| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MICHALDESKA Częstochowa | 2005-02-05 20:20:15 Witam wszystkich. W przyszłym tygodniu chciałem wybrać sie po samochód do niemiec. Chodzi dokładnie o BMW E34 520 lub 525 w latach 89-92. Gdzie najlepiej jechać po taki samochód. Na co zwracać uwage przy dokumentach, jak załatwić wszystkie dokumenty potrzebne do przejechania przez granice. Nie znam jezyka niemieckiego. Dziekuje za odpowiedzi.michaldeska@go2.pl [ wiadomość edytowana przez: MICHALDESKA dnia 2005-02-05 20:22:04 ] |
max230 BMW Member BMW 318iA E-36 Gdańsk | 2005-02-05 20:39:52 na twoim miejscu nie znajac jezyka i nie majac pojecia podstawowego na ten temat nie wybieral bym sie tam tym bardziej w ciemno liczac ze cos sie znajdzie.Mozesz poniesc wysze koszta jabys komus to zlecil, albo wziol ze sob kogos kto jest w temacie.
Poszukaj troche na www.mobile.de A najwiecej BMW to mozna znalesc w okolicach na bawari (Augsburg, Monachium) |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-02-06 01:18:14 Szukaj na mobile.de, najlepie wybrać kilka odert, ale rzeczywiście nie jest już łatwo o tani i dobry samochód, czasami koszta mogą przekroczyć wartość autka w polsce. Języka własciwie nie trzeba znać, chociaż będzie Ci wtedy bardzo trudno. Jeżeli chodzi o dokumnety z niemiec to musisz mieć : tzw. Fahrzeungbrief, dowód wymeldowania samochodu z niemiec który dostaniesz w urzędzie ekomunikacji (Zullasungshtela) podczas wykupywania próbnych tablic rejestracyjnych (Zollschyld - te z czerwonym paskiem) oraz zieloną książeczkę (Internationaler Zulassungsschein)którą również dostaniesz w Urzędzie. Większość ludzi już tam wie co Polakowi trzeba dać. Nie ma raczje możliwości aby ktoś Cie wykiwał jeżeli znasz się chociaż na autkach, bierzesz Brief przy zakupie autka, jedziesz do Urzędy, dajesz im ten dokument plus dowód osobisty i mówisz "Aussland" (tzn że auto idzie po za granice) oraz Nicht ferstejen zawsze jak Cie będą o coś pytać (czyli że nie rozumiesz) I oni już Ci reszte załątwią, cała operacja trwa około 30 minut i możesz wracać do kraju. Najlepiej jakbyś sobie na kartce przygotował kilka podstawowych zwrotów typu: "Czy może mi Pan pomóc podczas rejestracji auta", "gdzie moge kupić ubezpieczenie oraz tablice rejestracyjne" itp. Wtedy dasz sobie rade!
W polsce będzie Ci jeszcze potrzebna umowa między niemcem, ale oni ich nie uznają, więc tam Ci nie będzie potrzebna, ale jak wrócisz to najlepiej poszukaj w necie dwujęzycznych abyś nie musiał tłumaczyć i sam wypełnij. Niemcy mają to gdzięś i prawie zawsze sami mówią aby sobie samemu wypisać bo im sie nie chce i jest im to zbędne. Aaa i pisz ją między ostatnim włascicielem w Fahrzeungbrief'ie i ostrzeż niemca jaka kwota będzie na umowie - jak to zrobisz to już Twoja głowa, najlepiej mieć wczesniej umowa dwujęzyczną na której wpisz przy nim kwote i mu to pokasz, powinien się pokumać. Jak już będziesz w polsce to Ci powiem co dalej robić - oj nalatasz sie
Jeżeli chcesz to ja Ci moge coś sprowadzić, mam 730 z 1992r za ok 3600EUR (cena w polsce bez akcyzy) oraz była 540v8 (pełne wyposażenie!, bordowa z bialą skórą) z 1994 za ok 4000EUR (cena w polsce bez akcyzy) ale nie wiem czy to aktualne drogie ale w super stanie, są to autka bardziej dla niemca niż dla polaka, nam zawsze przy zlomach gadali że jak do polski to super - mają nas za jakiś złomiarzy, brutalna prawda, ale trudno się im dziwić. [ wiadomość edytowana przez: Aldik dnia 2005-02-06 01:27:56 ] [ wiadomość edytowana przez: Aldik dnia 2005-02-06 01:29:32 ] |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-02-06 01:33:28 Essen i Dusseldorf...
w piatek wrocilem... Bawarki tam stoja... w calkiem ciekawych cenach... |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-02-06 01:41:24 Hehhe może nie wymieniajmy miast bo za pare postów, będziemy mieli spisane pół niemiec Myśle, że jak jechać to najlepiej wcześniej wyszukać ogłoszenia na mobile.de lub autoscaut.de Bo w ciemno raz pojechałem, hmm coprawda przywiozłem auto ale stało w komisie 3.5 miesiąca i miałem spore koszta. Kumple załadowali całą lore, ale ja bym tych aut dla siebie nie chciał![]() |
piotrfire BMW Member BMW 525 TDS i MAzda ... prawie Wrocław | 2005-02-12 02:56:55 www.autoscout24.pl niemieckie ogłoszenia w j. polskim luknij |