MotoNews.pl

Diesel, gaśnie zaraz po odpaleniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie. Czemu zaraz po odpaleniu na zimny silnik 1.8D zaraz momentalnie gaśnie? Trzeba po odpaleniu potrzymać go z 10 sekund na obrotach dopiero potem mozna go spuscic z gazu. Czemu tak sie moze dziac? CHodzi tu o poranne palenie, pozdrawiam

Cytat:
2005-01-28 23:19:01, hepos pisze:
Mam pytanie. Czemu zaraz po odpaleniu na zimny silnik 1.8D zaraz momentalnie gaśnie? Trzeba po odpaleniu potrzymać go z 10 sekund na obrotach dopiero potem mozna go spuscic z gazu. Czemu tak sie moze dziac? CHodzi tu o poranne palenie, pozdrawiam

mam tak samo. nie wiem od czego to jst zalezne, ale już się przyzwyczaiłem do tego.

Ja bym podejrzewał urządzonoko wzbogacające mieszankę dla zimnego silnika (takie dieslowskie ssanie), ewentualnie jakiś zaworek zwrotny może sparawiać, że ropa "schodzi" podczas dłuższego postoju, a odpala tylko na tym co ma w pompie, ale zaznaczam, że strzelam, bo mój nie gaśnie
mk5 1.8d 91 system boscha(bez pompki do odpowietrzania)

a Wy jakie macie systemy wtrysku?

ja mam identyczną, Boshowska bez pompki

a ja mam CAV

i własnie podejrzewam, że paliwo schodzi na tej ręcznej pompce paliwa.

a mam pytanko jakie macie obroty po odpaleniu bo ja mam 1200
pozdrawiam

Cytat:
2005-01-30 17:38:44, drabcu pisze:
a mam pytanko jakie macie obroty po odpaleniu bo ja mam 1200 pozdrawiam

nie mam obrotomierza

Mój po odpaleniu zimnego silnika ma 1000 obrotów,gdy się zagrzeje schodzi do 850.Pozdrawiam.

sprawdz czy ci sie paliwo nie cofa,przed zapaleniem go

Cytat:
2005-01-30 17:38:44, drabcu pisze:
a mam pytanko jakie macie obroty po odpaleniu bo ja mam 1200 pozdrawiam

Ja mam podobnie a po rozgrzaniu spada do 900. Powinny być ciut niższe, ale to w niczym nie przeszkadza bo i tak 95 % czasu pracy silnika ma on duuuuuużo wyższe obroty

A to ciekawe. Ja jak odpale go zimnego to mam 800 a po chwili podnosi sie na 900. Gdzie nalezy to wyregulowac?

kto mi wytłumaczy na jakiej zasadzie działa ssani w dieslu, chodzi mi czy jest sterowane elektrycznie. Bo u mnie ssanie wogule się nie załącza