MotoNews.pl

Dlubalem dzis przy Omie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moje przypuszczenia wzgledem termostatu sie potwierdzily...caly czas byl duzy obieg.

jak juz bylem przy termostacie postanowilem przeczyscic krokowca. nie falowaly mu obroty ale czasem ciezko bylo odpalic jak sie nagrzal... a czemu???? hah...

przeczyscilem go nitro takim do rozcienczania farb. ladnie go wyczyscilo tylko te pozostalosci jakos widac mu zaszkodzily bo zaczely falowac obroty na maxa ale mo jakims czasie sie uspokoil i motorek ladnie odpala nawet jak wrze...a jest juz cieply bo wreszcie termostat spelnia swoja funkcje

u mnie ostatnio temperaturka jest na 85 czasami tylko looknie na 90st .sprawdziłem temrostat i jest on oko...więc czujnik nawala..kiedyś zawyżał temp to sie okazała słaba masa a tero???
jak sprawdźić czujnik ten który jest przy termostacie?nie wiem jak tam spr. tą rezystancje.....i czy przewód od czujnika od razu leci na deske??
a teraz Ty .......

widać że jeździsz na gazunku i masz strasznie zasyfiony reduktor...wyczyśc jeszcze sobie mikser itp.....jak mas zna reduktorze na dole śróbkje do spuszczania tego syfu to zrób to wkońcu albo przeczyśc najlepiej cały reduktor

peace

Fotki mógłbyś robić np. kładąc część na czymś albo zasłaniając tło np. ręką bo jak widać łapie ostro ale drugi plan. ale mniejsza z tym chciałbym się zapytać gdzie jest termostat i czujniki temperatury w omedze A? Czy termostat jest tu na wierzchu po prawej stronie patrząc od zderzaka strony?

Cytat:
2005-02-03 13:03:52, omegafan pisze:
a teraz Ty ....... widać że jeździsz na gazunku i masz strasznie zasyfiony reduktor...wyczyśc jeszcze sobie mikser itp.....jak mas zna reduktorze na dole śróbkje do spuszczania tego syfu to zrób to wkońcu albo przeczyśc najlepiej cały reduktor peace

Hej Whatsonie...musze niestety obalic twoja teze oparta zapewne na wlasnych doswiadczeniach. Ani ja ani Oma nie jezdzimy na gazie stad tez zabrudzenia te nie moga stamtad pochodzic.

@ Randal..... no sory...jakosc fotek jest faktycznie nieciekawa ale jak o tym doswiadczylem bylo juz ciemno a nie chcialem powtazac calej sesji dnia nastepnego.
Cytat:
Czy termostat jest tu na wierzchu po prawej stronie patrząc od zderzaka strony?

dokladnie tam

pozdrawiam

to macie brudne te powietrze w Frankfurcie

peace

Ja wymieniam płyny co dwa lata i zawsze robię totalną płukankę w układzie by uniknąć takich niespodzianek , jedynie co morze zaszkodzić termostatowi to ew. syf w płynie . Ja w swojej wymieniłem klocki i jedem przewód czujnik-klocków .
panoni

Może lakoniczne pytanie co do tego termostatu na zdjeciach, czy dał się naprawić czy wyminiłeś ?
Ja mam te same podejrzenia że termostat jest walnięty (otwarty obieg) i w zasadzie bez sprawdzania zamówiłem nowego Wahlera.

peace

No i wymieniłem termostat. Ale po wymianie ten stary wyglądał na sprawny, okazało się jednak że się nie domykał do końca i auto miałem niedogrzane.

Po wymienie o niebo lepiej.

Prawdopodobnie wachy też więcej palił - ufffff. MOże będzie lepiej bo nie jeżdżę na gazie.

jak że sie nie domykał do końca??....szczelina na 3cm .......u mnie jest bardzo malutka szczelina z jednej strony i przy silnym dmuchnieciu powietrze sie tamtędy wydostaje(ale to tylko przy silnym)...pokręciłem troszku sprężyną i niby sie uszczelniło...

więc jak to u ciebie wyglądało z tym nie domykaniem.....i którego roku miałem termostat.........u mnie teraz siedzi z 96r-może pora już na niego...

peace

Wybita data to 97 rok. W zasadzie nie dociekałem dlaczego się nie domykał. Po zapaleniu silnika po 2 minutach juz miałem ciepławy wąż od chłodnicy i samą chłodnicę także.
Zamówiłem nowy zanim wymontowałem stary więc nie szukałem niczego. Zmiana jest baaaaaardzo zauważalna, bo wcześniej musiałem przejechać około 20 km żeby wskazówka temp. przebiła się przez niebieskie pole.
Za wahlera zapłaciłem 45 zł + 6 zł koszt wysyłki. Cena wydała się atrakcyjna.

a to nie........u mnie jeszcze takiej tragedii nie ma,wąż dopiero sie robi ciepły jak już termostat jest parzący..

ps.gdzie zakupiłeś termostat??

peace

Opel Części Maciej Mądry z Poznania

Cytat:
2005-02-16 13:29:38, alex_a pisze:
Za wahlera zapłaciłem 45 zł + 6 zł koszt wysyłki. Cena wydała się atrakcyjna.

No fakt i to bardzo... Ja niestety musiałem to zrobić na szybko będąc w górach i za ten sam termostat zapłaciłem 57 PLN w sklepie w Gorlicach.

Cytat:
2005-02-17 11:27:05, alex_a pisze:
Opel Części Maciej Mądry z Poznania

Na gościa uważajcie. Kupowałem u niego używany alternator do omegi Ado 3 litrówki. Sprzedał mi do Vectry .
A co najgorsze nie chciał przyjąć zwrotu tego alternatora...
Amatorszczyzna z oszukiwaniem do kwadratu...

Dlatego ja wszystko kupuje w oplu.