MotoNews.pl

Jak sprawdzić czy klima dobrze chłodzi...w zimie ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Dzisiaj napełniłem sobie klimę, w lecie wymieniłem skraplacz bo był dziurawy i teraz po raz pierwszy mi działa klima odkąd kupiłem auto (w lipcu). Ponieważ nigdy nie jeździłem Espero z klimą, a już w ogóle we zimie, więc pytanie jak sprawdzić czy powietrze jest odpowiednio chłodne, po jakim czasie od włączenia ma lecieć chłodne, którymi otworami ma wylatywać, i czy pokrętło regulacji temperatury musi być nastawione na zimne w lewo żeby klima działała, a jak w prawo albo na środku to czy zimne ma się mieszać z gorącym, jak musi być temperatura w środku przy włączonej klimie ?
Dodam że sprężarka działa i załącza, nie mam niestety ogrzewanego garażu, a temperatura na dworze poniżej zero.
W mojej klimie jest drobna nieszczelność, którą będzie można sprawdzić dopiero po tygodniu (wpuszczony jest gaz z barwnikiem), dlatego bardzo zależy mi żeby ją teraz sprawdzić.

Klima funkcjonuje, tj. osusza i schładza powietrze, gdy temperatura na zewnątrz pojazdu jest wyższa od -10 st. C.

To czy działa poprawnie, w okresie zimowym najlepiej sprawdzić w momencie gdy masz zaparowane szyby. Włączenie klimy powinno bardzo szybko usunąć parę wodną z wnętrza autka.

Z kolei klimatyzacja działa niezależnie od ogrzewania. Kiedy włączysz klimę i jednocześnie ogrzewanie, powietrze wymiesza się w kanale dolotowym.

Pozdrawiam - SpeedR

mam ten problem. wziąłem termometr z czujnikiem na kabelku i wsadziłem go w kratkę nawiewu na szybę. Mimo mrozu bez klimy i przy wyłączonym ogrzewaniu leciało powietrze + 5 st.po włączeniu klimy- temperatura -2 C. Po wyłączeniu ponownie na plusie.