Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() draiwer5 (S) BMW Master (Moderator) bmw 518i Białystok | 2005-02-05 10:16:15 mam pytanie jak sie wstawia sportowy tłumik do samochodu ,zwiększa sie wtedy spaleanie pytam bo nigdy nuie maiłem z tym doczynieni a słyszałem ze samochod pali wtedy wiecej |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-02-05 10:33:24 nie pali wiecej, jedynie dzwiek moze sie zmienic |
![]() toptuning BMW Member Chwilowo brak, będzi ... Bielsko-Biała | 2005-02-05 10:40:07 jeśli zmodyfilkujedz wydech to silnik może zacząć więcej palić , to samo dotyczy zmiany dolotu (stożki, strumienice itp.) |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-02-05 10:46:45 ale sam koncowy tlumik nie wplynie raczej na spalanie ani na osiagi |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-02-05 12:21:46 wiadomo ze jak wstawisz jakis tlumik od seicento czy nawet od 316 do 325 to bedzie gorzej ale te sportowe uniwersalne tlumiki nie wplyna na spalnie czy osiagi, jedynie na dzwiek. a watpie zeby ktos tu chcial kupowac dedykowany tlumik remusa czy sebringa za 2000zl |
![]() toptuning BMW Member Chwilowo brak, będzi ... Bielsko-Biała | 2005-02-05 13:01:31 wiecie co nie będę sie z wami tu spierał ale poczytajcie troche na temat dolotów i wydechu np. artykuły p.Węglarskiego lul p.Pachonia
nie jestem ekspertem ale przez 4 lata byłem dystrubutorem Remusa i Sebringa oraz dwóch czołowych polskich firm Michael oraz KM i zaliczyłem wiele wykładów na ten temat |
![]() hz10 BMW Member starachowice | 2005-02-05 20:50:15 [QUOTE] [/nie jestem ekspertem ale przez 4 lata byłem dystrubutorem Remusa i Sebringa oraz dwóch czołowych polskich firm Michael oraz KM i zaliczyłem wiele wykładów na ten temat
QUOTE]i jak widać na h..j ci sie zdało przeciż z góry wiadomo że im mniej porów wydechu tym lepiej (nie dotyczy 2t) ![]() |
![]() toptuning BMW Member Chwilowo brak, będzi ... Bielsko-Biała | 2005-02-05 21:41:22
więc proponuje wstawić uniewerslany "sportowy wydech" do silnika np 4litry i gratuluje zysku mocy wejdż pod auto sprawdż średnice rur np. w 525i a potem porównaj to z ofertą "uniwersalnych sportowych" ciekawe czy znajdzesz z krćcem wejściowym o tekiej średnicy lub większej, rezonans też nie ma znaczenia tak? ![]() |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2005-02-05 22:06:00 Też uważam że sam końcowy tłumik (bo nie mówimy o całym układzie) nie wpłynie na spalanie, ale Toptuning ma poniekąd racje, układ wydechowy nie jest tylko po to aby wyciszyć spaliny i wyprowadzić je na zwenątrz. Bardzo istotna jest średnica rur ,ilość tłumików oraz długość całego wydechu, bo to wszystko wpływa na odpowiednie ciśnienie w układzie wydechowym!!!! nie można sobie wywalić tłumików i wsadzić prostej rury, lub dać do 1.6 rury z M3 bo wtedy samochód straci na mocy bo spadnie ciśnienie. Bardzo łatwo to zauważyć w turbodieslach, mi kiedyś urwał sie wydech zaraz za kolektorem , w Golfie 3 TDI, samochód jechał jak by nie miał turbo, miałem wrażenie że stracił z 40KM!!!! Tak więc nie można lekceważyć wydechu i traktować go jako coś co tylko wyprowadza spaliny na zewnątrz, bo jak by tak było, to wylot rur był by zaraz za silnikiem. |
![]() kornat BMW Member BMW e-39 530d Wrocław | 2005-02-05 23:00:33 Dlatego napisałem żę tłumiki dobierane są do pojemności i mocy aby nie zdławić silnika. Średnica rur ma tu ogromne znaczenie!!!Główna zasada byle nie cieńsze niż oryginalne a będzie dobrze ![]() ![]() |
![]() hz10 BMW Member starachowice | 2005-02-06 14:55:03
![]() |
![]() MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-02-06 16:55:09 ktos tu napisał że wydech ma wpływ na osiągi, moc itd. owszem ma ale im element modyfikowany jest dalej od silnika tym mniejszy jego wpływ na te parametry. w silnikach spalinowych jest tzw przedmuchiwanie, lub przepłukiwanie cylindrów i na to rzeczywiscie ma wpływ układ wydechowych, jednak w silnikach dwusuwowych jest to znaczenie bardziej potrzebne niż w czterosuwach. tak czy siak wymiana końcowego tłumika zapewne ma wpływ na osiągi silnika, jednak nie tak duży jak to pokazują ulotki reklamowe producentów tłumików.
pozdrawiam |
![]() Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-02-06 17:03:35 Myśle, że Marcin ujoł to bardzo delikatnie, ja bym powiedział tak - NIC NIE ODCZUJECIE zmianą samej końcówki, no może to że autko pojedzie no szybciej o ok 2km/h ![]() Jeżeli robić jakiś tuuning mający wpływ na jazde to ja bym się zabrał za sam silnik i jego elektronike. |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2005-02-06 17:03:50 Hz 10 jeśli ty porównujesz technologie F1 do seryjnych samochodów drogowych i nie widzisz między jednym i drugin żadnej różnicy, to jakakolwiek dalsza dyskusja jest bezcelowa! |
![]() MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-02-06 17:10:11 sprecyzuje to dokładniej. im zmiany następują bliżej silnika tym wiekszy maja wpływ na jego osiągi. im dalej tym ten wpływ mniejszy.
ja sam załozyłem zamiast oryginalnego (nowego) taki prawie pusty o średnicy końcówki 12 cm i jakos nie czuję różnicy. może dlatego ze i ze starym i z nowym moja 22 letnia E-28 chodzi jak błyskawica ![]() pozdrawiam |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2005-02-06 17:15:46 Marcin ja też uważam że sam końcowy tłumik nic nie da!!! będzie głośniej i nic pozatym!!!, ale ja we wcześniejszych wypowiedziach mówiłem o całym układzie, od kolektora do końca i o tym że nie można wyprowadzić sobie rury z kolektora odrazu przy przednim kole bo samochód straci moc poprzez spadek ciśnienia w ukłądzie. Jak by tak nie było to na rynku można by było kupić tylko tłumiki uniwersalne, i różniły by się tylko hakami montarzowymi, a skoro do samego bmw e36 jest z 6 rodzajów tłumików (i nie mówie tylko o końcowym) to chyba coś w tym jest!!!!!!! [ wiadomość edytowana przez: daz dnia 2005-02-06 17:17:01 ] |
![]() Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-02-06 17:23:18 daz - w tym jest tylko marketing i chędż sprzedaży produktu orad demokracja w postaci możliwosci indywidualnego wyboru danego towaru. Może różnią sie np materiałem wykonania, trwałością no i tak jak mówiłem, na jednym jedzie 2km/h szybciej a na innym może nawet wolniej! Ale na pewno nie będą to znaczne wartości. Myśle że fabryka najlepiej wie co dobre, szczególnie w bmw. Ale jeżeli ktoś się upiera to ja polecam zamówić cały wydech np u Alpiny, Hammana'a i tym podobnych tunerów, wtedy moooże będzie jakaś różnica, ale ich wydechy pewnie są również przzysttosowane do "ich" silników i elektroniki! |