| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-02-11 19:04:36 Uszczelka pod miską olejową -to mi przychodzi na myśl No chyba że pokapuje z innego miejsca w silniku a spływa po misce olejowej... |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-02-11 21:45:17 zdarza się. zwłaszcza w hultajach. za bardzo nie ciekną i miska rdzewieje. tak źle i tak niedobrze. u jarka w sonacie się też posypała. swoją jakbym ruszył szczotką drucianą też by sie polała. |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2005-02-14 23:36:21 Dobrze popatrz- u mnie niedawno wymienialem uszczelniacz na wale i na walku rozrz tez cieklo na poczatku tak delkiatnie, potem jak jasna ch.... |
bialy_27 HF MEMBER Hyundai Pony Skierniewice | 2005-02-15 13:40:53 zobacz czy nie leci spod uszczelki filtra albo z samego filtra - u mnie przegnił filtr i cała miska łacznie z wachaczami zafajdana |
cehol HF MEMBER hyundai pony gsi piekary śląskie | 2005-02-15 16:10:42 miałem ten sam problem i skonczyło się wymianą miski 170pln olej wydostawał się przez rdzę i cała miska była mokra. dobrze ją wyczysc i zobaczysz gdzie jest dziurka. powinna być od strony rury wydechowej. |
MobiaS HF MEMBER Lancia Delta Nuova Otwock k.Warszawy | 2005-02-16 08:32:28 Hello, może i mi podpowiecie. U mnie w też cieknie i to bardzo , ale michę mam ok. Mam zafajdany cały przód silnika. Mokry jest cały przód w bloku i przednia częsć skrzyni biegów. Co może być przyczyną ?? Ciężko mi konkretnie namierzyć. Wiem że na pewno mam do wymiany uszczelke pod pokrywą i miską olejową, ale te wycieki nie powinny zafajdać połowy silnika ?!? |
gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2005-02-16 17:52:25 Witajcie
Może troche historii o wyciekach oleju z mojego Pony. Jak go kupiłem, mial 195kkm. Gość mówił, że po każdej trasie trzeba sprawidzić olej. Była masakra. Nie wiem ile koleś jeździł z takimi wyciekami. Potrafiło na odcinku 100km wessać-wypluć ponad litr. Przyczyny: - pęknięty czujnik ciśnienia oleju - wymiana - niedokręcony filtr oleju - wymiana - uszczelka pod deklem zaworów - wymiana Pomogło znacznie ale nie w 100%, pozostały pierścienie i uszczelniacze zaworów. Przy 212kkm wymiana pierścieni, panewek, remont głowicy. Teraz bierze średnio 1l oleju na 10kkm. Uważam, że w miarę przyzwoicie. Teraz trochę mniej zabawna dla mnie historia. Po wymianie elementów silnik , pojechałem na wymianę oleju po 2kkm. Przy próbie odkręcenia śruby z miski, obkręciła się w misce i już. To była sobota, godzina 13...... Fatalnie. Pomyślałem, że szkoda wydawać kasę na nową michę. W poniedziałek zabrałem miskę i zawiozłem do kolegi. Pospawał mosiądzem i luz. Wtedy dowiedziałem się, że Pony nie ma uszczelki miski olejowej...... Silikon, wyłącznie. Gadi |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-02-16 21:16:23
|
Schwester HF MEMBER Hyundai Pony GLS Kraków | 2005-02-17 11:55:23 No i okazało się, że faktycznie przerdzewiała miska przy rurze wydechowe. Za nową zaśpiewali mi 450zł, o mało zawału nie dostałem, jadę dziś do warsztatu, w którym mi ja pospawają.
Może mi ktos napisać, czy dużo jest roboty z demontażem miski ?? pozdrawiam Schwester |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-02-17 12:27:16
do sonaty kupiłem nówkę w sklepie za 300, ale do ponego 450 to lekka przesada |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-02-17 12:58:57
dużo nie ma. kilkanaście śrubek na klucz 10. ale niestety do chyba dwóch jest kiepski dostęp. wszystko jednak da się zrobić
pamiętaj, że tam jest olej i lepiej byłoby go najpierw spuścić. [ wiadomość edytowana przez: zabel dnia 2005-02-17 13:00:11 ] |
Schwester HF MEMBER Hyundai Pony GLS Kraków | 2005-02-17 13:07:18 Chodzi mi o to, czy żeby zdemontować miskę olejową trzeba najpierw zdemontować coś innego, np. wydech? |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2005-02-17 13:18:55 Jedno pytanie- warto spawac? wiadomo przeciez ze obok spawu jeszcze sszybciej bedzie rdzewiala.Moze lepiej kupic druga uzywana ,raczej nie duzy wydatek a przynajmniej swiety spokoj. Taka moja sugestia w tym temacie .Pozdrawiam. |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-02-17 23:25:26 demontowac nic więcej nie trzeba ale tak jak pisze Złociutki i jakie doświadczenia miał Jarek nie ma sensu jej łatać. po pierwsze za cienka blacha (na dodatek już osłabiona), po drugie żeby naprawdę sprawdzić czy nie cieknie będziesz ją musiał założyć. a zazwyczaj coś przepuści. no i znowu demontaż. kiedyś widziałem na allegro po ok 130 zł nowiótkie miski. ostatnio coś nie ma. ale jakby co to można znaleźć ładną używaną. sam nawet posiadam musze ją tylko zdemontować. |
Schwester HF MEMBER Hyundai Pony GLS Kraków | 2005-02-18 10:18:02 Po oględzinach mojej miski już wiem, że nie ma co spawać. To tak, jakbym chciał załatać dziury w serze
Na szczęście "gazownicy" uszczelnili mi prowizorycznie miskę silikonem (proszę się nie śmiać, prowizorka jest najtrwalszą forma przetrwania) więc spokojnie moge pojeździc za nową (czyt. uzywaną) miską. |
Schwester HF MEMBER Hyundai Pony GLS Kraków | 2005-02-18 10:21:43 A może ktoś z Was ma miske na zbyciu - najlepiej w okolicach Krakowa? |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2005-02-18 10:30:54 Zadzwon do Lipnika ,Marjusz ma napewno kilka sztuk. Jesli nie bedzie ci sie chcialo jechac to podesle ci poczta. Pozdrawiam. |
Schwester HF MEMBER Hyundai Pony GLS Kraków | 2005-02-23 12:53:12 Za późno przeczytałem ostatniego posta.
Miskę juz mam, zapłaciłem 150zł za nóweczkę + 18zł za uszczelkę. Teraz tylko wymiana i po problemie. |