Pomocy: Co gra w mojej Ave???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co moze wydawac metaliczny odglos przy przyspieszaniu w Avensisie (1.8 9 ... Czy mozna to powiazac z gazem, ktory zamontowalem ok 10tys km wczesniej? Brzmi to jak granie zaworow (ale dlaczego tylko przy przyspieszaniu- bez wzgledu na bieg). Moj mechanik stwierdzil, ze to cos w skrzyni... Pewnosci jednak nie mial i polecil mi Serwis Toyoty (wszyscy wiemy ile to kosztuje ). Pomozcie prosze!!!

Wiesz co do gazu można łatwo wykluczyć przełącz na bęzyne (wiem że wtedy serce boli ale czasem trzeba)i zobacz czy to zmieni się.
co do skrzyni hm........ raczej było by to wycie a nie "granie" ale nie wykluczam.
Sprubuj dotankować gazu i bęzyny może masz liche paliwo.
Co do gazu to raczej wykluczyłbym.
Stawiam na liche paliwo-a poza tym to najtańsza diagnoza.
Pozdrawiam

P.S. Napisz co i jak.

Avensis 1.8 98 141tys km
Na benzynie "gra" tak samo jak na gazie (mialem na mysli, ze gaz spowodowal te usterke). Tankuje tylko na Shellu (V- Power lub Power Gas). Dzwiek- sprobuj ruszyc z 4 lub 5 to go uslyszysz...Jak zawory. U mnie na kazdym biegu, szczegolnie glosno przy jezdzie pod gorke lub przyspieszaniu lub V max. Poszukalem na forum i to znalazlem:
-lozysko oporowe w skrzyni (Carina E- "dziwne odglosy z silnika")
-slabo naciagniety pasek rozrzadu (klekotanie)
-pierscienie synchronizatorow
-wyciek oleju skrzyni biegow
-mozliwa koniecznosc regulacji luzu zaworow
Moze ktos ma lub mial cos podobnego... Wybor duzy

Po objawach o jakich Piszesz to wykluczył bym:
1-łożysko oporowe
2-pierscienie synchronizatorow
3-wyciek oleju skrzyni biegow
Zaworki możesz ustawić to jej nie zaszkodzi a pasek nie wielkim nakładem pracy można sprawdzić ,ale moim zdaniem to nie są przyczyny, co z paliwem?
Sprawdź jeszcze układ zapłonowy(kąt wyprzedzenia he ale to u elektronika lub w serwisie)
hm............
popytam pomyślę co jeszcze
Pozdro

Po 142,5 tys km wymienilem pasek + napinacz i cisza!!!
Wymienilem tez olej w skrzyni biegow (ostatnio przy 90tys).
Nic juz nie gra i jest b. przyjemnie. Jednaktego samego dnia wieczorem zepsul sie autoalarm . Ale zlosliwa ave!!!

Kurcze, a mnie mój mechanik poinformował, że w mojej ave (1,8 - 1999 r.) nie wymienia się oleju w skrzyni biegów. Jak to w końcu jest? Co do wymiany paska, to ja u siebie wymieniłem po 100 tkm więc mi nie hałasował.

Wymiany Oleju w skrzyni producent nie przewiduje ale.......
Myślę że warto zmienić.
Polecam Mobil.

Pozdro.

Witam ! Moze powiem ci o moim Avensie albo inaczej o odgłosy zaworach przy przyspieszeniach w pewnym zakresie obroty. Inaczej spalanie stukowe, okropne. Byłem w salonie TOypty. podłączali do komputera wszystko OK powiedzieli ze dlatego ze mialem kiedys planowanie glowicy i komora spalanie robiła się za ciasna, radzili by kupic tylko benzynę V-power w Sellu...itd ale zjawisko nadal zostałoi robiło się coraz bardziej upierdliwe. Dopiero u znajomego mechanika który niezbyt wierzy w komputery a zaczął od mierzenia ciśnienia w cylindrach. Okazało ze między trzecim i czwartym cylindrze jest malutka dziura w uszczelce podgłowicą. Poprostu wypalił się. Wymienił i juz po problemu

U mnie przy przyspieszaniu hałasuje klapka "antywybuchowa" w obudowie filtra powietrza. A ten olej do skrzyni biegów to wg SAE 75W-90?
p.s. się już zarejestrowałem

Witam Toyotologów,
Ten objaw mam w swojej Ave 1.6 (2001) od nowości - w okolicy 2700 obrotów "gra". Wraz z upływem kilometrów zjawisko raczej się pogłębia. Od początku jeździłem na V-Power, więc to chyba nie kwestia paliwa.

Napisz wiecej cos o tym graniu, jak to gra, jaki dokladniej to jest dzwiek. Pierwsze co bym zrobil to sprobowal pojezdzic na jakims innym paliwie, to ze jest to V-power nie znaczy, ze moze pasowac Twojemu autku Pozdro

"granie" w silniku to wydaje mi sie ze jest to "spalanie stukowe" a wiec zabardzo bym sie ty nie przejmował , choc jest czujnik spalania stukowego w carinie , w ave pewenie tez a więc nie powinien być słyszalny ten objaw

grac moze tez pompa wody- jak lozyska sie wyrobia! Po wymianie jest cichutko i przyjemnie...