejrzewam, aby nitki były popalone-sprawdzałem, od czego zacząć aby dojść szybko do konkretów?