MotoNews.pl

Duże spalanie - 525 tds

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam 525 tds 93 rok z przebiegiem 47 tyś km i na 99% to oryginalny przebieg, chociaż trudno uwieżyć, ale oby tak było !
Mam problem ze sporym spalaniem, a przynajmniej tak mi się wydaje. Na przejechane 300 km (100 km po mieście i 200 km na trasie) potrzebuje dobre 10 litrów napędu i to przy spokojnej jeżdzie. wydaje mi się, że to trochę dużo. Proszę o opinie i może pomoc co może być przyczyną. Dzięki !!!

i jeszcze jedno , nie sprawdzałem kompresji, ale autko pali od tryku i rano i kiedy jest ciepłe - na razie jestem w pozytywnym szoku. Śmiem powiedzieć, że lepiej niż benzyna.

przyzwyczaj sie do tego spalania a pozatym to myślałeś że będzie palił 5 litrów?

no takie spalanie to prawie norma ale ten przebieg hmm optymistyczny
moja pali teraz w zimie jakieś 9,5
w lecie ciut mniej
możesz spróbowac sie wozić delikatnie i do świateł dojeżdzaj na biegu

pozdro

Moja 524 pali ok 8/100 ale podobno w lecie mozna zejść niżej dodam że rzadko jeżdżę po mieście trasy raczej mieszane

moja 525tds z 92 roku przy przebiegu 150 tys. spala około9/100.
Jaz zaczynałem jazde tym sprzętem spalała około 8 ale zazwyczaj jeździ się coraz szybciej i spalanie rośnie.Pozdrawiam.

Kurde albo coś źle czytam albo coś źle napisałeś. A więc na 300km potrzebujesz 10 litrów ? 0 wynika z tego że średnie spalanie masz 3 litry?!!? Jeżeli napisałem to poprawnie tzn że nie umiesz liczyć!
Jeżeli jednak pomyliłeś się i chodziło Ci o to że po mieście potrzebujesz 10 litrów na 100km to się ciesz, że tylko 10 - to mało!, no a jak na trasie na 10 litrach robisz 200km to wychodzi że spala 5/100 wiec to już wogóle jakieś minimum i ja bym płakał z radości na Twoim miejscu.
No ale jakby nie patrzeć nie wiem po co to pytanie, przecież masz fajne spalanie jakby nie liczyc!

może jemu spala 3 litry oleju a my sądzimy że paliwa no 3 litry oleju na sto to rzeczywiście trochę za dużo

Kurde tofffi nie pomyślałem, rzeczywiście to pewnie chodzi o olej w silniku! Masz racje eee no to dużo te 3 litry!.
A Ci co tutaj wypisują że im pali ok 8 litrów po miescie to moze też mieli to na myśłi

sorry chodziło mi o to,że na 300 km potrzebuje 30 litrów, po opisach innych użytkowników wydaje się to dużo

jeżeli jest to jazda mieszana trasa-miasto to myśle że jest wszystko ok. nie ma co narzekać bo jest dobrze.

Sorry ale inni tutaj pierdzielą bzdury i potem tacy jak Ty myslą że im dużo pali! Jest ok nie masz się czym martwić, możesz czasami spokojnie przekroczyć 10 litrów.

spalani masz ok spróbuj dokładnie przelitrażować autko ja to robiłem moje wyniki to ok 9l/100 po miescie i 7.1 l/100 na trasie przy prędkosci sredniej 140km/h

Cytat:
7.1 l/100 na trasie przy prędkosci sredniej 140km/h

ty sie kur...a chyba nie słyszysz albo z matmy byłeś nogą wogule to idź do psychologa u nas na drodze średnia 140 dawno sie tak noe uśmiałem nio chyba że na autobani przez 1 km

hz10 on chyba miał na myśli, że wjechał na autostrade, zatankował do pełna, przejechal z prędkością 140km/h odcinek no 80km i zjechał na stacje aby znów zatankować no i mu wyszło 7,1. Albo nie wie co to znaczy zrobić średnią 140. Ja zasówając po niemczech czasami przekraczjąc grubo 200 miałem średnią na kompie ok 120 (dokłądnie nie pamiętam, ale na pewno nie 200 jakby się wydawało, że być powinno), dziwne może się wydawać, ale czasami człowiek gdzieś stanie lub zjedzie na boczną drogą gdzie przez jakiś czas jedzie 50 no i średnia potem taka wychodzi a nie inna.

Podaje normy spalania dla silnika 525 tds z manualna skrzynia biegów.Wiadomo że sa dane usrednione i dotyczą jazdy "turystycznej "niemniej to słowo pisane z samego Monachium.Otóż w mieści producent przewidział spalnie 10.7l natomiast poza 5,8 l /100 km . Moja E39 mniej wiecej tyle pali-oczywiście jak zona jeżdzi.

jakoś jestem niedowiarek i nie chce mi się wierzyć, że sześcio garowy silnik o pojemności 2.5 litra bujający ponad 1.5 tony może spalić niecałe 6 litrów, nawet przy 80 km/h i oczywiście na trasie.

No wiesz,jak sie tedeesika ładnie poprosi tp przychajcuje i 15 litrów nawet na trasie-kwestia humoru i temperamentu użytkownika

nie znam sie na dieslach w BMW ale 2.5TD w Scorpio combi 1996r.potrzebuje 12l w mieście wiec Twoje 10l na 100 to normalny wynik. Nie wyobrażam sobie zeby mogl mniej palić

mnie sie sie nie udało spalić mniej niż 6l na 100 po trasie bo jednak korci mimo że nbie ma czym a max do 9 l przy częstych czerwonych polach i nigdy mi głowica nie pękła