(126)Przednie zawieszenie - cos chrupie w prawym kole

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jakis czas temu wpadlem na kraweznik i odtamtego czasu cos chrupie w przednim prawym kole.jak ostrzej zakamuje to odnosze wrazenie ze jakby cos przeskakiwalo (nie na kierownicy tylko czuc ze cos jest nie tak)teraz jak temperatura spadla ponizej -5 stopni nawet na prostej drodze jak jest maly uskok w drodze cos sie tlucze.

Dlatego chcialem sie zorientowac co to moze byc nigdy jeszcze nic nie dlubalem przy zawieszeniu przednim(malaca mam od roku wiec nie bylo powodu) i nie mam zielonego pojecia co to i przedewszystkim ILE MOZE KOSZTOWAC ewentualna naprawa .Wyslucham kazdej opini z gory dzieki

jeżeli chrupie jak jest uskok to morze być zkrzywiony amortyzator ijego osłona ociera się o obudowe chyba że masz gumowe osłony tak jak w bilu

zdejmowałeś koło?? może to nadkole plastikowe tylko pękło , no bo jak chrupie i jak nurkujesz to nieraz tak miałem jak jeździłem z nadkolami, chyba że to nie chrupanie tylko walenie jakby ktos młotem ci walił po zawiasie

mocowanie resora
zwrotnica
łozysko
nic więcej mi do głowy nie przychodzi

ja mysle ze cos z resorem popatrz dobrze mi tez cos stuka

Stawiam na zwrotnice. Podnies auto i poszarp troche kolem gora/dol i na boki patrzac na zwrotnice czy nie ma luzu (oczywiscie bhp musi byc ). Reszte podpowiedzi tez sprawdz

zwrotnice raczej nie hałasują, może zastrzały pognite i poobrywane wyrywają się z zawiasu, też tak miałem ale w elegancie

Cytat:
2005-02-05 20:34:09, snail pisze:
zwrotnice raczej nie hałasują, może zastrzały pognite i poobrywane wyrywają się z zawiasu, też tak miałem ale w elegancie

Moja prawa halasuje
Ale juz niedlugo

mnie tez cos trzaska w prawym kole.ale jest to najprawdopodobniej luz na zwrotnicy.Pojawia sie przy wjezdzie w nierównosc. Ogladałem ostatniuo zawieszenie mojego bolidu ale nic niepokojacego nie zauwazyłem.

Cytat:
2005-02-05 18:51:44, snail pisze:
zdejmowałeś koło?? może to nadkole plastikowe tylko pękło , no bo jak chrupie i jak nurkujesz to nieraz tak miałem jak jeździłem z nadkolami, chyba że to nie chrupanie tylko walenie jakby ktos młotem ci walił po zawiasie

akurat nie mam takowych zalozonych .niestety teraz mroz jak .....wiec jak sie zrobi cieplej to cza bedzie popatrzec

dzieki za odpowiedzi

Cytat:
2005-02-05 18:51:44, snail pisze:

akurat nie mam takowych zalozonych .niestety teraz mroz jak .....wiec jak sie zrobi cieplej to cza bedzie popatrzec

dzieki za odpowiedzi

wydaje mi sie ze to drazki...
tez tak mam, jak zachamuje to cos przekakuje..
wejdz na kanał chwyc za kazdy drozek i sprawdz czy ktorys sie mocniej rusza...jesli tak, to pewnie on tak stuka...

ale najsmieszniejsze jest to ze dzisiaj z rana postawilem auto w sloncu i jak pozniej wsiadlem i pojechalem to nic nie stukalo zastanawia mnie to dlaczego tak sie dzieje jak jest mroz wiem ze wszystko wtedy jest sztywne i twarde ale ...hmmm