MotoNews.pl
4 Pęknięta membrana -da rady skleić czy wymiana (ale rymnąłem) (80987/45)

Pęknięta membrana -da rady skleić czy wymiana (ale rymnąłem)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam uszkodzona membranę w Sony Xplod od środka do zewnątrz, da rady to czymś skleić czy dac do wymiany (i ile to kaski kosztuje??)

Witam - może to zabawne ale ja kleiłem membrany głośników lakierem do paznokci - tak kiedyś od kogoś usłyszałem, sam przetestowałem na głośnikach basowych w kolumnach i to naprawdę działało - nie masz nic do stracenia i spróbuj (kolor lakieru raczej nie ma wpływu na efekt końcowy )

Ale lakier do paznokci jest sztywny i twardy po wyschnięciu. Wiem że kiedyś jak były papierowe głośniki to mój staruszek malował je lakierem bezbarwnym żeby były sztywniejsze membrany a zarazem trwalsze. Podejżewam że ty masz jkies membranki z tworzywa. Ja osobiście naprawiałem głośnik Guma wulkanizacyjna. Wzdłuż pęknięcia Od góry i od spodu nakleiłem a potem suszarką długo wulkanizowałem tą gumke bo miała za małe ciepło ale dało radę i głośniczek jeszcze gra u następnego nabywcy. Są firmy które naprawiają głośniki ale to juz troszkę kosztuje. Cena jest uzależniona od rodzaju membrany i jej aielkości.

membrany sie tez wymienia, ale czy warto? ja do uszkodzonych mebran, uzywam kleju na goronco- taki pistolecik i klej w paleczkach

Cytat:
2005-02-02 00:45:52, mss pisze:
mam uszkodzona membranę w Sony Xplod od środka do zewnątrz, da rady to czymś skleić czy dac do wymiany (i ile to kaski kosztuje??)

sekunda co ci strzelilo:
membrana (ten stozek) to lakier do paznokci brzmi chyba w miare ok (bo jak czyms poodkleisz od dolu to moze zaczac miec wplyw na wywazenie i dzwiek z glosnika. Wiec powinno to byc lekkie (wywazenie glosnika) mocno i dokladnie przytwierdzone (drgania membrany) oraz elastyczne (by sie dopasowac do membrany).

jak poszlo zawieszenie od gory (resor) to najlepiej wymienic na nowy. Tylko w explodzie jest chyba taki mocno wypukly i nie nabedziesz takiego luzem..

to samo z resorem dolnym (przy magnesie).

dzięi za podpowiedzi , spróbuję lakierem do paznokci

a poszło mi w tym miejscu

... no ja tez bym proponowal klej na goraco w paleczkach

-----------------
loża rządzi, loża radzi, loża nigdy Cię nie zdradzi..
Elitarna jednostka specjalna "Loża szyderców"

Cytat:
2005-02-02 23:24:22, shibby pisze:
... no ja tez bym proponowal klej na goraco w paleczkach

a ja akurat nie. MZ duzo lepszy bedzie lakier (lepsza przyczepnosc, lepsza sztywnosc po wyschnieciu i mniejsza masa powodujaca mniejsza bezwladnosc a co za tym idzie mniejsze znieksztalcenia dzwieku).

btw tak na przyszlosc dla kogos tak moga wyglada zregenerowane resory gorne (kolumny alton z bodaj 78 czy cos kolo tego:
1
2
narzedzia + igla, noz do tapet, papier scierny
+ butapren + resory z gieldy
Trzyma sie elegancko od kilku lat a operuje raczej w gornych granicach ich mozliowosci