MotoNews.pl
4 Czujnik temperatury zewnętrznej (81120/267)

Czujnik temperatury zewnętrznej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po ostatnich mrozach wysiadł mi czujnik temperatury zewnętrznej w asrtrze II, po mroźnej nocy na wyświetlaczu zamiast temperatury pojawiły się trzy kreski. Czy coś wiadomo o takich awariach, gdzie jest czujnik, co sprawdzić?

No przydałoby się właśnie czujnik sprawdzić. Może się poprostu odłączył. Bo raczej nie możliwe jest, że go zabiła temperatura rzędu -10 czy -15. Chyba, że kolega z bieguna pisze
Nie wiem jak w Astrach G, ale w "efkach" czujnik jest tu:

Mam nadzieję, że ktoś go sobie nie pożyczył, bo też tak mogło być.

Pozdro

no właśnie
a mi dziśaj zaparkowałem swoją Astre to na wyświetlaczu temperatura zaczęła spadać az doszła do 20 paru i wyskoczyła mi literka "F" Wie może ktoś o co chodzi

[ wiadomość edytowana przez: tommi32 dnia 2005-02-04 02:45:52 ]

Sprawdź sobie czujnik. Możliwe, że się poprostu odłączył. Albo wersja mniej optymistyczna: umarł.

Chętnie bym sprawdził czujnik, ale gdzie on jest????
Wyświetlacz pokazuje teraz same kreski lub temperaturę w granicach
60 - 69 st. C na plusie.
Schemat który dostałem dotyczy astry I, w II w tym miejscu niema czujnika (sprawdzałem).

Hmmm ja niestety Ci nie pomoge..ale mam pytanko dotyczace "efki" głupie i nc nie znaczące ale intryguje mnie. Czasem gdy odpalam silnik to przez jakiś czas temperatura na wyświetlaczyu mruga??? Co to znaczy...że "ładuje się""odczytuje dan" czy jak by tego procesu inaczej nie nazwać, wie ktoś co to oznacza???

o ile pamietam z poprzedniej asterki (w obecnej nie mam termometru... ) mruga w zakresie od 2 do minus 2 stopni - takie ostrzezenie przed sliska droga.... jak jest zimniej to sam "po ryju" czujesz ze jest mroz i trzeba uwazac...

Jeślitemperatura spada poniżej +5 miga, żeby ostrec przed ewentualna śliskością jezdni (przymarzanie przy gruncie) jeśli jest poniżej +5 i spada, wtedy też zaczniemigać, tak jest w omedze, pewnie patent zastosowany jest i w innych mogelach.
Sprawdzanie czujnika to zawracanie dupy, jechać do ASO i za 30 zł jest nowy.

Jak co polecam

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=42231501

pozdrawiam.

Odnośnie czujnika temperatury zewnętrznej który pokazuje tak wysoka temperaturę. - Czujnik masz praktycznie do wymiany. jak go zaczniesz trząchać to pewnie temperaturka skoczy ci do - 15 stopni. Ja to miałem dzisiaj u siebie w Omesi. jak postała to wskoczyła mi na 9 stopni,a po krótkiej jexdzie znowu pędzi do 68 stopni.

Sprobować przed wymianą najpierw wyjąć, oczyścić czujnik i kostkę, u mnie pokazywało + 50 i po oczyszczeniu spokój, a w razie czego na allegro za 17 PLN można kupić i wymienić.

na przednim zderzaku centralnie na srodku jest taki czujnik(pod rejestracją)

U mnie w F miałem taki problem temperatura rosnie do ponad50-60i.....3 kreski.Okazało sie ze wtyczka przy zegarku jest luzna a od ciągłego poprawiania wtyczki musiałem dać do zlutowania bo styki wyrwały sie z płytki.No ale ja mogłem mieć pecha.

A wiecie gdzie czujnik jest w Vectrze B? Bo coś u ojca wariuje . Jak auto stoi, jest ok. Ale jak jedzie, to potrafi różne głupoty pokazywać. Od kresek po -30 . Wie ktoś co jest grane? Gdzie jest ten czujnik, żebym mógł sprawdzić, czy wszystko jest ok i czy w ogóle on tam jeszcze jest.

Witam,
znalazłem czujnik pod przednią tablicą, z łatwością można się do niego dostać poprzez podniesienie maski, wymontowałem go, przeczyścilem z błota, przemyłem, przeczyściłem styki no i działa.
Czujnik pod tablicą jest niezabezpieczony przed brudem, błotem i itp syfem, wystarczy że się sapcha i już szwankuje (koszt nowego 50-60 zł.)
Dzięki za podpowiedz Arturowi7 ze szczecina