MotoNews.pl

Głośna praca sprężarki klimatyzacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich znów po długiej nieobecności na forum!

Mianowicie mam pewien problem (a raczej pytanie do bardziej zorientowanych w tym temacie), choć nie naglący czasowo ale powoli muszę się zorientować co z tym fantem zrobić (lato się zbliża)

Od jakiegoś czasu zacząłem słyszeć podczas pracy silnika świst łożyska. Z czasem był on coraz głośniejszy, aż w końcu pojechałem do serwisu, żeby chociaż sprawdzili co tak świszcze. Wyjęli ten pasek napędzający sprężarke od klimy i wspomaganie i świst ustał, a więc na 100% to nic związanego z rozrządem. Uspokoiłem się

Po ogledzinach i nasłuchiwaniu słuchawkami (jakby lekarskiemi ) doszli do wniosku, że to sprężarka od klimy.
Oczywiście zaproponowali mi nową w cenie 1400zł lub 2000zł (w zależności od modelu). Oczywiście podziękowałem

Moje pytanie jest następujące:
Czy istnieje możliwość regeneracji sprężarki, czyli wymiany tego łożyska? Zaznaczam, że jej głośna praca nie zależy od tego czy klima jest załączona czy nie.

Jeśli ktoś już z czymś takim się spotkał i robił niech radzi co w tym temacie. Może znacie jakie koszty z tym są związane.

Aha, klima działa prawidłowo, tyle że głośno.

Pozdrawiam

przerabialem to w zeszlym roku. sa trzy przyczyny awarii klimki wiadomo duzy przebieg silniczka, nie wymieniany plym w klimie lub nie uzywanie klimki w czasie zimy. u mnie byla ta ostatnia opcja. orientowalem sie w regeneracji ale zapropomnowali zbyt wysokie stawki i8 nie gwarantowali sukcesu. jeno lozysko jest przy pasku i ono pracuje gdy klima nie parcuje, i chyba dwa (tak powiedzial gosc od klimki) wewnatrz klimy. ja pojechalem na szrot i kupilem z rozbieranej omki za 500 zl. + wymiana w servivie 150 zl z płynem. od tej pory jest cisza i uzywam klimy przez caly rok.

Cytat:
2005-02-11 12:32:09, ostry pisze:
Czy istnieje możliwość regeneracji sprężarki, czyli wymiany tego łożyska? Zaznaczam, że jej głośna praca nie zależy od tego czy klima jest załączona czy nie. Jeśli ktoś już z czymś takim się spotkał i robił niech radzi co w tym temacie. Aha, klima działa prawidłowo, tyle że głośno. Pozdrawiam

W omia A oczywiście istnieje możliwość wymiany tego łożyska.
Myśle że w omedze B jest podobna sprężarka. w zależności ile masz miejsca przed kołem pasowym to przy odrobinie sprytu można je wymienić bez wyjmowania sprężarki z samochodu i rozszczelniania układu klimatyzacji (odpowiednie ściągacze)
Łożysko ściągasz razem z kołem pasowym.
A odnośnie łożysk wewnątrz sprężarki w mojej (HARRISON) jest ich conajmniej 4 szt.
Pozdr.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

do brembo:
piszesz, że Tobie też sprężarka głośno pracowała (domyślam się że cały czas) to troche się dziwie dlaczego spece od klimy nie dawali gwarancji na efekt ich roboty. W końcu wymiana łożyska, które jest złe na łożysko nowe, musi dać efekt!!!
Chyba, że u Ciebie sprężarka nie miała już odpowiedniej wydajności, wtedy to co innego.

do ROBERTHO:
jeżeli by było tak jak piszesz:
"Myśle że w omedze B jest podobna sprężarka. w zależności ile masz miejsca przed kołem pasowym to przy odrobinie sprytu można je wymienić bez wyjmowania sprężarki z samochodu i rozszczelniania układu klimatyzacji (odpowiednie ściągacze)"
to by było SUPER

Właśnie dlatego musze zrobić odpowiednie rozeznanie co i jak, żeby potem ktoś mi jakiegoś kitu nie wciskał. Ale wymiana łożyska nawet jeśli zachodzi konieczność wyciągnięcia sprężarki bardziej mi jest na rękę niż kupno nowej za 2000zł

Pozdrawiam

Latem w Omci A miałem podobny problem, gość za regenerację skasował 500zł + gaz, ( łożysko 100 zł, bebechy klimy i komplety naprawcze z robocizną 400zł). Ogólnie trochę dużo, ale teraz coś tam jest do poprawienia, i już umówiłem się na naprawę pogwarancyjną oczywiście bezpłatną. Są różne szkoły; możesz kupić na szrocie taniej ale nie wiesz ile pochodzi. Gość naprawia twoją i wiesz co jest grane, no i masz jakiś serwis gwarancyjny.
Swoją drogą sprężarek do Omci B jest na giełdach ful, trudniej ze starszymi modelami.

No ja mam podobny problem w swojej omesi B tyle tylko ze mi "trze" jak jesy klima wylaczona jak ja zalacze to jest ok. W serwisie stwierdzili ze to sie wytrze - bo to jest jakas rdza pozostala gdzies tam w srodku - ja sie tylko zastanawiam czy ta rdza sie wytrze czy czesc klimy ))
pozdrawiam

witam, ja mam taki objaw - jak zalacze kllime i jade jest ok ale jak oboty spadna do naormalnych na postoju to zaczyna skwierczec. czy to moze byc lozysko czy cos innego? pozdr

syciu, to mogą być różne przyczyny, ale to co mi przychodzi do głowy to albo:

1. przy sprężarce klimatyzacji jest sprzęgło, które po naciśnięciu przycisku załączenia klimatyzacji dosciska się i załącza sprężarke. Przy wyłączonej klimie to ono może wpadać w rezonans i je słychać (hmm, ale Ty piszesz, że masz tak przy włączonej klimie)

2. może i łożysko, tylko w pierwszej fazie popsucia i przy jeździe poprostu nie słyszysz jego głośnej pracy.

A tak wogóle to przyczyn moze być też więcej.

Witam. Zastanawiam się czy w sprężarkach od klimy nie ma czegoś co mogło by pracować w sposób powodujący powstawanie odgłosów niepokojących ponieważ czytając te posty dochodzę do wniosku, że albo nam wszystkim siadaję sprężary albo te odgłosy to poprostu taka specyfika pracy
Syciu nie wiem czy to cię pocieszy ale ja mam podobnie tylko na wolnych obrotach coś słychać.

Pozdro z Suwałk k27

Witam
Przerabiałem ten problem dwa lata temu jak miałem pierwszą omege(2.0 16v). Miałem te same objawy co kolego(ostry) w serwisie to samo proponowali i powiedzieli ze tego sie nie rozbiera i nie wyjmuje łożyska (g...no prawda). Rozebrałem sprężarkę i jak pamietam to jest tam łożysko bardzo standardowe nie pamieta wiec nie bede strzelal. ale zabieg się udał a robiłem to sam z sąsiadem (obydwaj prawie laiki w tych sprawach) i ustało jak ręką odjoł. doradził mi to facet z ferwisu klimatyzacji w łodzi , więc do dzieła klucze w dłon i rozkręcać a będzie napewno dobrze.

Pozdrawiam

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i słowa otuchy

Mam pytanko do DarekOmesia: rozumiem, że wyciągałeś sprężarke, także klimatyzacje musiałeś nabić już w jakimś serwisie?
Czy ktoś wie ile to w tej chwili (około) kosztuje, bo jeszcze nie robiłem rozeznania.

witam

było tak jak mówisz najpierw wyciągnięta sprężarka naprawiona następnie nabicie w różnych granicach od 150 do 300 zł.

pozdrawiam

Witam,

Odgrzebałem ten post, bo właśnie dziś zreanimowałem sprężarke od klimy (tzn. nie ja sam osobiście ale byłem w zakładzie gdzie mi to zrobili).

Cała operacja trwała 1,5 godziny i kosztowała mnie 400zł, a zostało zrobione:

1. wymiana łożyska w sprężarce (to łożysko co się kręci cały czas, czy klima jest załączona czy nie) i tu UWAGA!!!! Zrobiono to bez wyciągania sprężarki. A więc nawet w MV6 gdzie jest mało miejsca da się to zrobić w ten sposób!!!
2. Wymiana czynnika (w sumie napełniali układ 2 razy, bo im się zaworek zaciął i po odłączeniu węży którymi wrzucali czynnik, przez jeden zaworek zaczął on uciekać
3. Wymiana filtru przeciwpyłkowego.

Ogólnie jestem zadowolony.
Dla osób z Trójmiasta:

robiłem to w zakładzie koło Pruszcza (dokładniej Rotmanka) na ul. Cyprysowej 1C ( http://www.lecar.com.pl )

Porównując ceny w 3 zakładach do których dzwoniłem w Gdańsku, proponowali mi ceny bardziej kosmiczne, dlatego wybrałem ten.

Pozdrawiam

w Zielonaj Górze:
- wymiana łożyska sprężarki + uszczelnienie = 300 zł
- możliwość zakupu takowej sprężarki po regeneracji do 2.0 16V - 600 złociszy
- nabicie od zera (liczą za ilość czynnika) 160zł