MotoNews.pl

Kto wie o co chodz??i (cd-rom w kompie)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wczoraj zniknął mi cidik w komputerze.....w "moim komputerze" go nie ma ale gdy wrzuce płytke z muzyka to działa........innych (nie muzycznych) płyt nie odpala........
próbowałem jz go odłaczyć, sprawdzałem kable i nic.....
moze ktoś sie zna i mi pomoze a możę komuś sie juz coś takiego przytrafiło

Cytat:
2005-02-08 09:19:23, zax pisze:
wczoraj zniknął mi cidik w komputerze.....w "moim komputerze" go nie ma ale gdy wrzuce płytke z muzyka to działa........innych (nie muzycznych) płyt nie odpala........ próbowałem jz go odłaczyć, sprawdzałem kable i nic..... moze ktoś sie zna i mi pomoze a możę komuś sie juz coś takiego przytrafiło

Pomoc www.cdrinfo.pl wejdź na forum.
Jeszcze raz odłącz od napędu zasilanie i taśmę. Możesz też odrazu wypiąć taśmę z płyty głównej. Wejdź w menedżera urządzeń i daj odświerz. Zrestartuj komputer i ponownie podłącz napęd.Sprawdź czy bios go rozpoznaje. Podepnij inną taśmę. Jakiego systemu używasz. Zainstaluj lub przeinstaluj sterowniki Aspi. Jeżeli niewiesz co to są sterowniki aspi i jak się do tego zabrać to wyślij mi sms-a bo niesiedzę cały czas przed tym kompem.

jest taki wirus " spirit" który wywala cdroma z koma. zobacz we właściwościach czy nie masz konfliktu na ide. jesli masz to spróbuj poszukać starego mks-a który potrafił sobie z nim poradzić. format dysku nie pomaga ( wirus potrafi to przetrzymać)

Ewentualnie sprawdz w dodawani/usuwaniu sprzetu (albo w menedżer urządzeń).

raczej taśma...

Zax. Robiłeś coś z tym. Bo Goście zamiast myśleć nad przeróbkami wozów to mi główkują na cd-kiem

Cytat:
format dysku nie pomaga ( wirus potrafi to przetrzymać)

Formatowanie zeruje tabele adresów komórek na dysku więc mimo że wirus to przetrzymuje (zreszta jak wszystkie inne dane) to nie ma do niego odwołań a on sam jest nieaktywny. Jedyna możliwością według mnie będzie sprawdzenie czy nie jest on tworzony z innego programu np. na innej partycji lub nim sterowany. Ew. format walnij na dysk na maksa smiecia zeby zapelnic wszystkie wyzerowane okna tabeli i potem znow format. W ostateczności formatowanie niskopoziomowe tego nic nie przetrzyma

A co do samego problemu cd jeżeli gra ci muza czyta płyty napęd sprawny sprawdz taśmy podpięcia zamień taśme na np. dysku jeżeli nadal będzie problem to wina oprogramowania.

Jezeli gra i działa to znacyz ze tasna śmiga okej i jest power - jedyne rozwiązanie to software czyli Winda.

Cytat:
2005-02-08 12:17:51, Leszek_Gdynia pisze:
Jezeli gra i działa to znacyz ze tasna śmiga okej i jest power - jedyne rozwiązanie to software czyli Winda.

Ale gra przez wyjście słuchawkowe czy przez kartę. Jeżeli Zax ma WinXP to może niech spróbuje wyłączyć dźwięk cyfrowy dla tego urządzenia. Jeszcze pytanie czy nie instalował jakiegoś programu do nagrywania. W każdym razie ciekaw jestem rozwiązania. Bo na format to się krzywię choć to bywa najbardziej skuteczne. Zax podepnij jakiś napęd optyczny od kumpla.

Pragne zauważyć, że kiedyś któryś z kolegów poprosił o to żeby napisać mu wypracowanie z j. niemieckiego. Moderator od razu zablokował wątek...
Mi na przykład ostatnio popsuła się pralka...

KAmil, a możesz podać link, bo nie wiem czemu moder zablokował.

ZAx, spradź, czy cdrom jest wiwdoczny w dosie. jeśłi tak to być może masz wirusa, który siedzi sobie w płycie głównej i wywala IDE w windzie. miałem kiedyśtakąprzypadłość. pomogło uruchomienie kompa z butowalnej płyty notron AV. znalazł i usunął robaka.

Cytat:
2005-02-08 11:43:09, Grzegorz75 pisze:
Zax. Robiłeś coś z tym. Bo Goście zamiast myśleć nad przeróbkami wozów to mi główkują na cd-kiem

Udało sie
1. kupiłem nową taśme
2. wgrałem nowego windowsa
3. na razie wszystko działa

Cytat:
2005-02-08 23:40:30, zax pisze:
Udało sie 1. kupiłem nową taśme 2. wgrałem nowego windowsa 3. na razie wszystko działa

Co w końcu pomogło nowa taśma czy reinstalacja windy

Cytat:
2005-02-09 07:54:30, Grzegorz75 pisze:
Co w końcu pomogło nowa taśma czy reinstalacja windy

cholera wie bo zrobiłem to równocześnie

Cytat:
2005-02-08 22:10:24, Góral pisze:
KAmil, a możesz podać link, bo nie wiem czemu moder zablokował. ZAx, spradź, czy cdrom jest wiwdoczny w dosie. jeśłi tak to być może masz wirusa, który siedzi sobie w płycie głównej i wywala IDE w windzie. miałem kiedyśtakąprzypadłość. pomogło uruchomienie kompa z butowalnej płyty notron AV. znalazł i usunął robaka.

Niestety nie moge znalezc, wiec byc moze wydaje sie malo wiarygodny, ale napewno tak bylo. Kolo chcial, zeby mu napisac krotkie wypracowanko z niemieckiego, jakas pocztowke z wakacji czy cos takiego. Byla krotka pilka: pytanie -> jakas odpowiedz -> zblokowane przez moderatora. No pamietam jak dzis

ZAX: a poza tym to ciesze sie ze wszystko dziala

tu nie chodzi o kwestię wiarygodności. tylko z tego co piszesz wynika że koleś nie potrzebował pomocy, tylko mu się nie chciało pouczyć...
generalnie tu jest dział: wszyscy o wszystkim (dla tych co z podziałem na kategorie)

Ty no rzeczywiście! Bo ja tu na płasko jadę i nie widzę tego podzału. W takim razie przepraszam, że się wtrąciłem.
A co do tego gościa, no to chyba rzeczywiście mu się uczyć nie chciało. Ale mu się nie dziwię bo do niemieckiego też nigdy zapału mnie miałem