Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Chrostek F&F Sympatyk BMW e34 525i/ FSO Wa ... Łomża | 2005-02-03 12:34:41 Witam,
w Fiaciku mam obecnie felgi z Fiata Tipo 14", wiec pasują bez rzadnych przeróbek, sa na nich oponki zimówki i jest spoko, ale sezon sie niedługo kończy i teraz mam problem, bo mam komplet alu felg z letnimi oponami od Astry i komplet stalówek od Kadetta z letnimi gumami. Mianowicie, nie moge roztoczyć otwóru centrującego w alu i nowych stalówkach, muszą zostac tak jak teraz jest, i mam teraz pytanie czy idzie cos zrobić z czpieniem centrujacym w samochodzie? (chodzi o sam środek w piaście na który wchodzi felga) czy można go zmniejszyć żeby Oplowskie felgi mi podeszły? jak wygląda sprawa szpilek bo wiem że po przekątnych jest róznica 2 mm, czy bez zastosowania śrób pływających tez nic nie zrobie?, napiszcie jak rozwiazać ten problem, dzięki [ wiadomość edytowana przez: widynek dnia 2005-02-04 21:04:53 ] |
![]() Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-02-03 12:48:24 no pewnie, mozesz sobie piasty zdemontowac i przetoczyc o ten jeden mm, bez srub plywajacych tez sie "da" ale jest wieksze ryzyko{aczkolwiek nie slyszalem zeby ktos kolo stracil przez to} i mniejszy komfort psychiczny, typowo "polskie" podejscie do sprawy ![]() |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-02-03 13:10:58 - stary typ z tylu nie mial piers.cent i bylo ok.nysa tez niema i jest ok.
zaluz dystans 10mm i tez nie bedziesz mial bo sie schowa. albo zaluz dystanse z prawdziwego zdarzenia z piersc.centrujacymi. zadne sroby plywajace w tym rozwiazaniu nie wchodza w gre bo to wlasnie srobami bedziesz centrowal felge. nawet nie mysl o srubach bez atestu. 4X100 trzeba rowno zalozyc a potem rownomiernie wkrecac sroby na X. |
![]() Chrostek F&F Sympatyk BMW e34 525i/ FSO Wa ... Łomża | 2005-02-03 13:28:32
własnie o to chodzi, niechce ruszyć felg bo sa ojca, jakis czas temu jezdziłem na alu felgach które były tak roztoczone że otwór centrujący obrzezami wogóle nie dotykał do piasty i było spoko,
mam "dystanse" porobiore z tarcz hamulcowych ale nie mają nawet 1 cm ![]() a co do śrub to jesli nie będzie dystansu to będa seryjne |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-02-03 16:18:12
uwazaj bo nie wszystkie sroby z stalowych nadaja sie do alu. do alu powinien byc wyzszy storzek. |
![]() Chrostek F&F Sympatyk BMW e34 525i/ FSO Wa ... Łomża | 2005-02-03 16:20:47 tak, wiem PG, jak ostatnio jezdziłem na kumpla Alu to kupiłem komplet tych szpilek, [1,80zł/szt] |
Neolithic Fiat 125p Włocławek | 2005-02-03 16:34:11 można dołożyć jeszcze jeden "dystans" z tyłu-taki jak oryginalny, felga nie będzie miała oparcia, ale śrub ci nie pourywa, ja jeżdże na stalówkach z golfa 3(4*100), otwór mam wytoczony sporo za dużo, i po 40 tys km nic sie nie stało, z przodu dołóż najwyżej takie 2 dystanse, powinno wystarczyć, co do bezpieczeństwa, prędzej moim zdaniem urwie sworzeń niż pójdą ci śruby, poza tym niektórzy jeżdżą zakładając felgi odwrotnie......... |
![]() Chrostek F&F Sympatyk BMW e34 525i/ FSO Wa ... Łomża | 2005-02-04 15:05:17 no i felgi wchodzą z tym dystansem 7 mm, jak by coś nie pasowało to myśle przypiłować troche czpień piasty, a jak ładnie wygląda na oponkach 185/50, juz sie nie moge doczekać lata ![]() |