MotoNews.pl
3 E34 - klima (81953/0)

E34 - klima

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć

Kto mi może powiedzieć co to za objaw który zauważyłem, że podczas pracy na wolnych obrotach włącza mi się sprzęgło klimy ??? (w ciepłym garażu to zauważono, klima wył. oczywiście)
objaw słabego ciśnienia w układzie klimatyzacji ??? ...

Przedewszystkim witam wszytskich forumowiczów, to mój pierwszy post.

A moja sugestia co do klimy, czy czasami nie masz włączonego wewnętrznego obiegu???? W takim przypadku klima pracuje choć gwiazdeczka sie nie świeci.

... nie, wszystko było wyłączone, spec powiedział że trzeba wyrównać ciśnienie w układzie klimy, czy to jednak prawda ??? ...

Cytat:
2005-02-08 10:02:40, zwkrz pisze:
... nie, wszystko było wyłączone, spec powiedział że trzeba wyrównać ciśnienie w układzie klimy, czy to jednak prawda ??? ...

... tzn dokładniej: to sprzęgło raz sie włącza i za chwilę się skubaniec wyłączy, jakieś sugestie ? ...

jedynym sposobem na wyrównanie ciśnień jest wypuszczenie gazu na dwór więc ja uważam żeby ten mechanik wyrównał sobie ciśnienie w czaszce

[ wiadomość edytowana przez: hz10 dnia 2005-02-08 11:41:52 ]

Cytat:
2005-02-08 11:41:25, hz10 pisze:
jedynym sposobem na wyrównanie ciśnień jest wypuszczenie gazu na dwór więc ja uważam żeby ten mechanik wyrównał sobie ciśnienie w czaszce [ wiadomość edytowana przez: hz10 dnia 2005 -02-08 11:41:52 ]

... dobrze powiedziane

a może chodziło mu o doładowanie-(ciśnienia) gazu w instalacyji, czy dlatego tak się ten skubaniec wł. i wył. ??? ...

A może masz schsaniony wyłącznik klimy?? Sprzegłą kompresora włancza się tylko i wyłącznie gdy klimatyzacja jest załączona! Jakby ciśnienie było za małe to by się wogóle nie włanczał, nawet jak byś tego chciał a o zbyt wysokim nigdy nie słyszalem.

Cytat:
2005-02-08 13:20:23, Aldik pisze:
A może masz schsaniony wyłącznik klimy?? Sprzegłą kompresora włancza się tylko i wyłącznie gdy klimatyzacja jest załączona! Jakby ciśnienie było za małe to by się wogóle nie włanczał, nawet jak byś tego chciał a o zbyt wysokim nigdy nie słyszalem.

... cześć Aldik, mówisz o pstryczku-elektryczku w kabinie ? ...

Ja mam podobnie. Czasem się włącza. Ma to ponoć wspomagać układ chłodzenia (tzn. chodzi chyba głównie o wiatrak, który przepycha powietrze na główną chłodnicę) ale włącza mi się czasami w dziwinych okolicznościach - wcale nie musi być zgrzany silnik :|.
Mechanik też się trochę dziwił, bo mówił, że w TDS-ach raczej nie stosowali takego rozwiązania... Ale nie miałem czasu się z tym bawić tudzież zostawiać w warsztacie na poszukiwania przyczyny.
Sam jestem ciekaw co i jak... Raz mi się nawet zdarzyło, że po jeździe padający przekaźnik nie wyłączył mi tego ustrojstwa i zgaszony samochód stał i wył wiatrakiem .

... no właśnie, ja mam identycznie jak u ciebie sim_one, tylko że ja mam benzynę 2,5 litra ale to bez różnicy ...

zwkrz - tak mówie o pstryczku-elektryczki w kabinie
sim_one - ale tutaj jest mowa o kompresorze a nie wiatraczku, ale tak apropo to on też powiniene się załanczać podczas włączonej klimy i raczej tylko podczas upalnych dni.

aldik ma racje ten wentylator powinien sie załączać ale tylko on a może ktoś podpioł sprzęgło od klimy pod przekaźnik wentylatora

zwkrz, skąd masz pewność, że załącza ci się sprzęgło kompresora? Może to tylko wentylator?

Cytat:
2005-02-08 15:49:36, zyggy pisze:
zwkrz, skąd masz pewność, że załącza ci się sprzęgło kompresora? Może to tylko wentylator?

... sprzęgło od kompresora napewno się włącza i po paru sek. się wyłączy - samo sprzęgło z paskiem i nie wiem czy dziwno czy normalne ??? ... (dodam że to sprzęgło na lewo od silnika) ...

Na lewo? hmm wydawało mi się że kompresor jest po prawej, no ale może patrzeliśmy z różnych stron
Moim zdaniem to masz coś pochszanione z samym włącznikiem klimatyzacji i ona po prostu cały czas pracuje! Spróbuj wyjąć włącznik i zobaczysz co się stanie! Chyba że masz klime 2strefową to szczerze mówiąc nie wiem jak odłączyć samą klime, bo jak odczepisz cały sterownik to możliwe że klima będzie działać bo na pewną włączą się wentylatory we wnętrzu auta- taki ala tryb awaryjny.

Jest jeszcze taka możliwość, że jeśli masz automatyczne włączanie zamkniętego obiegu powietrza, to być może jest uszkodzony czujnik i obieg zamknięty jest cały czas włączony, a wtedy również włączona jest klimatyzacja.

ktos tu mowil ze przy wlaczaniu obiegu zamknetego sie klima wlacza, to jest norma i tak musi byc ??? jesli tak to dlaczego ? juz kiedys o to pytalem i ktos mi napsial ze to jakas wada fabryczna wszystkich e36 (raczej bzdury ten ktos tu pisal) ale widze ze w e34 jest to samo..

Cytat:
2005-02-08 16:41:42, tolo84 pisze:
ktos tu mowil ze przy wlaczaniu obiegu zamknetego sie klima wlacza, to jest norma i tak musi byc ??? jesli tak to dlaczego ? juz kiedys o to pytalem i ktos mi napsial ze to jakas wada fabryczna wszystkich e36 (raczej bzdury ten ktos tu pisal) ale widze ze w e34 jest to samo..

To zależy od sterownika klimy. W moim samochodzie, gdy miałem jeszcze sterownik oryginalny (fabryczny), zamknięty obieg nie powodował włączenia klimy. Jednak sterownik popsuł się i zamówiłem nowy. Okazało się, że BMW w międzyczasie zmieniło typ sterownika i dostałem nowszy model, który przy włączeniu obiegu zamkniętego włącza też klimę. Zwróciłem na to uwagę elektronikowi w ASO, ale ten tylko stwierdził, że nowy typ tak ma.
A jak jest w rzeczywistości, to wiedzą tylko elektronicy w fabryce

nie widze sensu w takim rozwaizaniu bo jak cos smierdzi w zimie i chce zamknac doplyw powietrza z zewnatrz to automatycznie zaczyna leciec zimne powietrze a przynajmniej chlodniejsze jak jest ogrzewanie wlaczone.

A dlaczego ma lecieć zimne albo chłodniejsze? Przecież po to są czujniki temperatury, żeby nawiewane powietrze miało temperaturę właściwą