Właściwe ciśnienie w oponach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam prośbę, moze ktos wie gdzie znajde np. tabele z podanymi wartosciami prawidlowych cisnien w oponach. Niestety w ksiazce jaka nabylem sa podane wartosci dla limuzyn a mam 318i touring 1991 r E-30. Podejrzewam ze przednie kola pewnie maja taka sama wartosc jak w limuzynie, ale tylne ...
Z gory dziekuje.

Pozdrawiam.

a nie masz na samochodzie tabliczki? w e36 jest na slupku po stronie kierowcy ale dopiero po otwarciu drzwi widac

Kumpel ma wulkanizacje i kiedyś jakoś mówił, że prawie do wszystkich aut pompuje 2.0
Mi w E32 pisało 3,5, ale się bałem i zawsze miałem max 2.6

Cytat:
E-30. Podejrzewam ze przednie kola pewnie maja taka sama wartosc jak w limuzynie, ale tylne ...
Z gory dziekuje.

nie sugeruj się tym że masz kombi dmuchaj jak dla sedana

ciśnienie w oponach zależy od rodzaju opony, szerokości opony i przede wszystkim od obciążenia pojazdu. wszystkie te parametry sa podane w instrukcji obsługi lub naklejone na lewym słupku od strony kierowcy, jeśli oczywiscie masz oryginalny lakier.
pozdrawiam

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi !

Oczywiscie gdybym mial na slupku , to bym nie poruszal tego tematu. Probowalem dmuchac z tylu jak do limuzyny, ale niestety byl "polkapec".
Mysle, ze sugerowanie sie samym ugieciem opony tez nie jest najwlasciwsze i stad moje zapytanie.
Instrukcji obslugi nie posiadam.
Moje opony letnie to : 195/65 R14 - felgi aluminiowe,
zimowe : 185/70 R14 - felgi stalowe.

Pozdrawiam.

na przód 2 a tyl 2,3

Czesto na stacjach benzynowych przy kompresorach jest tabela z podanymi ciśnieniami w oponach w zależności od marki i posiadanych opon.
Pozdrowionka dla wszystkich.

Cytat:
2005-02-11 08:14:15, max230 pisze:
na przód 2 a tyl 2,3

To dla opon letnich czy zimowych ??

Cytat:
To dla opon letnich czy zimowych ??

do wiosennych
jest to uniwersalne cisnienie, jak masz obciazenie ful mozesz zwiekszyc o 10-15%

[ wiadomość edytowana przez: max230 dnia 2005-02-11 09:06:26 ]

hsurim - Twoja mina na tym foto przy login'ie pasuje do Twojego pytania Ale w końcu wszyscy całe życie się uczymy i jesteśmu tylko ludźmi!

Aldiku,
jakbys sprecyzowal, ktore to moje pytanie tak Cie zirytowalo, to bylbym wdzieczny.