MotoNews.pl

[125]Otwór centrujący (zmniejszyć trzpień na piaście?)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
w Fiaciku mam obecnie felgi z Fiata Tipo 14", wiec pasują bez rzadnych przeróbek, sa na nich oponki zimówki i jest spoko, ale sezon sie niedługo kończy i teraz mam problem, bo mam komplet alu felg z letnimi oponami od Astry i komplet stalówek od Kadetta z letnimi gumami. Mianowicie, nie moge roztoczyć otwóru centrującego w alu i nowych stalówkach, muszą zostac tak jak teraz jest, i mam teraz pytanie czy idzie cos zrobić z czpieniem centrujacym w samochodzie? (chodzi o sam środek w piaście na który wchodzi felga) czy można go zmniejszyć żeby Oplowskie felgi mi podeszły? jak wygląda sprawa szpilek bo wiem że po przekątnych jest róznica 2 mm, czy bez zastosowania śrób pływających tez nic nie zrobie?, napiszcie jak rozwiazać ten problem, dzięki

z tego co sie orientuje to zawsze sie roztaczalo w feldze otwor na piaste.. ja tak mialem i teraz tez tak mam.. nie slyszalem aby zmniejszac piaste...?
a co do srub plywajacych to mozna dac, ale nie trzeba, ja i wiele osob nie mielismy i jakos jezdzimy.. tylko trzeba po przekatnej przykrecac a co do tego ze da sie jezdzic to bez watpienia ale nie mozna zapomniec ze to jest i pozostanie zawsze 4x100 a nie 4x98, wiec w razie urwania kola sie nie zdziw...

Spróbuj zastosowac perscienie dystansowe,cos na wzór poldka caro z wąskim mostem.tyle ze musiałbys je dorobic

Cytat:
Spróbuj zastosowac perscienie dystansowe,cos na wzór poldka caro z wąskim mostem.tyle ze musiałbys je dorobic

dokładnie, dołóż dosłownie po jednej tarczce czyli 5mm i będzie git, szpili wywal i daj zamiast nich śruby z przeszlifowanym łbem

no tak tylko do dystansow z przodu przydaly by sie tez z tylu, a koszta straszne nawet samych dluzszych srob... no i taki dystans to gruby musialby byc bo ta oslona piasty z przodu to waska nie jest...

Wydaje mi się że nie musiałby być większy niż 10mm. Ja jeździłem na dystansach 10mm na strone z tyłu przez długi czas i nic się nie działo nawet przy bajerach na szosie. Potem zdjąłem bo i tak efektu brak

no mam załozone nawet dystanse na wszystkich czterech kołach porobione z tarcz hamulcowych + seryjne szpilki, maja chyba po 7 mm ale nie sprawdzałem czy to wystarczy zeby załozyć oplowską felge, chyba że by połaczył dwa te pierwscienie "dystansowe" i wtedy założył 14" (oczywiście żartuje, jestem młody i niechce sobie albo komuś krzywdy zrobić) musi być jakieś wyjscie zeby nie ruszać ani felg ani piast w Fiaciku

[ wiadomość edytowana przez: Quattro dnia 2005-02-05 14:22:06 ]
[ powód edycji: Błąd w tytule wątku ]

kupujesz dystanse dostosowane do twoich piast. A dystans mozesz miec dowolny... nawet 5x108. Zamawiasz taki dystans do fiacika i zaznaczasz ze ma pasowac do oplowskich felg. I z glowy... 220 zl na oske chyba... wiec ja bym wolal rozwiercic otworek...

no takie sa wlasnie ceny, to za 440pln i koszt dluzszysz srub to juz kupisz np TO...

wiec czy jest sens?

Cytat:
2005-02-03 14:04:44, k1cyprys pisze:
no takie sa wlasnie ceny, to za 440pln i koszt dluzszysz srub to juz kupisz np TO... wiec czy jest sens?

chyba TO

no własnie taki koszt, ale felgi są ojca wiec nie moge ich roztoczyć, a ja na seryjnych fiatowskich i tak nie będe jezdził, chodzi mi o to żeby dostosowac Fiata do tego rozmiaru jakie maja te felgi które chce załozyć

kup se inne felgi... taniej cie to wyniesie

dzięki

Bardzo ładne felgi polecam np od BMW E21 czyli rekin trójka. 4x100, lekko pilniczkiem przejedziesz otwór i wchodzą. Kolega ma w maluchu i wyglądają po prostu pięknie

no tak, wiem że są ładne, wolał bym szerokie fiatowskie stalówki np, ale mam Alu od Astry i nie musze za nie płacić, wieć bedzie dystans i bez problemowe pasowanie felgi z piastą, juz wszytko wiem, dzięki chłopaki

Cytat:
2005-02-03 17:16:47, michasmaniak pisze:
Bardzo ładne felgi polecam np od BMW E21 czyli rekin trójka. 4x100, lekko pilniczkiem przejedziesz otwór i wchodzą. Kolega ma w maluchu i wyglądają po prostu pięknie

Swieta prawda

kryptoreklama !!! (dla wtajemniczonych) hahaha

ano od bmw sa bardzo ladne

No poldżons zajebiście wygląda z nimi

no fajnie fajnie wygląda, mogło by jeszcze troche bardziej wystawac

ja dzis założyłem alu felge z "dystansem" z tarczy hamulcowej, no i o piczy włos ale weszła fela, a jak miodziowo wygląda Fiacik na kapciuszkach 185/50, co prawda nie są szerokie ale musi sie jakos zbierać, a ten profil opony ,masakra będzie jak sie zacznie sezon