Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-01-29 14:36:16 Jezeli jest taki super i do wszystkiego a jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego ![]() ![]() ![]() |
![]() Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-01-29 14:39:32 Tak prawde mówiąć dla aut o dość sporym przebiegu >120tys.km olej czy to Mobil czy jakiś mniej znany nie ma znaczenia!Poprostu silnik zadowoli się tym co ma! No chyba że ktoś cierpi na nadmiar gotówki to prosze bardzo! ![]() |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2005-01-29 15:02:31 Ja rowniez wychodze z tego zalozenia ze dobry olej mozna lac do samochodow ktore go nie biora, w moim scoupe podczas okresu od wymiany do wymiany czyli 10 000 dolewa co najmniej 5 l oleju wiec gdyby to mial byc Mobil to za drogo by mnie to kosztowalo,wiec leje tansze oleje,np Schell X100 , Texaco Hawoline, a ostatnio nawet olej z Lidla 5l za 33 zl.Silnik chodzi tak samo moze nawet ciszej.I tak ten olej dlugo nie bedzie w tym silniku bo go spali , leje raz lepzzy np texaco raz gorszy i wszystko jest OK |
![]() Trzewik HF MEMBER Hyundai Pony Łódź | 2005-01-29 15:56:45 Niedawno przerabialem ten temat i tez sie zastanawialem nad tym olejem. Powiem szczerze ze reklama jest zachecajaca, ale wiadomo jak to jest z reklamami. Suma sumarum zdecydowalem sie na cos podobnego bo Castrol High Milleage dedykowany rowniez do samochodow z duzym przebiegiem. Powiem jedno. Wlasnosci uszczelniajacych olej ten zadnych raczej nie posiada, bo ile bral tyle bierze, roznica jedyna zauwazalna miedzy tym olejem a np. gownianym Lotosem tkwi w kolorze dymu ![]() |
![]() eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-01-29 16:16:25 Ja bym jednak dalej proponowal shella moze jakiegos tanszego ale zawsze to sprawdzony olej... znajomy ma wlasnie jakis tanszy w fiacie i bardzo sobie chwali ![]() ![]() ![]() |
![]() zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-01-29 17:23:16 z tym uszczelnianiem ewentualnych wycieków to raczej ostrożnie. składniki za to odpowiedzialne po prostu rozmiękczają gumę. zalecane raczej tylko do szybkiej sprzedaży auta. nie ma cudów. słyszałem o jeszcze większym "cudzie" techniki, mianowicie LIQUIMOLY z dwusiarczkiem molibdenu. podobno do starych samochodów jak znalazł. ale czy ja wiem? ostatnio leję najtańsze bp 15w40 za 56zł/5l. i spokój nic się nie dzieje. pod deklem czysto, nic nie ubywa. |
![]() LimaK Corolla E9 Warszawa | 2005-01-29 18:05:43 no ja ja jestem jeszcze bardziej oszczedny: zalewalem mineralny Lotos Gas 15W40 - jak sama nazwa wskazuje do jazdy miejskiej silnikow z gazem. 42zl za 5l. Jak znalazl, bo mialem do wymiany pierscienie wiec i tak i tak bral duzo - kolo litra na 3500km. Nie wydaje mi sie zeby cena oleju az tak przekladala sie na jakosc w moim przypadku ![]() |
![]() zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-01-29 18:56:10 tak się przymierzałem do niego . ale nic oprócz materiałów reklamowych nie moglem znaleźć. więc odpuściłem. pewnie coś w tym jest ![]() |
![]() pablo_g HF MEMBER Hyundai Lantra G-lin | 2005-01-29 20:01:05 Dlaczego pojawiaja się opinie że do Hyundaia lepsze są oleje Mobil i Shell od Castrola ??? Jeżdze na połsyntetyku Castrol MAGNATEC (podobna super ochrona od pierwszych sekund pracy silnika). Niedługo będę zmieniał olej i chciałem też zalać tym samym rodzajem oleju. |
![]() eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-01-29 20:51:02 Nikt nie mowi ze sa jakies gorsze ja pisalem ze najlepszym dla mnie jest olej shella... bo tak sie skalda ze na poczatku samochod byl zalany mobil 1 pozniej castrollem a teraz mam shella i jak narazie na nim silnik najlepiej pracuje jest tak jakby cichszy i wogole prae innych drobiazgow ktore po wymianie mozna zobaczyc...
A tak nawiasem mowiac to w ASO tez fajne walki najpier zalany byl mobil1 i wszyscy z obslugi mieli kurtezcki z logo mobila a za rok juz ASO oferowalo od siebie Castrola no i oczywiscie kurtczki zgadnijcie czyje mieli ![]() ![]() Z tanich olejow to podobno ten ze statoli jest dobry ale to juz do samochodow do ktorych sie leje bo sie leje ![]() [ wiadomość edytowana przez: eqs dnia 2005-01-29 20:55:04 ] |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-01-30 01:50:17 z tym co piszecie o Castrolu to dziwne gdyż Pony i Lantra od samego początku są serwisowane i naprawiane w razie potzreby w ASO i odkąd pamiętam zawsze lali Castrola ![]() ![]() ![]() P.S. Najlepszy olej to MOTUL ![]() ![]() |
![]() noras HF MEMBER było Pony -> Fiesta ... Mysłowice | 2005-01-30 15:43:20 ja wlasnie w moim Poniaku mam Mobil1 polsyntetyk
a teraz chce zmianic na mineral mam przebieg 160 tys zastanwiam sie jaki wybrac mysle nad Liqui Moly MoS2 LEICHTLAUF 15W-40 HD http://www.liqui-moly.pl/produkty.php?produkt=oleje_mineralne nie wiem jki wplyw na filtr oleju ma ten dodatek MoS2 jeszcze Quakerstate ma dobre oleje ale teraz sa one pod inna marka dostepne myslalem tez o tym oleju http://www.oleje.pl/osoboweidostawcze/produkt19.htm i jeszcze jaki bedzie lepszy 15W40 czy 10W40 ? |
![]() eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-01-30 17:06:29 ja mam nawet naklejke z mobilu z na tylnej szybie wraz z danymi ASO ![]() |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-01-30 17:16:40
a ja z Castrolem ![]() |
![]() doqtorek HF MEMBER Ford Focus Kraków | 2005-01-30 18:30:21
Noras, dodatek MoS2 w tym oleju jest tak zrobiony że nie zatkasz filtra oleju. Pytanie ile go dają? Jeśli wystarczająco dużo to powinieneś poczuć różnicę w stosunku do zwykłego oleju. Głównie spadek spalania i wyrównanie pracy (nie wiem czy spadnie zużycie oleju i wzrośnie moc chociaż to nie wykluczone) |