MotoNews.pl

Czy coś dają większe zawory wydechowe? 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
MAm pytanko czy daje coś zastosowanie wiekszych zaworów wydechowyc(większy moment,lub może moc)?
Ma może ktoś u siebie taki patent seryjne dolotowe a większe wydechowe??

Kiedyś w pewnej książce przeczytałem, że w połączeniu z innymi przeróbkami jest to dobry sposób na zmiejszenie spalania (tyle że tam to było opisane na podstawie silnika mini morrisa i pochodnych, ale pewnie podobna zależność występuje wszędzie). Tyle ,ze mając ograniczone miejsce w komorze spalania chyba lepiej skupić się na polepszeniu napełniania

Wydaje mi się, że dźwięk pracy silnika słyszany od strony wydechu się zmieni Zdecydowanie

Raczej dużo nie zyskasz, na pewno polepszy się odprowadzanie ciepła . Jak chcesz wstawiać wiekszy zawór wydechowy to odpowiedz sobie na pytanie po co? Masz więcej mieszanki niż seryjnie? Masz odpowiedni wydech aby współpracował z zaworem i nie blokował spalin?

Czy polecacie wstawienie większego wydechowego, na głowicy -3.8mm, ze zrobionymi kanałami i większymi zaworami ssącymi. Gaźnik od zośki. Wydech samoróbka.

teoretycznie- wiekszy zawor wydechowy+jakies tam powiekszenie i wypolerowanie kanalu powinno polepszyc spalanie swiezej mieszanki poniewaz zwiekszy sie ilosc odprowadzonych spalin. mnie sie wydaje ze to jest dobre rozwiazanie-lepsze niz powiekszanie ssacego zaworu, bo co z tego ze wleci wiecej mieszanki jak nie moze byc efektywnie przerobiona na moc ze wzgledu na zanieczyszczenie spalinami, po ostatnim cyklu suwu silnika-teoretycznie i na moj leb

moge sie mylic i to grubo

Cytat:
2005-02-12 10:04:10, moch pisze:
Czy polecacie wstawienie większego wydechowego, na głowicy -3.8mm, ze zrobionymi kanałami i większymi zaworami ssącymi. Gaźnik od zośki. Wydech samoróbka.

Moim zdaniem tak(nieznacznie), przy odpowiednich modach.
Przy serii nie ma to sensu imho

A jakiej wielkości proponujesz zawory wydechowe?? Od jakiego auta??

miedzy zaworami ssacymi a wydechowymi powinna byc zachowana pewnoa proporcja co by to wszystko ladnie dzialalo. i jesli mnie pamiec nie myli to najlepiej jest ja da sie ssacy 35mm wydech 27 no zostawi serie w kazdym razie wydechowy.

Jeśli dam większe zawory wydechowe,to zmniejszą sie opony przy oprużnianiu tłoka a co za tym idzie powinna sie zwiększyć prędkość silnika(obroty)

Cytat:
2005-02-13 01:34:21, Bukowina_Driver pisze:
Jeśli dam większe zawory wydechowe,to zmniejszą sie opony przy oprużnianiu tłoka a co za tym idzie powinna sie zwiększyć prędkość silnika(obroty)

To niestety nie zawsze jest takie proste rozumowanie.

Więc co radzicie?? Jakie zawory ssące wstawić, a jakie wydechowe??

zawory większe wtedy kiedy cały silnik jest wydłubany na maxa
tak to niema sensu ale to tylko moje zdanie

Ale z jakiej fury, no ??

poco odrazu z fury wystarczy z www.fiat500sport.com

To wiem, ale tam jest dość drogo - dla mnie to ostateczność ja nic nie wynajdę innego.

ja kiedyś kompinowałem z zaworami i mam jeszcze jakieś w piwnicy tylko nie pamiętam od czego pochodzą

Cytat:
2005-02-13 15:17:11, moch pisze:
Ale z jakiej fury, no ??

Chyba mało kto tu wstawiał większe zawory do malca
Musisz podjechać ze szlifierzem do dobrego sklepu albo z nim pogadać i dobrać odpowiedni zawór. Muszą być wysokościowo takie same, nie wiem czy znajdziesz zawór o takiej samej grubości trzonka, nie wymieniałem nigdy na większe.Jak nie znajdziesz o takiej samej grubości to do wymiany prowadnice.Gniazda oczywiście obowiązkowo inne. Znajdź szlifierza który Ci pomoże

szlifierz Ci pod wymiar dobierze

Super, dzięki. Dziś jadę na ulicę Pryncypalną w Łodzi. Prowadnice od innego auta powiadacie ... popróbuję. DZIĘKI. Jakby coś to będą foteczki.