Czarny STP do czyszczenia wtrysków?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co o nim sadzicie? Działa czy nie? uzywał ktoś może?

Ja dzisiaj zapodałem razem z denaturatem i jakimś innym płynem do "uzdatniania" paliwa po tym, jak wczoraj rano przy -19 odpalił normalnie, ale pochodził 10s zaczął szarpać i zgasł...
Dzisiaj ledwo co odpalił (-21) i leciały kłęby czarnego dymu...
Czy coś daje zobaczymy jak pojeżdżę na tym trochę dłużej.

ja zalałem niebieskiego, ale jeszcze nie wiem czy działa

Czarny stp jest chyba do benzyny a czy nadaje sie on takze do zastosowania w dieselu? beda jakies skutki zle po jego zastosowaniu w dieselu?

wiem, że do benzyny fachowiec zalecał mi STP-a ale koniecznie białego ponoć jest lepszy.
Myślę, że do diesla lepiej wlać uszlchetniacz z napisem Diesiel...

Ja ostatnio nalalem do baku flaszeczke specyfiku SHELL'a do czyszczenia wtryskiwaczy. Kosztowal mnie okolo 7 zl. Nalalem powiewaz autko nie chcialo mi odpalic jak zgaslo przy ruszaniu (kolka przymarzly do ziemi). Dodam jeszcze ze po odpaleniu chodzilo sobie przez jakies 2 minuty.
Co do efektow po wlaniu tego czegos to stwierdzilem dosyc wyrazny przyrost mocy (w baku mialem benzyne 95 z BP). Ale mam wrazenie jakby wtryskiwacze glosniej pracowaly - moge sie mylic bo nie sprawdzalem jeszcze pod klapa, a wiem ze swiszczal mi troche alternator.
W zasadzie najlepiej taki specyfik przetestowac na hamowni, bo na wzrost mocy ma wplyw bardzo duzo czynnikow. Glownym jest autosugestia , nastepnie temp powietrza, rodzaj nawierzchni, itd...
A co do tego czy lac czy nie, to najlepiej nalac i juz! Nie takie rzeczy leja do paliwa wiec co to komu zaszkodzi, a moze nawet i pomoze.