Czy mozliwe ze od tego pęknał wał? 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Ostatnio szalałem sobei trochu i miałem 4 raz rów w sumei wpadąłem zawsze w snieg, i nic strasznego sie nei działo, na następny dzień coś zaczęło delikatnie stukać w silniku, z czasem (po ok 20 km) stuk zamieniłe sie w ostre łupanie, po rozkreceniu okazło sie ze pęknał wał na coz[pie korbowodu. czy mogły mieć na to wpływ te lądowania w rowiach????

niesadze...

raczej upalanie

no chyba ze miales polmetrowy luz na panwiach i wal latal po calej komorze silnika

To dziwne, nawet go ei meczyłęm, raz wykreciłęm na 7000 a tak to góra do 5000, no ale cóz, takie zycie
A mam teraz pytanie, bo musze kupić nowy wał, i chyba skusze sie na wał z bisa, czy pasuje bez przeróbek, czy trzeba coś zmienaic, i kombinowąc????

Abdull - w sprawie wału z bisa użyj proszę wyszukiwarki...

widynek masz takiw al to mogles napsiac ze pasuje bez przerobek zadnych BO PASUJE BEZ PRZEROBEK.

Cytat:
2005-02-08 17:26:34, maskekk pisze:
widynek masz takiw al to mogles napsiac ze pasuje bez przerobek zadnych BO PASUJE BEZ PRZEROBEK.

Mogłem, ale wkurza mnie pisanie tego raz na tydzień (tymbardziej, że chcąc być rzetelnym musiałbym pisać też moje opinie na temat tego wału). Mogłem też nie reagować, ale chcę by ludzie nauczyli się korzystać z wyszukiwarki...Klepanie tych samych wątków na forum z dużą częstotliwością potrafi zmęczyć...

Cytat:
2005-02-08 17:30:51, widynek pisze:
Mogłem, ale wkurza mnie pisanie tego raz na tydzień (tymbardziej, że chcąc być rzetelnym musiałbym pisać też moje opinie na temat tego wału). Mogłem też nie reagować, ale chcę by ludzie nauczyli się korzystać z wyszukiwarki...Klepanie tych samych wątków na forum z dużą częstotliwością potrafi zmęczyć...

eeeeeeeeeee Dawid, ja bym sie nie tłumaczył

mi tez raz pekl wal jak wzialem po szlifie tylko ze wtedy byl jeszcze na dotarciu zrobilem moze z 1000km i pekl na panewce korbowej

Hmmm, pewnie pękl na pierwszej korbie;] Mi też tak wał zakończył ze mną współpracę......Po małym upalanku;]

Wał z bisa lezy u mnie , jak sie zdecydujesz to daj znac.

Mnie kiedyś pękł wał po walnięciu parę razy w twardy snieg, ale było to bardzo mocne uderzenie bokiem auta. I sądzę że to też jest jakaś przyczyna. Poza tym , może był niedolany? D

Co znaczy niedolany ?

a jak wyglądał przełom tego pęknięcia??

Widynek - juz nie bedem
Kaza a ile za neigo chcesz? bo Papla chce 180 po szlifie z panewkami, a szlif to 150 zł

Nie wiem jak wyglada to pękniecie, bo narazie nie wyjąłem jeszcze wału, aha - Simon- Tak pękł na 1 garze

[ wiadomość edytowana przez: Abdull dnia 2005-02-08 23:24:03 ]

NIEDOLANY-tzn , że w przekroju wału , podczas odlewania powstał pęcherzyk powietrza, czyli tzw niejedolitość materiału. Dlatego prawdopodobnie pękł. U mnie tak się zrobiło, a jak znaję tłoki od tego silniczka(bo mam napewno) to wrzucę na F&F fajna sprawa

to oddawajcie wal do azotowania i bedzie po problemie

hehehe ja miałem wał azotowany, ale nie prześwietlony

no 100 musze dostac za niego

Cytat:
2005-02-09 09:21:45, kaza pisze:
no 100 musze dostac za niego

Rozumiem, ale mam nadziej ze Ty tez rozumeisz że mi sie to nei opłaci Ale dzieki za checi

Ponoć pękanie wału to nie tylko kwestia "niedolania". Zauważcie ciekawą tendencję, pękania zawsze na pierwszej korbie. Jeszcze nigdy nie słyszałem by wał pękł na drugiej.....Ponoć to jakiś feler wsórd sił pojawiających się w silniku.......Hmmmm Abdul daruj sobie wał od bisa....Ja śmigałem na takowym po pewnej przykrej przygodzie znów posiadam seryjny. Postaraj się o wał najlepiej nominalny ewentualnie po pierwszym szlifie i śmigaj... Hmmm poszukaj na allegro. Widziałem ostatnio tam nowy wał w całkiem przystępnej cenie;]