Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotrx Zastava Olsztyn | 2005-02-09 15:05:36 Cześć
Czy moze ktoś z was Wstawił taki gażnik do zastawy 1100p? Jest to dwugardzielowy weber z 89 roku. jego cała nazwa jest taka: 30/32 DTME 30/150 MADE IN ITALY Wiecie moze z jakiego samochodu jest to gaźnik? Mam do niego kolektor ssący, mocowanie filtru powietrza, podstawke pod gaznik (taka płytka brązowa ![]() Cześć [ wiadomość edytowana przez: piotrx dnia 2005-02-10 17:18:34 ] |
Piotrx Zastava Olsztyn | 2005-02-23 02:20:23 ![]() |
![]() CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2005-02-23 09:14:56 jak go zamontowac to niewiem trzeba pokombinowac zeby zalozyc i zeby ciegna dobrze dzialaly raczej nie jest to skomplikowane a ta elektro dysze podlanczas podz plus po stacyjce np. zasilanie cewki zaplonowej |
Piotrx Zastava Olsztyn | 2005-02-23 14:34:44 Dziekuje za podpowiedz ![]() Zycze miłego dnia Cześć |
![]() Phobos Zastava 1100p Poznań | 2005-05-21 16:43:13 Odświerzam temat bo właśnie przymierzam się do włożenia dwugardzielowego Webera do Zastavki. Problem cięgien, dolotu itp. już rozwiązałem pozostaje mi tylko jedno. Otóż jednogardzielowy gaźnik Zastavki ma tylko jeden króciec paliwowy - nie ma powrotu paliwa do baku, no i tu się pojawia problem, bo dwugardzielówka ma już powrót i nie wiem co z tym zrobić? Zaślepić raczej nie można - być może powinienem pokombinować coś z jakimś trójnikiem umieszczonym przed pompą paliwa... Poradźcie! |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-05-21 17:16:23 Dokładnie tak - najprościej się wpiąć trójnikiem przed pompe ![]() |
![]() tadzik128 F&F Sympatyk fiaty 128, lancie be ... kraków | 2005-05-23 00:26:54 mam taki kolektorek na zbyciu (od 128 pod 2 gardzielowy gaźnik) gaxnik tez by sie znalazł jak ktos chetny |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-05-23 08:32:52
Ale nie jest to najlepsze rozwiązanie bo 1* może zaciągać powietrze z gaźnika, 2* paliwo bedzie ogrzane 3*może w ogóle nie ciągnąc paliwa tylko powietrze. Najlepiej dorobić przelew prosto do baku. |
![]() Phobos Zastava 1100p Poznań | 2005-05-23 21:56:50 No właśnie. Dylematy z tym związane znam, chodzi mi o ich rozwiązania ![]() O tyle myślę, że można spróbować dać trójnik, bo jednak otwór w króćcu od przelewu jest bardzo mały - znacznie mniejszy od normalnego. |
![]() tadzik128 F&F Sympatyk fiaty 128, lancie be ... kraków | 2005-05-23 23:28:38 można tez spróbowac dławić - tylko nie wiem jak na to zareaguje zawór iglicowy w tym gaźniczku - bo pompa jak widac to znosiła skoro wcześniej była dławiona... |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-05-23 23:51:09 Wierz mi mój ojciec przerabiał ten temat (zakładanie gaźników z przelewem lub bez do innych pompek) 30 lat temu i jedyne słuszne rozwiązanie to puścić rurkę przelewową do baku.
No wiadomo jak zareaguje - utopi pływak i wszystkimi dziurami w gaźniku bedzie się lać benzyna. O spalanu nie wspominając ![]() |
![]() Phobos Zastava 1100p Poznań | 2005-05-24 00:10:11 Trochę mnie podleczyliście...
Najpierw spróbuję z trójnikiem - teoretycznie nie powinien zasysać powietrza bo i skąd? - przy sprawnie działającej pompie wszystko przed zaworem iglicowym jest przecież wypełnione paliwem. |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-05-24 00:38:17
![]()
bo pompa ciągnie paliwo z baku i przetłacza do gaźnika a jak jest za dużo to wraca do baku przelewem (lub jest blokowane przez zaworek w systemie bez przelewu) a jak dasz trójnik to powietrze które raz sie dostanie bedzie krążyć w kólko i nigdy nie dojdziesz do ładu. Ale rób jak chcesz to w końcu twoje auto. |
![]() tadzik128 F&F Sympatyk fiaty 128, lancie be ... kraków | 2005-05-24 09:05:20 paweł nie podwazam doświadczenia Twego Ojca i Twego ale z tego co wiem to w jednogardzielowym gaźniku zastavy też musi być zawór iglicowy i jakoś ten gaźnik pracuje bez problemu bez przelewu (sadziłem że ma przelew a tu kolega mów że nic takiego tam nie ma) wiec dklaczego odrazu w 2 gardzielowym gaźniku zawór iglicowy nie utrzyma tego skoro pompka bedzie ta sama? PS sprawdx czy nie masz w baku gotowgo krućca do montażu przelewu... bo wtedy tylko przewód pociągniesz i gitara... |
![]() satiz F&F Sympatyk Bielsko-Biala | 2005-05-24 09:25:18 Z tego co wiem Zoski maja normalnie gazniki w powrotem, jesli jednak nie maja to pewnie pompka paliwa ma powrot...tak jak np w Bisie...sam mam obecnie popmpke z Bisa bo gaznik z CC nie ma powrotu. Kiedy mialem jeszcze Solexa i pompke z Bisa zatkalem powrot z gaznika i tyle...jak bylo za duzo to wracalo zaworem na pompce....cala filozofia |
![]() Phobos Zastava 1100p Poznań | 2005-05-24 10:19:15 W Zośce ani Webery, ani Solexy nie mają powrotów - sprawdziłem u siebie i w książkach - to jest pewne. Co ciekawe pompka też nie ma powrotu - jest prawie identyczna z maluchowską ma tylko mocowanie do bloku pod kątem a nie prosto. Na zdjęciu w książce bak ma również tylko jeden króciec.
No nic.. będę kombinował. Ma ktoś może pomysł skąd taki trójnik wytrzasnąć? Chociaż do testów założę. |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-05-24 14:18:39
Oczywiście że pracuje bo jest do tego przystosowany. Ale dwugardzielowy nie jest. Trójnik powinieneś dostać w każdym sklepie motoryzacyjnym. |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2005-05-24 18:37:51 powrot sie zatyka i wszystko jest w porzadku,
w starym fiacie 125p zalozony zostal silnik z poloneza a powrot w gazniku zostal zatkany i jakos benzyna nie lala sie strumieniami, nie wiem jakie cisnienie musialaby wytworzyc pompa paliwa zeby zatopic plywak, a mechaniczna pompa paliwa jak ma opor to nie tloczy, sprobuj sobie zatkac palcem wyjscie z pompy u nacisnij dzwignie i zobaczysz ze membrana sie zawiesi (o ile ma dobre zaworki) i bedzie mozna lekko ruszac dzwigienka jak odetkasz to i membrana powroci do swojego pierwotnego polozenia, dlatego elektrozawor benzyny w instalacjach LPG montuje sie miedzy gaznikiem a pompa, a jeszcze nikomu nie pekl (ani nie z sunal sie)przewod miedzy elektrozaworem a pompa. |
![]() Fantomas29 Zastava 1100P Dobieszowice | 2005-05-24 18:42:45 Pompa paliwowa w zastavie na gazniku bez przelewu do baku nie bedzie zalewac gaznika bo jest tak skonsrtuowana ze jak nabije cisnienie paliwa do gaznika to ta owa pompa sie zawiesza i dopiero jak znów cisnienie sie zmniejszy zaczyna pompowac. I kazda pompa tak działa wiec jesli zatkasz powrót do baku to nic ci sie nie stanie. Ja tez tak miałem bo zmieniłem gaznik w zastavie z oryginalnego bez poworotu na taki z powrotem i zatkałem poprostu powrót.
Pozdro ![]() ________________________________________________________ Zastava 1100P 76r 65000Km |