Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() karp Omega B sedan Góra | 2005-02-08 12:05:14 OK
Jak tylko się ociepli będę walczył z poprawą wyglądu auta. Dzięki Pozdro Darek ![]() |
![]() syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2005-02-08 15:34:03 hej mialem to samo z tymi listwami cholernymi, zdjalem, kupilem nowe zaczepy, wymylem, odtluscilem iprzykleilem na nowa tasme ale nic nie dalo, wiec wkoncu kupilem poxipol i malutkie dwie kropelki na koncu listwy i zaciagnalem tasma i jak wyschlo to trzyma jak trza. pozdro |
Kostekx20xev OMEGA B Kombi Poznań | 2005-02-08 15:34:36 Witam
Z mojego doświadczenia wiem, że taśma o której tu mowa może nie wytrzymać i dlatego mam inną propozycję. Sam ją zastosuje jak tylko się ociepli albo garaż znajdę. Mianowicie- polecili mi lakiernicy klej do wklejania szyb samochodowych. Tuba ok 30zł do tego pistolet 7 zł. Jak sprawdzę to opiszę Pozdrawiam |
misiek71 Opel Omega B 2,5 TD ... Wrocław | 2005-02-08 17:54:39
Powodzenia jak ktos te listwy bedzie ci chcial oderwac czyt. zlodziej ![]() ![]() ![]() |
misiek71 Opel Omega B 2,5 TD ... Wrocław | 2005-02-08 18:02:09
A ja tego nie polecam. Uzywalem tego kleju w innym aucie do klejenia nakladki do zderzaka. Ten klej poprostu nie wytrzymuje warunkow (deszcz,sol,pisek,bloto) po pewnym czasie zaczal odchodzic. Nie byl to klej z supermaretu tylko Wurth. Po kontakcie z woda i calym syfem zaczyna puszczac. A poztym zeby listwa byla dobrze przyklejona musi byc docisnieta. Zdejmij drzwi, poklej klejem, a nastepnie posiedz kilka godzin na listewce a jak nie to poloz kilka cegielek a potem popatrz na lakier ![]() ![]() ![]() ![]() Ja zdecydowanie polecam tasme dwustronna gruba piankowa, ale trzeba porzadnie odtluscic i oczyscic listwe i drzwi. |
Lapciuch lublin | 2005-02-08 18:56:45 i nie taśmy z marketu tylko ze sklepów lakierniczych, mają odpowiednie przystosowane do takich warunków, trzymają jak diabli. Rolka kosztuje do 25 zł |
![]() syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2005-02-08 23:17:27 no ja mialem odtluszczone i porzadna tasme ale nie dala rady, a poxipol moze jest twardy ale od pol roku trzyma i nie widac zeby mial poscic, ale jak posi to juz jestem przygotowany na nowe listwy i zrobienie z tym porzadku niestety. |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2005-02-08 23:34:22 Witam. Wszystko jest spoko tyle ze u mnie odpadla listwa ale sama plastykowa. Ta prowadnica czy jak ja tam nazwac zostala na drzwiach. I jak ten plastyk przymocowac jak te badziewie metalowe siedzie jak nalezy??? |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-02-08 23:46:56 Karpiu,
koledzy mają częściowo rację. Otóż, te listwy to nie jest tylko "kawał plastiku" Zbudowane są z blachy wytłoczonej dla usztywnienia, która oblana jest tworzywem bodaj o nazwie BAYFLEX. Na końcach znajdują się otwory tylko centrujące, pomagające w prawidłowym ustawieniu (mijają się dosłownie o włos). Taśmę należy kupić albo oryginalną, albo podrobę, ale od zaufanego lakiernika. Mocować jak koledzy mowią, drzwi i litwę wymyć odtłuścić, założyć kołki centrujące. Samą listwę można zreanimować jeśli da się wyprostować ten szkielet z blachy i oczywiście do niego dopasować tworzywo, które pewnie się wygięło. Jeśli sie uda, naklejasz paski taśmy na drzwi, odrywasz zabezpieczenie drugiej strony taśmy i przyklejasz listwę silnie dociskając. Powinna potem kilka godzin postać w suchym i ciepłym miejscu, deszcz zaraz po montażu szkodzi. Przyczyny odłażenia są prozaiczne, różnice we współczynniku rozszerzalności cieplnej listwy i drzwi, dzieje się tak często przy upałach, czarna listwa potrafi się nagrzać do 80-ciu stopni, rozszerzając się zrywa klej na taśmie. To cała tajemnoca. |
![]() karp Omega B sedan Góra | 2005-02-09 07:17:24 Dzięki za zainteresowanie
Jak widzę takie problemy nie tylko w moim aucie. Zawsze obserwuje stojąc na parkingu przed marketem czy jeszcze ktoś ma taki problem. I przy tej klasie aut nie spotkałem podobnego przypadku (chyba, że w trakcie naprawy). Taśme kupiłem : od lakiernika z dużej rolki taką jak on stosuje 3 zł 1 mb, a kolega kupił mi (dobrą) f. "Bodzio" nazwa "SZATAN" obie na grubej piance - zapas na całe auto. Czy ktoś z koleżeństwa zna cenę nowych listew na drzwi P i T. Nie będę przyklejał dobrą taśmą listew, na które potem nie będę mógł patrzeć (po prostowaniu blachy wew listwy). Na zewnętrznej stronie widać wgięcia ozdobnego paseczka chromu (poprzedni właściciel) . Chcę być przygotowany na ewentualny zakup. Pozdro Darek ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-02-09 09:02:53 Pomiędzy 100 a 160 zł za sztukę ![]() |
![]() karp Omega B sedan Góra | 2005-02-09 12:44:52 ![]() Ale cena boli !!! będe się jednak starał naprawić stare Dzięki Pozdro Darek |
![]() Beton VW Derby Mk II Częstochowa | 2005-02-09 15:04:17 Hehe no pomiedzy 100 a 160 to naprawde tanio!!!!Ja ostatnio chcialem kupic,ale cena rzucila mnie na kolana!!Na gieldzie w gliwicach krzyczą sobie za nową listwe na tylne drzwi 210 zł za kawałek plastiku z chromem ![]() |