MotoNews.pl

Od 80km/h zaczyna być głośniej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
co to może być, właśnie od 80km/h w aucie roznosi sie buczenie, jest to na bank nie związane z silnikiem, buczy gdy sie toczy wysprzeglony i podczas normalnej jazdy, wylkuczam tez opony, wycieków z wału nie widać.
Macie jakies pomysły?? ja nie mam bo sie nie znam

Pozdrawiam

Sugestia 1: Łożysko.

Sprawdź na ostrych skrętach - powinno buczeć dociążane oczywiście.

No chyba że przekładnia...

Łożysko raczej nie - w innym aucie kiedyś ... troche inaczej wyje.
Tu auto buczy na prostej, buczy w zakretach, znamienne jest te 80km/h.

[ wiadomość edytowana przez: Zbychu_Ka dnia 2005-02-11 12:21:53 ]

Nie jechałem więc nie moge określić w 100%,ale być może to podpora wału.

Ja bym obstawiał łożysko koła tylnego, warto obejrzeć osłony przegubu, jeśli są uszkodzone, to duże prawdopodobieństwo, że mogło zostać uszkodzone przez brud.

Witam
Ciekawe, u mnie identycznie przy ok. 80 - buczy, ale przy dalszym zwiększaniu prędkości tak ok. 87-90 cichnie !
Też raczej stawiam na łożysko ( u mnie lewe tylne ), tyle tylko, że gdzieś pisano o wymianie łożyska z użyciem ściągaczy czy praski.
A to nieco mnie odstrasza

czytałem w TIS o omedze B 25 td rok 94/95, że występują drgania belki poprzecznej zawieszenia tylnego przy prędkościach 80-100km/h i 1700 obr/min i są przenoszone na nadwozie, zalecają obrócić sprężyny zawieszenia tylnego i sprawdzićbicie półosi. Może u Ciebie jest to samo.
pozdrawiam.

Tak jak pisze Prowo i JanuszG.
Sprawdź łożyska kół tylnych. Na 90% mogą to być właśnie one.
Już w dwóch Omciach tak miałem. Objawy identyczne. Co nie wyklucza innej przyczyny.
A co do ew. wymiany. Bez ściągaczy to raczej powinieneś się uzbroić w cierpliwość i duży zapas czasu. Przegwizdana robota

Pech. U mnie sie robi głośno przy 120 km/h i też nie wiem, co jest tego przyczyną. Mam wrażenie, że zaczęło się to po wymianie poduszek ( tych dorabianych).

Pozdrawiam.

odswiezam...
hmmm u mnie to samo ale chyba w przednim prawym kole .. moze lozyska jedyny plus jest taki ze jak skrecam w prawo to przestaje

Cytat:
2008-11-06 21:50:44, lwiatko pisze:
odswiezam... hmmm u mnie to samo ale chyba w przednim prawym kole .. moze lozyska jedyny plus jest taki ze jak skrecam w prawo to przestaje

I właśnie mam podobnie. Przy skręcie w lewo słychać jakby z prawego przedniego koła i podczas hamowania zaczyna gośno buczeć. Jednak wymieniłem prawą piastę i nie ustało :/ Wychodzi na to, że to tylne prawe. Tylko najprawdopodobniej miejsce na nogi działa jak skrzynia rezonansowa i wzmaga dźwięk. Podobnie jak bass z muzyki nasila się w rogu pokoju Tylko jeszcze zaczyna mnie zastanawiać czy nie lewe tylnie

w moim przypadku wymieniłem Łożysko i piasty w prawym przednim i nareszcie jest cichutko aż miło się jeździ

Zmieniłem opony i prawie przestało buczeć Tak czy tak tylne ma luz i do wymiany.