Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() wowson Opel Astra Kombi Kraków | 2005-02-08 23:43:56 Witam!
Wczoraj miałem paskudną przygodę. Podczas jazdy moja Astra F wyrzuciła olej - jak się później okazało pod korkiem wlewu oleju. Nawet nie wiem ile km przejechałem bez oleju bo gówniana kontolka się nia zapaliła ![]() ![]() 1. czemu wypluł olej akurat pod korkiem wlewu oleju, co mogło być tego powodem? 2. co mogłem uszkodzić jadąc "na sucho"? 3. czy w Wszych Oplach korek wlewu oleju też jest tak lekko dokręcony jak mój? 4. zna ktoś jakiegoś dobrego mechesa w Krakowie? 5. ktoś mi mówił, że to może być pęknięty pierścień, ale ni chcę sugerować... ![]() |
![]() Pablo_astra Opel Astra Grajewo | 2005-02-09 12:33:03 Jeżeli wypluł olej przez korek to napewno pojawiło sie wysokie ciśnienie w skrzynce korbowej czyli tam gdzie go nie powinno być. Pekniety pierścien własnie sie do tego przyczynia powstają " przedmuchy" i ciśnienie znad tłoka wedruje pod tłok i wypycha olej ze skrzynki korbowej poprzez przewód przewietrzenia Kazdy silnik ma taki przewód ponieważ odprowadza on opary oleju do przewodu ssącego. Jazda bez oleju ' na sucho ' to zyżycie łożysk ślizgowych na wale (panewek) no i brak samrowania tłoków oraz rozrządu. Miałem do czynienie z takim czymś w ładzie i jak rozebrałem silniczeko to łojezu ..... Pozdrawiam no oby twojej asterki ten post nie tyczył ![]() |
![]() Kamill Ibiza TDI Wa-wa / Ryki woj Lubelskie | 2005-02-09 13:23:55 Jazda bez oleju wizaze sie tez z przegrzeniem, jak ci sie woda nie zagotowala to moze nie bylo tak zle z iloscia oleju. Mogły sie najwyzej troche panewki zatrzec ale jak chodzi tak jak chodzil to nie ma strachu.
Ostatnio tata kupil 806 z zatartym 2.1td(wiedzial o tym ![]() |
![]() miklo Forumowicz V6 w autobusie Warszawa | 2005-02-09 14:10:05 Heloł,
A ja wyciągnąłem szklaną kulę z szuflady i oto opis tego, co zobaczyłem: Gdy często jeździsz krótkie trasy, to zbiera się woda w skrzynie korbowej i w odmie. Na mrozie ta para w odmie mogła się zamienić w lód. Efekt tego uzyskałeś rano - brak odpowietrzenia skrzyni korbowej wywala olej przez korek, bagnet lub którąś uszczelkę (na przykład uszczelnienie wału korbowego)... |
![]() LUK CiViC wołomin | 2005-02-10 10:33:46 a ja dodam jeszcze, że na sucho nie jeździłeś, bo dolałeś tylko 1,5 litra, a do astry wchodzi chyba prawie 4 L.
PZDR |
![]() wowson Opel Astra Kombi Kraków | 2005-02-18 00:20:12 Dzięki za informacje. Okazało się, że nie jest tak źle. Podobno winny był korek wlewu oleju, który był jednak zbyt luźny. Zmieniłem go i na razie wszystko OK. A silnik się chyba nie przytarł bo temperatury wysokiej nie złapał a 1,5 l oleju to podobno nie tak wielki ubytek ![]() |
![]() miklo Forumowicz V6 w autobusie Warszawa | 2005-02-18 00:56:34 Może się mylę, ale 1,5 litra oleju wyleciało tak sobie siup przez korek? Chyba ktoś próbuje odwrócić Twoją uwagę od prawdziwego problemu lub nie wiedział co powiedzieć i tak "palnął". Jeździłeś kupę czasu i nagle korek się poluzował? Poza tym chyba nie powinien aż tak dziarsko przez wlew fikać... |
![]() Kamill Ibiza TDI Wa-wa / Ryki woj Lubelskie | 2005-02-18 02:47:41
Zgadzam sie, nawet jak by był poluzowany to nie powinno wychlapwac, tata ma w busie peknieta pokrywe zaworów i nie chalpie olejem co dopiero nie dokrecony korek. Chociaz z drugiej strony mozesz poczekac i zobaczyc co sie bedzie działo, nie ma co paniki robic i silnika rozbierac. |
![]() GSI (M) Strażnik Ampera Warszawa | 2005-02-18 09:18:23 Miklo ma rację.
Olej nie powinien w normalnej sytuacji w takiej ilość wylecieć przez korek. |
![]() bencu ASTRA F CARAWAN legnica | 2005-03-07 21:45:53 Tak bedzie chlapac nie sam walek jak krzywki walka rozrzadu na 4 cylindrze |