2,5 TDS potrzebuje info na temat spalania iawaryjnosci

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich . Nazywam sie Jacek i jestem z lublina.

A teraz do rzeczy: rozwazam kupno omegi B 2,5 TDS z lat 94 -95. Jako ze bardzo mi sie ten smaochod podoba a praktycznie nic na jego temat nie wiem stad moje pytania do was.

Jak jest z jego spalaniem i awaryjnascia, na co zwrocic uwage przy ewentualnym zakupie i czy wogole jest to silnik warty uwagi???

Jako ze jestem nowy na waszym forum moglem cos zle zrobic za co z gory przepraszam. Dziekuje za wszstkie odpowiedzi.
Zaznacze tylko ze nie moge sie polapac w waszej "szukajce" stad ten temat.

odpowiem Ci nieco, zanim watek zniknie...

Mam taka Omege z 1997 roku. W moich lapkach juz ponad rok. Jak do tej pory jedyne co robilem przy niej to wymiana klockow o raz oleje wszelkie i plyny. Zawieszenie bardzo ladnie dziala, bez jakichkolwiek stukow itp. A silniczek... ja jestem bnardzo zadowolony z tds.... Godnym uwagi jest jeszce 2,5 oraz mv6...
Jesli decydujesz sie na diesla... zdecydowanie polecam. Ja slyszalem juz opinie ze przegrzewaja sie, duzo pala, pekaja glowice itp, itd... nic z tych rzeczy nie potwierdzam.... Spalanie? Na trasie mozesz nawet zejs do 5,5l... ale to nudna jazda do 120km/h i bardzo plynna, w normalnym ruchu spalanie na poziomie od 6,0 do 7,5 na trasie w miescie wiecej..ale mi max 8,5 czy 9l pokaze czasem po miescie. Maksymalne moje spalanie to 10,5 z 1,6T na haku..... czyli z przyczepa.
Coz moge wiecej dodac...?? Mysle ze za taka kase jaka kosztruje omega z tych rocznikow nie kupis znic lepszego o takim komforcie. Moja to sedan bo nie znosze kombi aut, ale wiem ze wielu chwali sobie kombi ze wzgledu na praktycznie nieograniczona pakownosc oraz niezawodnosc auta. Problem tylko ze znalezieniem odpowiedniego modelu w odpowiednim stanie... ja szukalem 3 miesiace.

Pozdrawiam i powodzenia

[ wiadomość edytowana przez: powercafe dnia 2005-02-03 10:45:22 ]

Dzieki z odpowiedz troche mi rozjasniles sytuacje szczerze powiedziawszy to bardzo pozytywnie zaskoczylo mnie to co napisales o spalaniu Zgadzam sie z tym ze ciezko znalezc cos porownywalnego w tych pieniadzach zwlaszcza z takim wyposarzeniem. Jeszcze tylko jedno pytanie czy silnik to konstrukcja opla?? Bo gdzies slyszalem ze jest to silnik BMW ale nie wiem czy to nie byla poprosu plota.

Zgadza sie silniczek to silnik BMW tyle ze w BMW ma on jakies 143PS a Loplowcy ograniczyli mu moc do 131PS...
Dokladnie nawet dowiedzialem sie od pewnego bardzo sympatycznego forumowicza, ze to nie BMW a dokladnie Stayera silniczek...

Spalanie... moze byc wieksze jesli kupusz aftomata, lub bedziesz bardzo pociskal omege. Jednak TDS nie jest autem do wyscigow... masa robi swoje, ale jezda jest bardzo przyjemna i auto duynamiczne jest.

P.S
Co do spalania to bywa rozne, ja juz slyszalem rozne opinie. Jedni piszż, ze w miescie nie schodzi ponizej 12L... dla mnie to jakis nonsens... Ale jak psize, wszystko zalezy od stylu jazdy.Jakies info dokladniejsze pisz na priv, Tu watki lubia znikac, co robic takie forum.... Raz jeszc epolecam Ci TD... jazda jest naprawde bardzo mila, tylko szukaj raczej czegos sprowadzanego ostatnio lub nawet szukaj za granica. Ja kupilem swoja ponad rok temu, tera zza te same pieniadze mialbym omege 2,5 z 2000 roku... czyli nieco nowszy model.

[ wiadomość edytowana przez: powercafe dnia 2005-02-03 11:47:22 ]

powercafe:

wątki nie znikają bez przyczyny, nie znasz przyczyny? - pech
to nie hyde park
- nie podoba sie lob? - pech
- nie podoba się forum? - pech
- pytania?

ps. nie oczekuj odpowiedzi, jak wiesz jestesmy bardzo niedobrzy, złosliwi, chamscy itd

RIC: nie przepraszaj że żyjesz, poczytaj regulamin i faq żebyś nie miał potem pretensji że wciągnęlismy cie w omegową mafię

jak spotka cię cos przykrego, zanim zaczniesz pomstowac na LOB pomyśl - czy jak ktos wchodzi ci z butami na dywan do dużego pokoju to podajesz mu kawę?

miłych wrazeń, super omki i duzo przygód

coz..czy pytanie na tematy opon bylo niezgodne z regulaminem ? Czy moze po prostu brak kultury? Czy watek w jakikolwiek sposob godził w godnośc Waśmości?

Myslalem ze topory wojenne dawno zakopane...

Coz widze z epanuja tu troche inne zasady niz na innych forach motoryzacujnych ale skoro tak to nie bede sie im przeciwstawial. Nie interesuje mnie robienie sobie wrogow czy niepotrzebne klutnie zinnymi uzytkownikami skoro temat godzi w jakies zawarte tu normy to niech zniknie... nie mam o to pretensji bo i niby z jakiego tytulu.

Pozdrawiam i dzieki za to czego sie juz dowiedzlem i czego sie moze jeszcze dowiem

hmm hmm, na prosbe zawoalowanej utajnionej mafii, grupy trzymającej niecnie władze w lob i nekającej bogu ducha winnych userów zapytuję:

o którą kulture lub brak jej zapytujesz?

swoją czy naszą?

podpowiedź - nasza kultura jest taka że uch!

RIC: temat nie zniknie pytasz - dostaniesz odpowiedź ( albo nie - czemu nie: faq), znika wtedy ... gdy znika, nie będę teraz książki pisał dlaczego i skąd się to bierze, pobywasz na forum - zrozumiesz, ( albo i nie). jakby to powiedzieć - inny klub, inne forum, inne zasady. proste

pzdr

Witajcie.
Myślę Urg , że Powercafe niczym cię nie uraził i wystarczyło napisać to w dwóch zdaniach.Chyba by to zrozumiał.
A swoją drogą muszę przyznać , że nie bywam na innych forach więc trudno mi to porównywać ale po roku obecności w naszym gronie zauważam dziwną agrechę . Po cholerę. Nie prościej spożytkować swój power na wykazaniu swojej wiedzy o naszych "oczkach w głowie" czyli omach.
Wszyscy przecież zarażeni jesteśmy tym samym wirusem.
Pozdrawiam

Power, zamiast się bawić w polemiki, mogłeś przecież koledze na priv napisać i nyłoby ok, czy tak nie prościej? a skoro napomykasz o zamykaniu wątku, znaczy, że wiesz co robisz, nieelegamcko działasz, kto sieje wiatr, zbiera burzę

Janusz... ja teraz to juz nic nie rozumiem...co ja znow napisalem nie tak????? Czy moge jasniej???? watek zostal zlikwidowany bez podstawy... byl zamieszczony w miejscu prawidlowym, zgodnie z tematem. Nie dotyczyl zadnych obrazliwych tematow ani tresci, wiec w czym problem? Dotyczyl rozmiaru opon 225/50R16 lub 225/55R16 i pytalem o opinie forumowiczow. Dostalem kilka porad wczoraj a dzis rano chcialem doczytac dalej..a tu..zonk... ot widzimisie admina i watek przepadł...wiec jak mam to rozumiec? Co mam pisac na priv?? Jaka polemika? Jakie nieeleganckie zachowanie i kogo? To bylo eleganckie? Nawet nie wiem co bylo powodem skasowanie nie pierwszego juz watku tutaj... Moze mi nalezy sie wyjasnienie? Ludzie....

dejavu?????

wyluzujcie

jaka " dziwna agrecha"???????

Wracając do tematu.
Jeżdżę 2,5 już od dwóch lat. Na początku wydaje się wszystko nieźle. Ale..
Chcesz kupić autko z początku produkcji. Szczerze odradzam. Pewnie swój przebieg będzie już miało.Niestety brak u nas fachór od tych silników. Drogie części. Spalanie wg. Powercafe między bajki włóż. Nie zejdzie Ci poniżej ósemki. Średnio 10/100. Jeśli chcesz kupić coś oszczędnego, to już lepiej 2.0.
Ja ODRADZAM.
Powercafe założył u siebie dopalacz. Zobaczymy za roczek czy będzie taki szczęśliwy. TE SILNIKI NIE LUBIĄ DOPALACZY. JAKAKOLWIEK INGERENCJA PANA ZIUTKA Z GARAŻU SPORO KOSZTUJE. TE SILNIKI NIE ZNOSZĄ AMATORSZCZYZNY!!!!!!!
Tez byłem kiedyś napalony na 2,5 td i teraz wiem, że to nie jest autko dla oszczędnych.
Poszperaj moich i kalafiora(rip) postów na ten temat.
Zrobisz co zechcesz, ale za jakiś czas wspomnisz moje słowa ( pisanie?).
Zastanów się

Pzdr
Paweł

Kuba.. ja juz mam dopalacz..... od 3 lat w tej Omedze..a ponad rok ja go uzytkuje,...i spalanie mam takie jak piasalem. W miescie do 8 max 9l a na trasie 6,5 to spokojnie z predkoscia do 150km/h... co robic? Moze komp klamie, ale take mam wskazania.

Pozdrawiam

Wystarczy pojeździć od "korka" do "korka" i wtedy będziesz wiedział czy Cię oszukuje czy nie

u mnie trasa (90-120) 7litrów /100 sprawdzone i komp. i manualnie w cpn pozdr.

Moj koleg a ma omcie Tds,ale ma male problemy...
Ostatnio wyrwalo mu wal i tylnia kanapa znalazla sie pod podsufitka,a musze powiedziec ze jezdzi naia bardzo spokojnie...od tamtego momentu same problemy....Obrywajaca sie łapa trzymajaca silnik...Ehhh szkoda gadac...A omcia bardzo ładna i zadbana...

witam wszystkich
co do spalania to w pełni potwierdzam słowa KUBY. Do tego należy dodać zużywające się pompy wtryskowe i wiążące się z tym problemy z odpalaniem ciepłego silnika. Kup lepiej MV6 lub 2,5V6 i do tego gaz. Większa moc, większa frajda - koszty eksploatacji takie same.
ILKU