Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2005-02-11 12:32:09 Witam Wszystkich znów po długiej nieobecności na forum!
Mianowicie mam pewien problem (a raczej pytanie do bardziej zorientowanych w tym temacie), choć nie naglący czasowo ![]() ![]() Od jakiegoś czasu zacząłem słyszeć podczas pracy silnika świst łożyska. Z czasem był on coraz głośniejszy, aż w końcu pojechałem do serwisu, żeby chociaż sprawdzili co tak świszcze. Wyjęli ten pasek napędzający sprężarke od klimy i wspomaganie i świst ustał, a więc na 100% to nic związanego z rozrządem. Uspokoiłem się ![]() Po ogledzinach i nasłuchiwaniu słuchawkami (jakby lekarskiemi ![]() Oczywiście zaproponowali mi nową w cenie 1400zł lub 2000zł (w zależności od modelu). Oczywiście podziękowałem ![]() Moje pytanie jest następujące: Czy istnieje możliwość regeneracji sprężarki, czyli wymiany tego łożyska? Zaznaczam, że jej głośna praca nie zależy od tego czy klima jest załączona czy nie. Jeśli ktoś już z czymś takim się spotkał i robił niech radzi ![]() Aha, klima działa prawidłowo, tyle że głośno. Pozdrawiam |
![]() ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2005-02-11 16:36:36
W omia A oczywiście istnieje możliwość wymiany tego łożyska. Myśle że w omedze B jest podobna sprężarka. w zależności ile masz miejsca przed kołem pasowym to przy odrobinie sprytu można je wymienić bez wyjmowania sprężarki z samochodu i rozszczelniania układu klimatyzacji (odpowiednie ściągacze) Łożysko ściągasz razem z kołem pasowym. A odnośnie łożysk wewnątrz sprężarki w mojej (HARRISON) jest ich conajmniej 4 szt. Pozdr. |
![]() ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2005-02-12 10:27:56 Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
do brembo: piszesz, że Tobie też sprężarka głośno pracowała (domyślam się że cały czas) to troche się dziwie dlaczego spece od klimy nie dawali gwarancji na efekt ich roboty. W końcu wymiana łożyska, które jest złe na łożysko nowe, musi dać efekt!!! Chyba, że u Ciebie sprężarka nie miała już odpowiedniej wydajności, wtedy to co innego. do ROBERTHO: jeżeli by było tak jak piszesz: "Myśle że w omedze B jest podobna sprężarka. w zależności ile masz miejsca przed kołem pasowym to przy odrobinie sprytu można je wymienić bez wyjmowania sprężarki z samochodu i rozszczelniania układu klimatyzacji (odpowiednie ściągacze)" to by było SUPER ![]() Właśnie dlatego musze zrobić odpowiednie rozeznanie co i jak, żeby potem ktoś mi jakiegoś kitu nie wciskał. Ale wymiana łożyska nawet jeśli zachodzi konieczność wyciągnięcia sprężarki bardziej mi jest na rękę niż kupno nowej za 2000zł ![]() Pozdrawiam |
![]() hrumek Opel Omega A Caravan Dolnosląskie | 2005-02-14 20:04:52 Latem w Omci A miałem podobny problem, gość za regenerację skasował 500zł + gaz, ( łożysko 100 zł, bebechy klimy i komplety naprawcze z robocizną 400zł). Ogólnie trochę dużo, ale teraz coś tam jest do poprawienia, i już umówiłem się na naprawę pogwarancyjną oczywiście bezpłatną. Są różne szkoły; możesz kupić na szrocie taniej ale nie wiesz ile pochodzi. Gość naprawia twoją i wiesz co jest grane, no i masz jakiś serwis gwarancyjny.
Swoją drogą sprężarek do Omci B jest na giełdach ful, trudniej ze starszymi modelami. |
![]() syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2005-02-18 18:12:47 witam, ja mam taki objaw - jak zalacze kllime i jade jest ok ale jak oboty spadna do naormalnych na postoju to zaczyna skwierczec. czy to moze byc lozysko czy cos innego? pozdr |
![]() ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2005-02-19 17:49:51 syciu, to mogą być różne przyczyny, ale to co mi przychodzi do głowy to albo:
1. przy sprężarce klimatyzacji jest sprzęgło, które po naciśnięciu przycisku załączenia klimatyzacji dosciska się i załącza sprężarke. Przy wyłączonej klimie to ono może wpadać w rezonans i je słychać (hmm, ale Ty piszesz, że masz tak przy włączonej klimie) 2. może i łożysko, tylko w pierwszej fazie popsucia i przy jeździe poprostu nie słyszysz jego głośnej pracy. A tak wogóle to przyczyn moze być też więcej. |
![]() k27 omega B już nie tera ... suwałki | 2005-02-19 19:16:24 Witam. Zastanawiam się czy w sprężarkach od klimy nie ma czegoś co mogło by pracować w sposób powodujący powstawanie odgłosów niepokojących ponieważ czytając te posty dochodzę do wniosku, że albo nam wszystkim siadaję sprężary albo te odgłosy to poprostu taka specyfika pracy ![]() Syciu nie wiem czy to cię pocieszy ale ja mam podobnie tylko na wolnych obrotach coś słychać. Pozdro z Suwałk k27 |
![]() DarekOmesia Passat Opoczno | 2005-02-19 19:31:05 Witam
Przerabiałem ten problem dwa lata temu jak miałem pierwszą omege(2.0 16v). Miałem te same objawy co kolego(ostry) w serwisie to samo proponowali i powiedzieli ze tego sie nie rozbiera i nie wyjmuje łożyska (g...no prawda). Rozebrałem sprężarkę i jak pamietam to jest tam łożysko bardzo standardowe nie pamieta wiec nie bede strzelal. ale zabieg się udał a robiłem to sam z sąsiadem (obydwaj prawie laiki w tych sprawach) i ustało jak ręką odjoł. doradził mi to facet z ferwisu klimatyzacji w łodzi , więc do dzieła klucze w dłon i rozkręcać a będzie napewno dobrze. Pozdrawiam ![]() |
![]() ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2005-02-20 16:08:32 Dzięki za wszystkie podpowiedzi i słowa otuchy ![]() Mam pytanko do DarekOmesia: rozumiem, że wyciągałeś sprężarke, także klimatyzacje musiałeś nabić już w jakimś serwisie? Czy ktoś wie ile to w tej chwili (około) kosztuje, bo jeszcze nie robiłem rozeznania. |
![]() DarekOmesia Passat Opoczno | 2005-02-21 08:35:10 witam
było tak jak mówisz najpierw wyciągnięta sprężarka naprawiona następnie nabicie w różnych granicach od 150 do 300 zł. pozdrawiam |
![]() ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2005-07-04 16:09:12 Witam,
Odgrzebałem ten post, bo właśnie dziś zreanimowałem sprężarke od klimy (tzn. nie ja sam osobiście ale byłem w zakładzie gdzie mi to zrobili). Cała operacja trwała 1,5 godziny i kosztowała mnie 400zł, a zostało zrobione: 1. wymiana łożyska w sprężarce (to łożysko co się kręci cały czas, czy klima jest załączona czy nie) i tu UWAGA!!!! Zrobiono to bez wyciągania sprężarki. A więc nawet w MV6 gdzie jest mało miejsca da się to zrobić w ten sposób!!! 2. Wymiana czynnika (w sumie napełniali układ 2 razy, bo im się zaworek zaciął i po odłączeniu węży którymi wrzucali czynnik, przez jeden zaworek zaczął on uciekać ![]() 3. Wymiana filtru przeciwpyłkowego. Ogólnie jestem zadowolony. Dla osób z Trójmiasta: robiłem to w zakładzie koło Pruszcza (dokładniej Rotmanka) na ul. Cyprysowej 1C ( http://www.lecar.com.pl ) Porównując ceny w 3 zakładach do których dzwoniłem w Gdańsku, proponowali mi ceny bardziej kosmiczne, dlatego wybrałem ten. Pozdrawiam |
![]() morion DEADSOUL Omega B + zło :) zielona góra | 2005-07-05 08:35:40 w Zielonaj Górze:
- wymiana łożyska sprężarki + uszczelnienie = 300 zł - możliwość zakupu takowej sprężarki po regeneracji do 2.0 16V - 600 złociszy - nabicie od zera (liczą za ilość czynnika) 160zł |