Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zwkrz BMW Friend E34 525 IA touring K-ce | 2005-02-01 13:47:10 |
ROMANEK BMW 850i E-31 PISZ | 2005-02-01 13:50:46 kupilem taki kika miesiecy temu....psuja sie jak to samochod (nie przejmuj sie..hehe)oczywiscie to swietny woz i konstrukcja-wspaniale osiagi i niezly komfort!przy zakupie zwroc uwage na wszystko(nadmuchy,klima,praca silnika,zawieszenie,kontrolki,dzwieki z pod maski-wszystko co cie niepokoi nie lekcewaz tego i lepiej przemysl i kup auto na drugi dzien-wszystko co cie zastranowi ma swoja przyczyne to nic nie dzieje sie przypadkiem)-najlepiej aso i komputer,jesli sie nie znasz to wetkna ci prawie wszystko.wady ktorych nie zauwazysz podczas zakupu wyjda podczas uzytkowania...obejrzyj woz z dobrym mechanikiem..lub jedz nim do zakladu w korym zajmuja sie nowoczesnymu lub wogole dieslami najlepiej tylko dieslami...nie sposob ci tu wiecej ogolnie doradzic poprostu czym wiecej sprawdzisz tym wiecej bedziesz wiedzial o tym samochodzie i o cenie-czy jest nie zawyzona. no i ile trzeba w nie wpakowac by bylo tip top!...stwierdzenie stanu auta w krotkim czasie to bardzo trudna sprawa!aso,mechanik,warsztat diesla,...wlasna wiedza powodzenia! |
![]() Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-02-01 14:07:15 Mi osobiście tds baardzo się podoba, ze względu na moc/osiągi/ekonomie, jedna podobno w niemczech nie cieszą się dobrą opinią, ze względu na dużą awaryjność - ile w tym prawdy to nie wiem. Pisze co mi mówili ludzie siedzący w motoryzacji na niemieckim rynku, ale im się łatwo mówi jak mają na paliwo do benzyniaka. Jezeli chodzi o automata to moim zdaniem jazda o wiele fajniejsza (nie lubie manuali) jednak nie licz wtedy na sprotowe wrażnia, szczególnie przy dosyć niskiej mocy jak na taką skrzynie, która technologicznie ma już swoje lata - jednak bmw zawsze wyprzedza wszystkich o dużo do przodu, więc to jedyne auto (z wyjątkiem merca) które jest godne uwagi w automacie. |
![]() sim_one BMW E34 Kraków | 2005-02-01 18:26:49
Co się nie zgadza? |
![]() hz10 BMW Member starachowice | 2005-02-01 19:27:52 w cytacie niezgadza sie prawie wszystko oprócz tego że jest łańcuch i że jest napinany regulatorem hydraulicznym |
toffi22 bmw525tds/ touring Katowice | 2005-02-01 19:35:33 witajcie mnie na przykład wczoraj rano( minus 6),złapał jak piszesz
na pierwszym obrocie natomiast na ciepłym zawsze musi się parę razy obrócić z tym że po zapaleniu nigdy nic nie dymi a i osiągi ma super.wydaje się że to pompa ale na razie nic nie robię |
intruz95 BMW Friend BMW E-34 525tds szczercow | 2005-02-01 20:29:41 Witam.
Mam tds-a i mam własnie problem z uruchomieniem maszyny jak jest minusowa tem.na dworze ale jak jest juz rozgrzany to pali bez problemu,poza tym nie mam jak na razie zadnych problemow(odpukac) pozdrawiam |
toffi22 bmw525tds/ touring Katowice | 2005-02-01 22:06:47 hz napisał
"w cytacie niezgadza sie prawie wszystko oprócz tego że jest łańcuch i że jest napinany regulatorem hydraulicznym " napisz nam proszę w kilku zdaniach kontrę do poniższych stwierdzeń kolegi z pewnością mniej doświadczeni technicznie użytkownicy forum chętnie przeczytają ![]() |
![]() sim_one BMW E34 Kraków | 2005-02-01 23:33:41
Ja tego nie doświadczyłem - opinia zasłyszana i mechanikiem nie jestem, aczkolwiek jeśli wyłączysz silnik to łacuch staje się luźny (nie jest napinany) i przeskok rozrządu jest chyba możliwy, np. jak staniesz na krawężniku i z niego zeskoczy. Nie upieram się bynajmniej ![]() ![]() Co do zapalania (tu już odniesienie do innych postów) to miałem przed zrobieniem pompy tak, że musiałem czekać do końca grzania świec i dopiero po paru obrotach zapalał, zaś ciepły czasem palił od razu a czasem zaskakiwał, puszczał i po paru obrotach łapał. Wydawało mi się, że "te typy tak mają". Ale teraz wiem, że wcale nie. Szkoda, że dopiero po wydatkach związanych z remontem silnika (z powodu urwanego zaworu) i zrobieniem pompy ![]() Acha - i przed robotą silnik nie puszczał czarnych chmur ![]() [ wiadomość edytowana przez: sim_one dnia 2005-02-01 23:39:49 ] |
ROMANEK BMW 850i E-31 PISZ | 2005-02-02 10:32:04 uwazal bym na to stwierdzenie , ze te pompy tak szybko padaja nie podoba mi sie to chociazby ze mam sierre 20 letnia i jeszcze nie byla zdejmowana z niej plomba a auto kreci jak 8 lat temu,przejechalo juz swoje a dalej smiga.przyczyn szukajcie przeanalizowujac jakosc paliwa ze stacji-szczegolnie tego tanszego i okazjonalnego!jak zalejesz syfu to najlepsza pompa nie wytrzyma.pompy w 2,5 tdsach to wspaniala konstrukcja tylko trzeba o nia dbac!a mechanicy swoje pier..la bo kazdy klient to pieniadz!omijajcie frajerow! |
toffi22 bmw525tds/ touring Katowice | 2005-02-02 13:04:27 jak wybierałem się po swoją 525tds do niemiec to znajomy mechanik oprócz naturalnie innych rzeczy,mówił właśnie o zapalaniu na "ciepło" jako o istotnym problemie.moja też ciepła nie pali na dotyk tylko po kilku obrotach ![]() |
![]() sim_one BMW E34 Kraków | 2005-02-02 13:18:39
Te przebiegi odnoszą się nie do pomp ogólnie ale do tego co jest montowane w naszych TDS-ach. Fakty są takie, że mam pi*oko 200kkm przebiegu (na liczniku) i przy okazji roboty z silnikiem okazało się, że pompa byłą już wcześniej regenerowana... Czyli pi*oko faktyczny przebieg może być w okolicach 400-500kkm i pompa ma na pewno za sobą 2 regeneracje... Co się w miarę pokrywa z tą teorią... |
ROMANEK BMW 850i E-31 PISZ | 2005-02-02 13:49:17 A mnie do zakupu tdsa zachecily bardzo dobre notowania u polskich ekspertow tej marki.na takowe sie powoluje.i jak mowili ropniaki nie sprawiaja wiekszych problemow -silnik 2,5 powinien spokojnie dotrzec do 500 tysiecy,turbina jesli sie jej nie eksploatuje mocno nie wiele mniej.ale panowie czy to fiat czy bmw czy ford jesli cos nie dziala to sie nie bierze samo z siebie. to ze mamy w polsce problemy z tdsami bmw to wynika z ich wieku,sposobu podejscia do napraw w niemczech i cen czesci zamiennych w jednym.a czesci do bmek sa bardzo dobrej jakosci.niestety maja wade tez nie sa niezniszczalne-szczegolnie jesli maja swoj wiek.tam to jest drogo i nie zawsze chca sie bawic w ich wymiane a polak jak najbardziej.jesli ktos twierdzi ze ten silnik remontuje sie po 200 tys to sory ale to dziwne bo nawet audi 1,9 przejezdzxa do naprawy glownej 300 tys, turbina 200tys.zwiekszone gabaryty ida w parze z wytrzymaloscia.jesli stosuje sie wlasciwe oleje,zmienia sie regularnie wszystkie filtry,nie katuje samochodu w extremalnych warunkach,wymienia elementyeksploatacyjne i leje 100%owe paliwo nic nie moze sie stac-z wyjatkiem kolizji lub wypadku na drodze. |
![]() hz10 BMW Member starachowice | 2005-02-02 14:18:47 znajomy pracuje w fabryce bmw ok 15lat i z tego co mówił to poważnym problemem w 2.5tds było pękanie głowic po ok 100tyś ja osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem natomiast co do pomp wtryskowych to ich konstrukcja jest taka sama ja vw audi ford i wszystkie inne które mają pompe bosha więc zajeździć ją można tylko poprzez gówniane paliwo (odbarwiony opał). ciężkie palenie na ciepłym silniku można łatwo naprawić poprzez ponowną korekte kąta wtrysku a dzieje sie tak dlatego że łańcuch chciał nie chciał sie wydłuża co powoduje po czasie za póżny zapłon. turbina niestety to moim zdaniem najsłabszy punkt tego silnika a pisze dlatego tak że u mnie już będzie montowana trzecia pierwsza padła po 150tyś druga nowa po 50 tyś i teraz zamierzam zamontować niestety trzecią i z tego powodu narzekam na ten silnik pozatym mankamentem jest godny polecenia. |
ROMANEK BMW 850i E-31 PISZ | 2005-02-02 14:41:49 to horror z ta turbina...a moze katujesz ja na czerwonym polu? |
![]() sim_one BMW E34 Kraków | 2005-02-02 15:41:36
I to jest fakt - warunek: trzeba mieć samochód od nowości a nie kupować paroletni, który na liczniku pokazuje połowę przebiegu :|, jest bezwypadkowy ![]() Poza tym nie spotkałem się u nas ze stacją której można na 100% ufać jeśli chodzi o paliwo. |