MotoNews.pl
3 Klakson od Tira. (80477/12)

Klakson od Tira.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od zamierzchłych czasów marzyłem o założeniu klaksonu od tira do Ładzinki, wiecie chodzi mi o taki klakson ze sprężarką.. Może ktoś z was wie gdzie takie coś można kupić po kosztach no i jak to zamontować.
Pozdrawiam

pomysł fajny.
Tylko czy to czasem nie pracuje pod napięciem 24 V???

coś takiego dostałem w tamtym roku pod choinkę. w komplecie były 3 trąbki, przewody i spręzareczka- koszt 50-80 zeta

I co? To się tak po prostu podłącza?? Bo ja myślałem o czymś takim. 50-80 zł to cena ze sklepu czy ze szrotu?

[ wiadomość edytowana przez: krycho dnia 2005-01-29 14:35:23 ]

wszystko pieknie, ladnie, ale prawnie niedozwolone z tego co mi wiadomo, przynajmniej nie jako standardowy sygnal klaksonu

Mi sie ten pomysł podoba, kidys sam chcialem miec klakson od ciezarowki, no ale skad wziac tyle powietrza, taka sprezarka by sie nei zmiescila zeby wydac taki ton jak w ciezarowce co by rowerzyste z drogi zdmuchnol . Przeciez tam jest prezarka ktora jeszcze na naczepy doprowadza cisnienie do hamulcow, a to wlasnie z niej idzie cisnienie( tak mi sie wydaje ).

No właśnie chyba tak właśnie jest...
Rzeczywiście zainstalowanie klaksonu od TIRa może być niezgodne z prawem.. (ale tak na dobrą sprawę, sprawdzali wam kiedyś klakson podczas rutynowej kontroli? )

Mój kolega miał coś takiego w VW Transporterze i chodziło, no tylko właśnie nie pamiętam, jaka tam jest instalacja. Prawda, że trąbiło to ciszej niż w ciężarówce no, ale dźwięk i tak był fajny.

Cytat:
Przeciez tam jest prezarka ktora jeszcze na naczepy doprowadza cisnienie do hamulcow, a to wlasnie z niej idzie cisnienie( tak mi sie wydaje ).

sa tez takie z wlasna sprezarka, i do tego na 12V.

Witam Kolegów. Widzę,że czas aby wypowiedział się sPecjalista . Jako osoba,która TIRem zrobiła już ładnych setek tysięcy km,mam chyba prawo? . Ciężarówka ma klakson, o dzwięku takim samym,jak każdy inny samochód. Różnica,że jest on na 24V. Fanfary,"Trąby powietrzne",jak zwał,nieważne,to co kojarzymy z amerykańskich filmów ,gość ciągnie za sznurek i jest Buuuuuuu. Jest to pewnie to,co chciałoby kilku kolegów u siebie zamontować. Są one napędzane sprężonym powietrzem,którego dostarcza sprężarka zamontowana w każdej ciężarówce. Do czego jeszcze służy,napisał ADASCO. Więc takiej prawdziwej, z ciężarówki,nie zamontujecie,bo nie będzie miała napędu. No chyba że pod wydech podłączyć !. Ale są właśnie-też pisał o tym Adasco-zestawy na 12V,które mają sprężarkę,chromowane "trąby" i dają miły,niski ton. Tylko,gdzie je chcecie wcisnąć? A dostać je można w każdym,lepiej zaopatrzonym sklepie,z częściami do ciężarówek. Pozdrawiam,miłego trąbienia. Krzysiek

gdzie je wcisnac? zerknijcie na 5 fotke w moim profilu co jest za atrapa pozdro da sie? da

witam! tam sa chyba traby na 5. ja mialem cos podobnego w duzym fiacie i niestety przy kontroli policyjnej przyczepili sie ze to niema homologacji i jakies tam pierdoly, ta przyjemnosc kosztowala mnie 100PLN. ale macie racje jak trabilo to rowerzysci z rowerow spadali hehhe. CZAD!