MotoNews.pl
12Jak zrobic ogrzewanie tylnej szyby (2103) (80795/12)

Jak zrobic ogrzewanie tylnej szyby (2103)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w mojej ladzie nie ma ogrzeeania na tylna szybe i zima nic nie widze i musze uzywac tylko lusterek!czy mozna kupic i za ile te paseczki ktoresa w nowszych samochodach i je przykleic czy co!!!!pomozcie bo ciezko sie jezdzi jak nic nie widac!!!

Moze kupić szybę z ogrzewaniem i pociągnąć przewody tak jak w późniejszych klasykach?

lista potrzebnych rzeczy:
1 szyba tylna ogrzewana od kanta ( koszt 20 zetó)
2 przekaźnik 12V samochodowy
3 przełącznik.
po wstawieniu tylnej szyby jeden styk podpinasz do masy ( najlepiej gdzieś blisko szyby. drugi ciągniesz do przekaźnika zamontowanego w dowlonym miejscu. dobry gruby plus ciągniesz znajlepiej z akkumulatora również do przekaźnika. montujesz wyłącznik w dowolnie wybranym miejscu. do włącznika podpinasz dowolny plus po stacyjce. z wyjścia wyłącznika ciągniesz kabel do przekaźnika. plus podany przez wyłącznik powinien załączyć przekażnik który poda plus ( gruby) na tylną szybę.

a ile to bedzie kosztowac???rogacek czyli mam kupic szybe tylnia ktopra bedzie kosztowac tylko 20 zlotych a bedzie ona taka tania??

ja zapłaciłem 20 zetóow za szybę z montażem. nie wiem za ile ty znajdziesz. moja szyba była używana. przełącznik i przeekaźnik to kilka zetów

najtaniej i najłatwiej kupić taki mały termowentylator na 12V (można dostać w marketach)i ustawić na tylnej półce.działa super

Cytat:
2005-02-01 08:59:43, Koliber_111 pisze:
najtaniej i najłatwiej kupić taki mały termowentylator na 12V (można dostać w marketach)i ustawić na tylnej półce.działa super

Tak własnie ma zrobione Kuba2106 z Gdyni. Wentylatorek na półce i jak zaczyna parowac to zapuszcza go i zdaje to sprawę.

ja tak miałem w malcu i działało.nic lepszego nie wymyślisz bez wymiany szyby

Cytat:
2005-02-01 08:59:43, Koliber_111 pisze:

No ale jak z zewnątrz jest oblodzona szyba to i tak nic nie da ten wentylator?? A chyba chodi o to, żeby zimą nie trzeba było skrobać, no nie??

Cytat:
Wysłany: 2005-02-01 10:13:17 mily_byd:
No ale jak z zewnątrz jest oblodzona szyba to i tak nic nie da ten wentylator?? A chyba chodi o to, żeby zimą nie trzeba było skrobać, no nie??

A jak masz z przednią?? Nie jest ogrzewana!!!

Wystarcza przecierz dmuch cieplego pow i odmarza Z tyłu jak dmuchniesz ciepelkiem tez powinno pomoc PRAWDA??

Trzeba cos usystematyzować - ogrzew. tylnej szyby ma w moim mniemaniu pomóc w zlikwidowaniu pary z tylnej szyby lub w bardziej radyklnych przypadkach w zlikwidoaniu szronu od wewnątrz. Z zewnatrz szybe traktujemy skroaczką, odmrazaczem w spaju czy czymkolwiek. Analogicznie z przednia szyba - z zwenatrz skrobiemy, od wewnatrz mamy nawiew CIEPŁEGO powietrza, który likwiduje parę albo lekki szronik. Jakos nie wyobrażam sobie skronbania szyb od wewnątrz

Cytat:
2005-02-01 10:32:05, Michal_Krakow pisze:
A jak masz z przednią?? Nie jest ogrzewana!!! Wystarcza przecierz dmuch cieplego pow i odmarza Z tyłu jak dmuchniesz ciepelkiem tez powinno pomoc PRAWDA??

Ale z przodu jest spryskiwacz, jak jest płyn zimowy to powinien pomóc.
A poza tym teraz jak mam Focusa to mam przednią ogrzewaną

Cytat:
2005-02-01 11:50:17, mily_byd pisze:
Ale z przodu jest spryskiwacz, jak jest płyn zimowy to powinien pomóc. A poza tym teraz jak mam Focusa to mam przednią ogrzewaną

Widocznie w focusie ogrzewanie nie dziala z przodu tak jak nalezy skoro wspomagaja sie takim przekretem

Cytat:
Jakos nie wyobrażam sobie skronbania szyb od wewnątrz

Czasem niestety trzeba Jak zostanie zaparowana szyba i przyjdzie mrozik to mamy ladne, ale niestety niepraktyczne wzroki na szybie Wtedy albo czekac az cieply nawiew rozmrozi, co czasem chwile trwa, albo pobawic sie skrobaczka tyle, ze mamy niestety za chwile bialo w aucie No ale coz... takie uroki zimy, ale ogrzewanie tylnej szyby to bardzo dobra i praktyczna rzecz tak wiec polezalbym koledze montaz takiej szyby.

dlatego zaleca się przed dłuższym postojem auta na zewnątrz podczas mrozu, poprostu je przez minutę-dwie przewietrzyć,żeby wyszło ciepłe powietrze i nic sie nie skropliło na szybach,wtedy nic nie będzie zamarzac

aco od ogrzewania przodu w focusie to dośc ciekawy wynalazek.
zimą odpalasz auto,i zanim nagrzeje Ci się wnętrze to trochę czasu minie-zwłaszcza przy dużym mrozie
a takie ogrzewanie szyby pomaga chocby przymarźniętym wycieraczkom

Ja zawze staram się mieć suche szyby w aucie od środka, zeby nie mieć takich przykrych niesppodzianek o jakich mówi misiekns.

Co do ogrzewana przedniej szyby to cos takiego ma mój kolega w nowej Fiescie - marzenie. No i kiedyś byłem w górach zimą Honda Accord (92 rok) i tez była ogrzewana szyba - w ogóle można nie uzywac skrobaczki.

Eeee...a moglby ktos napisac na jakiej zasadzie dziala taki patent?

identycznie jak szyba tylna,tylko ze druciki są inaczej skonstuowane,tak żeby ich widać nie było i nie przeszkadzały podczas jazdy

Czego to ludzie nie wymysla
Fajna sprawa.

Zawsze o czyms takim marzylem Chociaz... w Ładzie jakos da sie przezyc, bo ogrzewanie jednak jest dosc dobre choc oczywiscie jak juz pisalem takie rozmrazanie chwile trwa. Niemniej przy mniejszym mrozie i tylko delikatnym zamarznieciu szyby ogrzewanie Łady jest nawet nawet Najlepiej bylo jak sie jezdzilo PF 126p - szyba zamarzala nawet w czasie jazdy Heh czasem irytowalo, ale coz by sie teraz wspominalo...