MotoNews.pl

Listwy boczne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć
Mam duży problem z listwmi bocznymi.
Przyjechałem całym autem z Niemiec. Nigdzie nie było puknięte. Drobne odrapania, dwa wgnioty, odpryski lakiernicy załatwili szybko.
Teraz zaczęły odklejać się listwy boczne na samych początkach, co utrudnia otwieranie drzwi. Nie mówiąc już jak wygląda !
Czy ktoś z koleżeństwa miał taki problem, co ma wpływ na takie zachowanie listw?
Auto codziennie jedzie, noc spędza w garażu. (różnica temp ?)
Listwy nie były przeklejane - przynajmniej nie u mnie.
Czy można kupić nowe i ile kosztują na drzwi przednie i tylne ?

Dzięki za zainteresowanie
Pozdro
Darek

jeśli masz używki nie pogięte to nie ma sensu ani kupować nowych ani używanych.

Liswy drzwiowe są trzymane na małych plastikowych uchwytach i przy samych końcach na taśmie dwustronnej. Delikatnie ściągnij wszystkie listwy, miejsca wymyj porządnie benzyną lakową, oddtłuść. W sklepie lakierniczym kupisz odpowiednie taśmy klejące listwy do drzwi, następnie nowe zaczepy ok 1,60 zł sztuka. Po wymieniaj na nowe, przyklej i szerokiej drogi....

Niestety przy otwieraniu drzwi listwa zaczepiła o przedni błotnik i na odcinku 5 cm pogięta w ........ Ta sama sprawa z tylnymi drzwiami, pewnego dnia przy otwieraniu listwa zaczepiła za przednie drzwi i trach 3 cm pogięta.
Wygląda to fatalnie i tylko z jednej strony auta od pasażera.

Tak jak proponujesz jest OK i zrobiłem tak z błotnikiem (z kierunkiem)
Ale dlaczego odklejają się?

Pozdro
Darek

Jezeli masz za duzo pieniedzy kup nowe lub uzywane, nie wiem czy wiesz ale za kawalek plastiku troche kasy wolaja. Bedziesz mial nowe ladne nie zniszczone zaraz sie na nie znajdzie ktos kto ci je pod....bie takze najlepiej wez opalareczke w rece nagrzej leciutko naprostuj ja tak robilem i udalo sie nawet ten czarny plastik pod zderzakiem naprostowalem bo byl wgnieciony ... potem jak juz bedziesz zakladal kup tasme dwustronna tylko nie w supermarkecie ... najlepiej taka grubsza piankowa obklej ranty do okola przyloz przycisnij i jezdzij zaoszczedzisz troche kasy ...

po plastiki do listew do serwisu sie udaj .. kosztuja grosze ;D do bocznych pewnie ok. 2zl za sztuke ja do tylnich kupowalem po 1,5zl we wrocku a w sklepie gdzie maja roznego rodzaju zaslepki i koleczki mocujace itp itd chcieli 5zl

Wielkie dzięki

Jak będzie cieplej napewno poćwiczę z prostowaniem i doklejeniem listw.

Cały czas nurtuje mnie pytanie co złego zrobiłem (pogoda, sól , temperatura, myjnia ), że listwy odkleiły się.
Już kiedyś w kadeciku narożniki listw odklejały się, ale tam są z gumy - trochę zabawy z taśmami i ok.

Pozdro
Darek

Nic zlego nie zrobiles ... listwy powinny wytrzymac ... to przyczyna lezy raczej po stronie niemca od ktorego kupiles ... moze mu juz sie odklejaly i chial podkleic, kupil tasme, kupił "najlepszą" z supermarketu, zle oddtluscil i listwa sie odkleja ... niemcy nie robia niczego porzadnie, partacza robote, wiem bo tez kupowalem omesie w niemczech ... sam musialem 2 listwy podklejac, po zdjeciu ich ta tasma wogole juz prawie nie trzymala, byla cienka, cieniutkie paseczki, i nadodatek jakims klejem podklejane ... wogole ta tasma juz sie nie kleila ... powalczylem z opalarka i jest git ...

pozdrowienia i milej zabawy z listewkami

OK

Jak tylko się ociepli będę walczył z poprawą wyglądu auta.

Dzięki
Pozdro
Darek

hej mialem to samo z tymi listwami cholernymi, zdjalem, kupilem nowe zaczepy, wymylem, odtluscilem iprzykleilem na nowa tasme ale nic nie dalo, wiec wkoncu kupilem poxipol i malutkie dwie kropelki na koncu listwy i zaciagnalem tasma i jak wyschlo to trzyma jak trza. pozdro

Witam
Z mojego doświadczenia wiem, że taśma o której tu mowa może nie wytrzymać i dlatego mam inną propozycję. Sam ją zastosuje jak tylko się ociepli albo garaż znajdę.
Mianowicie- polecili mi lakiernicy klej do wklejania szyb samochodowych. Tuba ok 30zł do tego pistolet 7 zł.

Jak sprawdzę to opiszę
Pozdrawiam

Dużo zależy od tego czy chcesz, żeby te listwy zdejmowały się z lakierem a może i z podkładem, czy jednak po oderwaniu zostawiły nienaruszoną powłokę...
JaC
PS. Oderwiesz na próbę??

Cytat:
Mianowicie- polecili mi lakiernicy klej do wklejania szyb samochodowych.
Jak sprawdzę to opiszę

Cytat:
2005-02-08 15:34:03, syciu pisze:
hej mialem to samo z tymi listwami cholernymi, zdjalem, kupilem nowe zaczepy, wymylem, odtluscilem iprzykleilem na nowa tasme ale nic nie dalo, wiec wkoncu kupilem poxipol i malutkie dwie kropelki na koncu listwy i zaciagnalem tasma i jak wyschlo to trzyma jak trza. pozdro

Powodzenia jak ktos te listwy bedzie ci chcial oderwac czyt. zlodziej jak mu sie uda to bedziesz mial niezly widok poxipol jest za twardym klejem i po wyschnieciu po pewnym czsie sam poodchodzi

Cytat:
2005-02-08 15:34:36, Kostekx20xev pisze:
polecili mi lakiernicy klej do wklejania szyb samochodowych.

A ja tego nie polecam. Uzywalem tego kleju w innym aucie do klejenia nakladki do zderzaka. Ten klej poprostu nie wytrzymuje warunkow (deszcz,sol,pisek,bloto) po pewnym czasie zaczal odchodzic. Nie byl to klej z supermaretu tylko Wurth. Po kontakcie z woda i calym syfem zaczyna puszczac. A poztym zeby listwa byla dobrze przyklejona musi byc docisnieta. Zdejmij drzwi, poklej klejem, a nastepnie posiedz kilka godzin na listewce a jak nie to poloz kilka cegielek a potem popatrz na lakier Ten klej dlugo schnie i musi byc caly czas docisniety

Ja zdecydowanie polecam tasme dwustronna gruba piankowa, ale trzeba porzadnie odtluscic i oczyscic listwe i drzwi.

i nie taśmy z marketu tylko ze sklepów lakierniczych, mają odpowiednie przystosowane do takich warunków, trzymają jak diabli. Rolka kosztuje do 25 zł

no ja mialem odtluszczone i porzadna tasme ale nie dala rady, a poxipol moze jest twardy ale od pol roku trzyma i nie widac zeby mial poscic, ale jak posi to juz jestem przygotowany na nowe listwy i zrobienie z tym porzadku niestety.

Witam. Wszystko jest spoko tyle ze u mnie odpadla listwa ale sama plastykowa. Ta prowadnica czy jak ja tam nazwac zostala na drzwiach. I jak ten plastyk przymocowac jak te badziewie metalowe siedzie jak nalezy???

Karpiu,
koledzy mają częściowo rację.
Otóż, te listwy to nie jest tylko "kawał plastiku" Zbudowane są z blachy wytłoczonej dla usztywnienia, która oblana jest tworzywem bodaj o nazwie BAYFLEX. Na końcach znajdują się otwory tylko centrujące, pomagające w prawidłowym ustawieniu (mijają się dosłownie o włos). Taśmę należy kupić albo oryginalną, albo podrobę, ale od zaufanego lakiernika.
Mocować jak koledzy mowią, drzwi i litwę wymyć odtłuścić, założyć kołki centrujące. Samą listwę można zreanimować jeśli da się wyprostować ten szkielet z blachy i oczywiście do niego dopasować tworzywo, które pewnie się wygięło.
Jeśli sie uda, naklejasz paski taśmy na drzwi, odrywasz zabezpieczenie drugiej strony taśmy i przyklejasz listwę silnie dociskając. Powinna potem kilka godzin postać w suchym i ciepłym miejscu, deszcz zaraz po montażu szkodzi.

Przyczyny odłażenia są prozaiczne, różnice we współczynniku rozszerzalności cieplnej listwy i drzwi, dzieje się tak często przy upałach, czarna listwa potrafi się nagrzać do 80-ciu stopni, rozszerzając się zrywa klej na taśmie.
To cała tajemnoca.

Dzięki za zainteresowanie

Jak widzę takie problemy nie tylko w moim aucie.
Zawsze obserwuje stojąc na parkingu przed marketem czy jeszcze ktoś ma taki problem. I przy tej klasie aut nie spotkałem podobnego przypadku (chyba, że w trakcie naprawy).

Taśme kupiłem : od lakiernika z dużej rolki taką jak on stosuje 3 zł 1 mb, a kolega kupił mi (dobrą) f. "Bodzio" nazwa "SZATAN" obie na grubej piance - zapas na całe auto.

Czy ktoś z koleżeństwa zna cenę nowych listew na drzwi P i T. Nie będę przyklejał dobrą taśmą listew, na które potem nie będę mógł patrzeć (po prostowaniu blachy wew listwy). Na zewnętrznej stronie widać wgięcia ozdobnego paseczka chromu (poprzedni właściciel) . Chcę być przygotowany na ewentualny zakup.

Pozdro
Darek

Pomiędzy 100 a 160 zł za sztukę

Ale cena boli !!!

będe się jednak starał naprawić stare

Dzięki
Pozdro
Darek

Hehe no pomiedzy 100 a 160 to naprawde tanio!!!!Ja ostatnio chcialem kupic,ale cena rzucila mnie na kolana!!Na gieldzie w gliwicach krzyczą sobie za nową listwe na tylne drzwi 210 zł za kawałek plastiku z chromem